„Gelatina cleioasă” de pe Lună, substanța misterioasă descoperită de robotul spațial al Chinei

Savanții chinezi au găsit pe Lună o substanță potențial nouă. Descoperirea a fost făcută în timp ce modulul lunar circula pe suprafața satelitului natural al Pământului.

Potrivit unui oficial chinez, ar putea fi vorba despre rămășițe ale unui meteorit care s-a prăbușit pe partea îndepărtată a Lunii (suprafața care nu poate fi văzută de pe Pământ).

Robotul lunar Yutu-2 se îndepărtează de stația misiunii Chang’e-4. Foto: NASA

Modulul „își făcea somnul” de prânz, în timp ce, la centrul de comandă din China, specialiștii studiau fotografiile realizate. Unele dintre ele înfățișau un crater mic care conținea un material ciudat, cleios și gelatinos.

Imediat, modulul a fost „trezit” și trimis să verifice natura substanței. În curând, s-a descoperit că era vorba de un fel de sticlă lichefiată, apărută, cel mai probabil, în urma unei coliziuni dintre un meteorit și Lună.

Chinezii nu au făcut publice datele aflate despre meteorit sau despre materialul descoperit, motiv pentru care speculațiile abundă.

Mahesh Anand, cercetător în domeniul spațial la Open University, din Anglia, a declarat recent pentru Newsweek că, deși este greu să spună cu precizie despre ce substanță este vorba, deoarece oficialii chinezi au furnizat prea puține date, aceasta ar putea fi un fel de sticlă lichefiată.

Anand a subliniat că, dacă această presupunere se va adeveri, descoperirea ar fi cu totul remarcabilă.

Machetă a stației spațiale a Chinei, „Tiangong Shenzhou”. Foto: Wikimedia

„Faptul că substanța a fost observată în apropierea unui crater de impact este foarte interesant și arată că sub suprafața Lunii s-ar putea ascunde un material cu totul diferit. Ar fi și mai interesant dacă substanța ar fi interacționat cu gheața. Posibilitatea ca gheața să existe în regiunea Polului Sud al Lunii a fost postulată pe baza datelor recente obținute cu senzori de distanță”, a explicat Mahesh Anand, citat de Newsweek.

Cu alte cuvinte, descoperirea ar putea fi o premieră în ceea ce privește studiul satelitului natural al Pământului.

Multe elemente din natură, precum vulcanii și vânturile puternice, pot schimba geografia Pământului. Totuși, doar meteoriții pot modifica suprafața lunară, spune Walter Freeman, fizician la Universitatea Syracuse din New York.

„Există un mic precedent pe Pământ, în New Mexico, locul în care a fost testată prima bombă nucleară. Acolo se află un material sticlos numit trinitită, format în urma căldurii emanate de explozie. Același lucru se întâmplă pe Pământ acolo unde cad meteoriți”, spune Freeman.

Totuși, trebuie menționat că trinitita nu este în niciun caz gelatinoasă, ci seamănă mai degrabă cu o sticlă grunjoasă de culoarea smaraldului. Descoperirile chinezilor au creat senzație în rândul comunității științifice, însă nu este pentru prima dată când pe suprafața Lunii este găsită o substanță ciudată.

Cu peste 45 de ani în urmă, când misiunea Apollo 17 a americanilor era în desfășurare, astronauții au descoperit o porțiune de sol colorat neobișnuit, în roșu.

Când misiunea a revenit pe Pământ, savanții au încercat de îndată să afle ce anume era această substanță misterioasă. Au descoperit cu uimire că era rezultatul unei erupții vulcanice cu o vechime estimată la patru miliarde de ani.

Modulul chinezilor va continua să exploreze suprafața lunară și să trimită fotografii spre centrul de comandă. China este prima țară care a explorat partea îndepărtată a Lunii, o misiune care, iată, pare să fi obținut deja rezultate spectaculoase.

O bucată de trinitită, cunoscută și sub denumirea de atomsită sau sticlă de Alamogordo, un mineral sticlos rezultat în urma testului Trinity cu bomba nucleară, desfășurat la 16 iulie 1945, în New Mexico. Foto: Wikimedia

Fără îndoială, chinezii speră că își vor păstra întâietatea în privința cercetărilor spațiale. Modulul Yutu a fost trimis în spațiu în decembrie 2018 și, deocamdată, Beijingul nu a anunțat planuri să-l aducă înapoi.

Între timp, lucrurile se mișcă și în SUA.

„Pentru prima dată, avem parteneri comerciali care ar putea acoperi unele costuri”, declara în iulie 2019 Jim Bridenstine, șeful NASA, pentru publicația Financial Review.

Partenerii în cauză ar fi Richard Branson, Elon Musk și Jeff Bezos, miliardari cu „conturi generoase”, nerăbdători să descopere dacă turismul spațial, destinat aventurierilor bogați, va deveni viabil în viitorul apropiat.


Dacă ți s-a părut interesant acest subiect, îți recomandăm și:

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „„Gelatina cleioasă” de pe Lună, substanța misterioasă descoperită de robotul spațial al Chinei”

Lasă un comentariu