Gavrilo Princip: Asasinul a cărui crimă a dus la declanșarea Primului Război Mondial

Naționalistul sârb Gavrilo Princip a tras două gloanțe care aveau să schimbe cursul istoriei printr-un război care a condamnat la moarte 40 de milioane de oameni și a răvășit întregul continent.

Dacă ținem seama de lanțul de evenimente dezastruoase care au urmat după cele două gloanțe trase de Gavrilo Princip pe 28 iunie 1914, am putea spune că acesta a fost „cel mai mortal moment” din întreaga istorie, clipă care a declanșat Primul Război Mondial.

Tinerețea și radicalizarea lui Gavrilo Princip

gavrilo princip Primul Război Mondial
Fotografia lui Gavrilo Princip făcută în închisoare, după ce tânărul de 19 ani l-a ucis pe moștenitorul tronului austro-ungar. Foto: Pinterest

Omul care a schimbat cursul istoriei secolului XX și este considerat cel care a declanșat Primul Război Mondial s-a născut în orășelul Obljaj, din Bosnia, în 1894. Părinții săi erau țărani săraci, care duceau o viață de muncă brută.

Deși a fost singurul copil din familie care a supraviețuit până la maturitate, Princip era mic și bolnăvicios. Se crede că statura sa firavă l-a făcut să se hotărască să își demonstreze curajul printr-un act important.

După cum își aducea chiar el aminte, „oriunde mergeam, oamenii mă luau drept un neajutorat… și m-am prefăcut că sunt o persoană neajutorată, deși nu eram.”

Poate că Princip ar fi avut aceeași viață de muncă precum părinții săi, dacă nu ar fi fost expus la idei legate de socialism și anarhism în timp ce se afla la școală în Sarajevo, unde frecventa cercuri revoluționare.

Vremurile în care Princip s-a maturizat erau vremuri tumultuoase în istoria sud-estului Europei. Slavii de la sud de Dunăre își doreau independența față de Imperiul Austro-Ungar și Imperiul Otoman, care dominau regiunea de mult timp.

Princip credea cu fervoare că Serbia era obligată moral să unifice popoarele slave sub forma unei națiuni independente. Aceste sentimente naționaliste erau răspândite peste tot în Balcani.

La scurt timp, Princip a intrat în contact cu un grup care avea să-i transforme ideile în fapte: organizația Mâna Neagră.

Primul Război Mondial a fost declanșat de asasinatul săvârșit de Princip

gavrilo princip Primul Război Mondial
Mâna Neagră a ajutat un grup de conspiratori, între care se număra și Gavrilo Princip, (dreapta) să-l ucidă pe arhiducele Franz Ferdinand. Foto: Wikimedia

Mâna Neagră era o societate secretă fondată în martie 1911. Era formată din nemulțumiți care nu puteau accepta faptul că guvernul sârb permisese Austro-Ungariei să anexeze Bosnia-Herțegovina. Iar ca sârb bosniac, Princip era revoltat.

Naționaliștii sârbi din Mâna Neagră erau furioși din cauza extinderii puterii Austriei și din cauza încercării de a limita influența Serbiei în Balcani.

Scopul organizației era să îi unească pe toți etnicii sârbi și să formeze o federație a slavilor de sud în Europa de Est, federație care să fie complet independentă de Austria.

Membrii organizației Mâna Neagră ocupau poziții înalte în armată și guvern. Astfel, au reușit să înființeze rețele revoluționare secrete în mai multe țări, inclusiv în Serbia și Bosnia. De asemenea, membrilor organizației li se ofereau informații importante și arme.

Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand

Inițial, Gavrilo Princip nu a fost acceptat în organizație, fiindcă era prea mic și prea slab, însă până la urmă a fost antrenat în domeniul atacurilor teroriste. Era doar o chestiune de timp până când abilitățile sale aveau să fie folosite.

La începutul anului 1914, Gavrilo Princip a citit într-un ziar, la Belgrad, că arhiducele Franz Ferdinand, moștenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar, avea să viziteze Bosnia-Herțegovina.

gavrilo princip Primul Război Mondial
Arhiducele Franz Ferdinand și soția sa, Ducesa Sofia, se urcă în vehiculul în care amândoi au fost uciși, la scurt timp după ce a fost făcută această fotografie. Foto: ScienceSource

Pentru Princip, arhiducele era simbolul tuturor lucrurilor împotriva cărora el lupta. Împreună cu alți cinci conspiratori, Princip a pus la cale un complot de asasinare a arhiducelui, conspirație care avea să ducă la declanșarea a ceea ce avea să se numească Primul Război Mondial.

Apoi, asasinii au obținut de la Mâna Neagră bombe, pistoale și capsule de cianură – pentru cazul în care ar fi fost capturați.

Arhiducele știa că era periculos să viziteze o țară care era ostilă Imperiului Austro-Ungar. Deși a fost avertizat de mai multe ori să își anuleze vizita, pe 23 iunie 1914 Franz Ferdinand și soția sa au pornit în călătorie.

Cuplul regal se pregătea să se întoarcă acasă după câteva zile lipsite de evenimente. Pe 28 iunie, s-au suit într-o mașină decapotată ca să facă o plimbare prin Sarajevo, pe o rută prestabilită.

gavrilo princip Primul Război Mondial
Unul dintre asasini, care nu poate fi identificat din fotografie, este arestat pe străzile din Sarajevo. Foto: Pinterest

Ruta urmată fusese publicată în avans, pentru a-i informa pe susținători unde puteau să vadă cuplul regal. Din nefericire, grație acestei informații, Princip și ceilalți complotiști au aflat locul exact al viitoarelor victime.

Pe măsură ce convoiul regal înainta pe un bulevard de-a lungul râului Miljacka, unul dintre complotiști a aruncat o grenadă spre vehiculul arhiducelui. Grenada a ricoșat și a explodat sub o altă mașină.

Făptașul a fost prins, în ciuda faptului că sărise în râu și încercase să înghită o pastilă cu cianură. Alți doi conspiratori ar fi putut să tragă în Ferdinand, însă și-au pierdut curajul și arhiducele a trecut nevătămat.

În loc să pună capăt călătoriei după tentativa de asasinat, fețele regale austriece au decis să-și termine plimbarea. În efortul de a descuraja alți posibili asasini, convoiul a mers cu viteză pe străzile din Sarajevo.

Din păcate, această manevră de securitate a făcut ca întregul convoi să cotească accidental pe o stradă lăturalnică, chiar în fața lui Gavrilo Princip. Spre deosebire de ceilalți complotiști, Princip a ridicat pistolul și a tras două gloanțe către arhiduce.

Un glonț a trecut prin gâtul arhiducelui, secționându-i jugulara, iar celălalt a lovit-o pe soția sa. Mai târziu, Gavrilo Princip avea să declare:

„Nu pot spune dacă am nimerit sau nu victimele, fiindcă oamenii au început să mă lovească imediat.”

Ducesa Sofia s-a prăbușit pe podeaua mașinii, însă arhiducele a rămas „țeapăn și drept”. A strigat disperat către soția sa:

„Sofia, Sofia, nu muri – rămâi în viață pentru copiii noștri!”

Câteva minute mai târziu, arhiducele era mort. Primul Război Mondial începea să se pună în mișcare.

Consecințele asasinatului și începutul războiului

Gavrilo Princip, în centru pe rândul din față, și alți revoluționari tineri sunt judecați pentru asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand. Foto: Getty Images

Reacția Austro-Ungariei la asasinat a fost rapidă și furioasă și a dus la declanșarea conflictului cunoscut ca „Primul Război Mondial”. S-a emis un ultimatum care cerea investigarea asasinatului, dar sârbii au refuzat termenii ultimatumului.

Sistemul complicat de alianțe din Europa acelor vremuri însemna că acest refuz avea să declanșeze un război nu doar între cele două state, ci pe întregul continent.

La o săptămână după emiterea ultimatumului, Rusia, Germania, Franța, Belgia și Marea Britanie intraseră în războiul care avea să schimbe lumea pentru totdeauna, devastând mai ales Europa.

gavrilo princip Primul Război Mondial
Uniforma purtată de arhiduce în ziua asasinatului, expusă în Viena. Petele de sânge sunt încă vizibile. Foto: Wikimedia

Cât despre tânărul care a pus totul în mișcare, acesta a scăpat de pedeapsa cu moartea. Cu trei săptămâni înainte, legea habsburgică interzisese condamnarea la moarte a oricărei persoane care nu împlinise 20 de ani.

În schimb, Gavrilo Princip a fost condamnat la 20 de ani de temniță, însă după patru ani, în 1918, a murit de tuberculoză. Rămâne un personaj controversat până în ziua de azi, fiind considerat terorist de către unii și erou naționalist de către alții.

Fie că e erou sau răufăcător, un lucru e sigur: Gavrilo Princip a schimbat cursul istoriei. Acțiunile sale au avut drept rezultat un război atât de devastator și îngrozitor, încât a fost numit „Marele Război”.

Când Primul Război Mondial s-a sfârșit, casele regale care conduseseră Europa timp de secole (de la Habsburgi până la Romanovi) s-au prăbușit, luând cu ele 40 de milioane de suflete.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu