Gangkhar Puensum: Muntele interzis pe care nimeni nu a reușit să urce vreodată

Cu înălțimea de 7.570 de metri, Gangkhar Puensum este singurul vârf din lume care nu a fost încă escaladat de oameni.

Atingerea Vârfului Everest ar fi putut fi o performanță în urmă cu câteva decenii. Cu toate acestea, astăzi, alpinismul este o activitate practicată pe scară largă în întreaga lume, chiar și ca parte a ecoturismului internațional.

muntele Gangkhar Puensum_2_red_compressed
Vedere spre Gangkhar Puensum. Foto: iStock

În aceste condiții, singurul munte care a rămas „neîmblânzit” este Gangkhar Puensum, din Himalaya. Este al 45-lea cel mai înalt munte din lume. Ajungând la 7.570 de metri, este considerat ultimul munte care nu a fost încă escaladat de oameni.

Gangkhar Puensum este ultimul munte necucerit din lume

Gangkhar Puensum se află între granița dintre Bhutan și China. Din acest motiv, are o semnificație culturală pentru populația ambelor țări.

Spre sfârșitul secolului al XX-lea, între 1983 și 1994, Bhutanul a permis escaladarea lui. Cu toate acestea, până în 2004 a fost complet interzisă încercarea de a ajunge pe vârf, din respect pentru tradițiile religioase ale localnicilor.

Localnicii cred că muntele este locuit de spirite care nu pot fi deranjate. Aceste limitări sunt accentuate atunci când oamenii încearcă să meargă la peste 6.000 de metri, deoarece cu cât altitudinea este mai mare, cu atât mai sacru este terenul pe care merg.

Ca urmare, ambele țări au impus restricții legale asupra vizitelor străine, făcând imposibile turismul și sportul. Astfel, a pune piciorul pe Vârful Gangkhar Puensum devine un vis îndepărtat pentru cei interesați.

Controversa politică persistă

Pe lângă această restricție, atingerea vârfului este o provocare din cauza amplasării Gangkhar Puensum. Faptul că se află la granițele a două țări complică lucrurile.

muntele Gangkhar Puensum_2_red_compressed
Grafică: Incredibilia

Există o credință larg răspândită conform căreia unele zone aparțin chinezilor, în timp ce altele sunt de partea Bhutanului. Această controversă este nerezolvată de zeci de ani și împiedică acordarea de permise pentru turism și pentru alpiniștii care doresc să exploreze zona înconjurătoare.

În plus, Bhutan nu este cunoscut ca o țară în care alpiniștii pot găsi infrastructura necesară pentru a-și desfășura activitățile.

În anii ’80, a fost deschis pentru scurt timp pentru alpinism și vizite nereligioase. Cu scopul de a ajunge în cel mai înalt punct, au fost organizate până la patru expediții între 1985 și 1986. Cu toate acestea, toate au eșuat.

De atunci, fiecare tentativă de a finaliza expediția s-a sfârșit prost. Chiar și în 1998, o echipă de japonezi a încercat din nou ascensiunea pe partea tibetană, cu un permis special.

Cu toate acestea, permisiunea care le fusese acordată a fost în cele din urmă revocată din cauza unor dispute la frontieră. Până în ziua de azi, Gangkhar Puensum rămâne inexpugnabil.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Gangkhar Puensum: Muntele interzis pe care nimeni nu a reușit să urce vreodată”

Lasă un comentariu