Strivește-l, dacă poți! Gândacul cu armură de fier, o creatură formidabilă

Gândacul cu armură de fier (Phloeodes diabolicus) este cu adevărat greu de ucis. Poți să încerci să îl strivești cu piciorul sau să îl străpungi cu acul – gândacul are toate șansele să plece mai departe, teafăr și nevătămat.

Aceste insecte incredibil de rezistente au între 1.5 și 2.5 centimetri lungime și trăiesc sub scoarța copacilor din zonele împădurite din vestul Americii de Nord.

Gandacul cu armura de fier 01
Foto: Elharo

Deși strămoșii lor puteau zbura, gândacii cu armură de fier și-au pierdut această abilitate cu mult timp în urmă. Aripile lor (cunoscute și sub denumirea de elitre) sunt „sudate”, formând un scut rezistent la zdrobire.

Entomologii cunosc foarte bine duritatea și rezistența acestui scut. De multe ori, eforturile de a fixa în insectare specimene ale acestor gândaci eșuează; dacă acele de metal sunt prea subțiri, nu pot străpunge exoscheletul și sfârșesc îndoite.

În încercarea de a înțelege mai bine aceste creaturi fascinante, cercetătorii au efectuat o serie de teste de compresie pentru a vedea la cât de multă forță rezistă aceste scuturi înainte de a se sparge. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nature.

Gandacul cu armura de fier 02
Foto: New York Times

Oamenii de știință au descoperit că gândacii cu armură de fier pot rezista unei forțe de până la 149 de newtoni, adică 15 kilograme forță.

Aceasta este de aproximativ 39.000 de ori greutatea corporală a gândacilor și de peste două ori mai mult decât poate suporta orice altă specie de gândaci, au afirmat cercetătorii.

Este ca și când un om de 90 de kilograme ar suporta greutatea a 280 de autobuze, relatează The Guardian.

Secretul rezistenței: îmbinări în formă de puzzle

Imbinari
Secțiunea transversală prin elitrele insectei arată îmbinările sub formă de puzzle. Foto: David Kisalius

Analiza microscopică a secțiunilor transversale ale exoscheletului a relevat existența unor structuri laterale menite să facă unele părți ale elitrei mai rigide decât celelalte, pentru a distribui greutatea uniform pe spatele gândacului și pentru a-i proteja organele.

Îmbinarea dintre cele două elitre aduce, la rândul ei, un plus de rezistență. La rudele zburătoare ale acestei creaturi, elitrele sunt mobile și se îmbină pe modelul „nut și feder” (precum plăcile de parchet).

La gândacii cu armură de fier, elitrele contopite se îmbină ca piesele unui puzzle, de-a lungul abdomenului insectei. Părțile proeminente ale acestor elemente interconectate distribuie presiunea pe întreg exoscheletul, împiedicând crăparea.

Gandacul cu armura de fier 03
Foto: CNN

Când au testat rezistența conexiunilor acestui puzzle, oamenii de știință au descoperit că legăturile cu cinci părți proeminente sunt cele mai rigide și pot suporta sarcini mai grele.

De asemenea, savanții au mai descoperit în elitre microstructuri stratificate, al căror scop este distribuirea uniformă a presiunii pe întregul corp al insectei.

Studierea arhitecturii biologice care face ca exoscheletul acestui gândac să fie atât de greu de zdrobit ar putea ajuta inginerii să proiecteze structuri mai rezistente la impact.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu