De-a lungul coastei Africii, călătorul are parte de tot felul de imagini, mirosuri și sunete care anunță culturi dintre cele mai diverse. Unul dintre aceste sunete este clinchetul bilelor care se ciocnesc de recipientele metalice, semn că în Gambia au loc alegeri.
În această țară din vestul Africii, voturile nu sunt exprimate prin apăsarea unui buton sau prin completarea unui buletin, ci prin introducerea unei bile în butoiașul candidatului preferat.

Și totuși, nu este o joacă. În Gambia, votul cu bile a început în 1965 și a fost introdus de britanici ca răspuns la gradul incredibil de ridicat de analfabetism din țară. În ciuda opoziției unor candidați, metoda este folosită și în zilele noastre.
Simplitatea metodei face posibilă existența unui proces democratic atât de răspândit în restul lumii. De altfel, acest sistem l-a lăsat fără scaun pe Yahya Jammeh, fostul președinte al Gambiei, după 22 de ani de represiune.

Cum funcționează?
Procesul electoral este simplu. Țara este împărțită în circumscripții, fiecare având propriile ei centre de votare. Cetățenii au voie să voteze doar în circumscripțiile lor desemnate.
Un reprezentant al Comisiei Electorale Independente prezidează secția pentru a supraveghea procesul de votare. Fiecare alegător este marcat pe deget cu cerneală cu nitrat de argint (care nu se poate îndepărta timp de câteva zile) pentru a se asigura că nimeni nu votează de două ori.
Lucrurile se schimbă doar în cabina de vot. În locul tradiționalelor urne în care se depun buletine de vot, gambienii au butoaie sau containere metalice cu o gaură în partea de sus.
Așezat pe o masă, fiecare container este marcat cu numele, culoarea și imaginea partidului politic pe care îl reprezintă. Alegătorul aruncă o bilă în containerul candidatului pe care dorește să îl susțină.

La finalul votului, începe numărătoarea la fața locului. Se instalează o cutie de numărare care conține o tavă pătrată cu găuri. Bilele sunt golite în aceste găuri, iar voturile sunt alocate pe baza numărătorii.
Chiar dacă mulți au pus la îndoială relevanța metodei, pe motiv că este prea veche pentru lumea modernă, transparența necontestat și rezultatele clare pentru toată lumea au menținut încrederea oamenilor în sistemul de numărare a bilelor.
De la înfrângerea lui Jammeh, în 2016, Gambia a evoluat, reformele adoptate îmbunătățind situația în țară. Sistemul de vot, însă, a rămas neschimbat. Ultimul scrutin electoral a avut loc în Gambia în decembrie 2021, când clinchetul bilelor a anunțat alegerea lui Adama Barrow în funcția de președinte.
Citește în continuare