Gaius Appuleius Diocles, cel mai bine plătit sportiv din toate timpurile

Gaius Appuleius Diocles, cel mai bine plătit sportiv din toate timpurile featured_compressed

Jucătorul de golf Tiger Woods a fost primul sportiv care a acumulat o avere de un miliard de dolari. La fel, fotbalistul Cristiano Ronaldo a depășit recent pragul de un miliard de dolari.

Averea fostului baschetbalist Michael Jordan se ridică astăzi la aproximativ 2.2 miliarde de dolari, datorită contractelor de sponsorizare și investițiilor pe care le-a făcut de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, averea celor trei nici măcar nu se apropie de sumele câștigate de Gaius Appuleius Diocles, cel mai bine plătit sportiv din toate timpurile.

Gaius Appuleius Diocles a adunat echivalentul a 15 miliarde de dolari

Conducătorul de care Gaius Appuleius Diocles a fost unul dintre cei mai apreciați sportivi din Antichitate.

La momentul retragerii din carieră, la vârsta de 42 de ani, câștigurile sale totale se ridicau la 35.863.120 de sesterți. În banii de astăzi, averea acumulată de Gaius Appuleius Diocles ar fi de 15 miliarde de dolari, după cum se arată în volumul „Sportul în lumile greacă și romană”, de Thomas F. Scanlon.

Cu acești bani, Gaius putea hrăni întreaga populație din Roma timp de un an sau putea finanța întreaga armată romană pentru câteva luni.

Gaius Appuleius Diocles
Foto: Pinterest

Gaius Appuleius Diocles nu a fost cel mai bun conducător de care, deoarece a câștigat doar aproximativ o treime din cursele la care a participat. Însă era, de departe, cel mai adulat. Era un adevărat maestru al dramei, care oferea publicului spectacole de neuitat.

Strategia pentru care a devenit cunoscut era să rămână în urmă cea mai mare parte a cursei și să preia conducerea chiar înainte sau în timpul ultimului tur, lucru care făcea mulțimile să tresalte de încântare.

Spectatorii erau atât de fermecați de acest sportiv, încât orice cursă la care acesta lua parte era considerată o sărbătoare în Roma Antică.

Un alt motiv pentru care Gaius Appuleius Diocles a reușit să adune o avere atât de mare este faptul că a supraviețuit. Cursele de care erau extrem de periculoase și mulți conducători talentați au murit foarte tineri.

A început să participe la curse încă din adolescență

Gaius Appuleius Diocles s-a născut într-o familie de clasă mijlocie în anul 104 în Lusitania (Portugalia de astăzi). Zona era renumită pentru hergheliile de cai, unde erau crescuți cei mai buni cai de curse din Imperiul Roman.

Gaius Appuleius Diocles a început să participe la curse încă din adolescență și și-a câștigat celebritatea după ce a activat mai mulți ani în Hispania. Devenit faimos, a fost convocat la Roma, pentru a-și demonstra aptitudinile în fața publicului din capitala imperiului, pe Circus Maximus.

Circus Maximus era un stadion destinat curselor cu cai și avea o capacitate de 250.000 de spectatori. A fost cel mai mare stadion de curse construit vreodată de romani.

Cum se desfășurau cursele de care

Gaius Diocles
Foto: Italy Magazine

Carele folosite la curse erau trase de doi sau patru cai și erau foarte ușoare. În consecință, răsturnările erau frecvente. Era nevoie de o mare abilitate pentru a împiedica răsturnarea carului, iar pericolul de a fi târât sau prins sub roți era mare.

Pista de la Circus Maximus avea 4.000 de metri lungime, iar în timpul cursei carele făceau șapte tururi. În general, o cursa dura în jur de zece minute.

La Roma se organizau 66 de curse pe an, în jurul cărora se făceau pariuri pe sume uriașe.

Conducătorul carului își înfășura frâiele în jurul taliei și conducea atelajul schimbându-și centrul de greutate. În cazul unui accident, nu se putea salva decât tăind frâiele cu un cuțit cu lamă curbată.

Gaius Appuleius Diocles s-a retras la 42 de ani

Roma avea patru echipe de curse: albă, roșie, albastră și verde. Fiecare echipă înscria în cursă până la trei care.

La fel ca astăzi, fiecare echipă avea propriii săi suporteri și investea sume considerabile în cai și echipamente, în timp ce competitorii erau recompensați cu premii în bani (cei care se clasau pe primele trei locuri) și cu donații din partea fanilor.

Gaius Diocles a debutat în echipa albă, care primea sportivi din păturile inferioare ale societății. După ce s-a făcut remarcat, la vârsta de 24 de ani, Gaius Diocles s-a alăturat echipei verzi.

Gaius Appuleius Diocles 02
Foto: Wikimedia

La 27 de ani, sportivul a făcut o mișcare surprinzătoare: s-a transferat la echipa roșie. A fost o mișcare îndrăzneață, deoarece verzii erau echipa cu ea mai mare susținere.

Motivele pentru care Gaius Diocles a ales echipa verde au fost cât se poate de simple: banii și gloria. Dat fiind că verzii aveau cei mai buni conducători de care, sportivului îi era mai greu să se facă remarcat. Însă în echipa roșie, a devenit rapid o vedetă, lucru care însemna mai mulți bani.

A participat la 4.257 de curse și a câștigat 1.462, a terminat pe locul al doilea de 861 de ori și pe locul al treilea de 576 de ori.

După pensionare, la vârsta de 42 de ani, și-a folosit averea pentru a cumpăra terenuri în Praeneste (astăzi, comuna Palestrina din regiunea italiană Lazio).

Ca să știi mai mult, citește „Roma Antică. O istorie pentru toți”

Este un tratat de istorie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta. Dacă ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană sau ești un părinte al cărui copil va învăța de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, acest volum ar trebui să aibă un loc rezervat în colecția ta.

„Roma Antică. O istorie pentru toți” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu