Ca să aibă noroc, jucătorii la loterie din Africa de Sud fumează creier de vultur

Ca să atragă norocul de partea lor, oamenii din întreaga lume recurg la metode care mai de care mai bizare. De exemplu, în Spania, de Revelion, oamenii mănâncă 12 boabe de struguri, despre care se spune că vor aduce bunăstare și sănătate în anul care tocmai începe.

Românii, în schimb, atârnă potcoave pe ușă sau dăruiesc mărțișoare cu potcoave, iar unii britanici rostesc cuvântul „iepure” de trei ori imediat după ce se trezesc.

Creier de vultur
Foto: Emirates 24/7

Însă locuitorii din Africa de Sud au dus la extrem superstițiile legate de noroc. Ca să se asigure că vor câștiga sume frumoase, pariorii și jucătorii la loterie din această țară fumează creier de vultur uscat.

Fumezi creier de vultur uscat și „visezi numerele câștigătoare”

Această tradiție își are originile în medicina tradițională sud-africană, numită „muti”. Creierul de vultur este uscat și sfărâmat într-o pulbere fină, din care se confecționează țigări.

Potrivit Vice, pentru unii vraci sud-africani (cunoscuți sub denumirea de „sangoma”), vulturii sunt un simbol al norocului și intermediari între lumea fizică și cea spirituală.

Sangoma
În Africa de Sud, credințele sangoma sunt încă larg răspândite. Foto: Comboni Missionaries Ireland

Din acest motiv, sangoma organizează ceremonii în cadrul cărora fumează creier de vultur și beau băuturi în care pun acest praf pentru a primi protecție și pentru a dobândi „iluminarea”.

Însă această credință a devenit foarte populară printre oamenii aflați în căutarea unui câștig rapid.

Deoarece vulturii sunt vestiți pentru vederea lor excelentă, mulți sud-africani sunt convinși că, dacă fumează creier de vultur, dobândesc puterea de a vedea în viitor.

Fumat
Foto: Bloomberg

Unul dintre cei care prepară praf de creier de vultur uscat este Scelo, un vânzător de leacuri tradiționale.

„Toată lumea întreabă de creierul de vultur. Cu ajutorul lui poți vedea lucruri pe care alții nu le văd. Pentru loterie, visezi numerele câștigătoare”, a declarat Scelo, citat de Emirates 24/7.

Un flacon cu creier de vultur uscat se vinde cu aproape 3 euro

Rulat într-o țigară sau inhalat ca vapori, creierul de vultur uscat poate ajuta la ghicirea câștigătorilor curselor de cai, poate spori performanța la examene sau poate atrage mai mulți clienți în afaceri, spun ce care cred în acest leac neobișnuit.

Scelo vinde cu aproximativ 50 de rand (2.8 euro) o sticlă ce conține o bucată minusculă de creier măcinat.

O pasăre întreagă se vinde cu aproximativ 112 euro. Oasele sau penele de vultur pot fi, de asemenea, amestecate cu ierburi pentru a produce leacuri tradiționale.

Deși se practică încă de la începutul secolului XIX, comerțul cu creier de vultur a luat o amploare fără precedent în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 2010, organizat în Africa de Sud.

Vulturii din Africa de Sud sunt pe cale de dispariție

Dar consumul tot mai mare de creier de vultur uscat pune în pericol ecosistemul din această țară. Șapte dintre cele nouă specii de vultur care trăiesc în Africa de Sud sunt amenințate cu dispariția, inclusiv zăganul (Gypaetus barbatus) și vulturul Cape (Gyps coprotheres).

Zagan
În Africa de Sud, zăganii sunt pe cale de dispariție. Foto: Ecoavant

Potrivit Cape Vulture Conservation Project, în Africa de Sud au mai rămas doar 380 de perechi de vulturi Cape.

Vulturii au un rol foarte important în ecosistem deoarece, hrănindu-se cu stârvuri, previn răspândirea bolilor și a paraziților. Din acest motiv, întregul ecosistem din Africa de Sud este pus în pericol, riscând să se dezechilibreze grav dacă vulturii dispar.

Potrivit cercetătorului Steve McKean, de la organizația Conservation Outcomes NPC, braconajul și utilizarea vulturilor în medicina tradițională ar putea duce la dispariția acestor păsări în Africa de Sud în aproximativ 20-30 de ani.

Deși vulturii sunt protejați prin lege, restricția s-a dovedit până acum ineficientă, iar McKean crede că este nevoie de o campanie intensă împotriva uciderii păsărilor.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu