5 fructe și legume ciudate despre care, probabil, nu ai mai auzit

Unele arată atât de bizar, încât au apărut în filme science-fiction. Altele miros atât de urât, încât sunt interzise în clădirile publice sau în mijloacele de transport în comun.

Sunt populare în diverse colțuri ale lumii, dar încă necunoscute în România. Iată câteva fructe și legume ciudate despre care, probabil, nu ai mai auzit.

1

Ackee, un fruct periculos

Fructe si legume ciudate - Ackee
Foto: Wikimedia

Iată primul exemplu de pe lista noastră de fructe și legume ciudate. Ackee este fructul național al Jamaicăi. Dar el nu face parte din cultura jamaicană dintotdeauna, fiind originar din vestul Africii.

Fructul a fost introdus în Jamaica în 1778 și a devenit rapid un element important al gastronomiei acestei țări. Pomul în care crește ackee are înălțimea de aproximativ 10 metri, iar frunzele lui sunt verzi pe întreaga durată a anului.

Fructul arată ca o pară, iar atunci când este necopt are culoarea verde. După ce se coace, ackee are coaja portocaliu-roșiatică și se deschide, scoțând la iveală niște semințe negre, înconjurate de o pulpă albă, care are consistența unui burete.

Această pulpă albă este consumată. Ackee cântărește între 100 și 200 de grame și trebuie mâncat doar după ce s-a copt și s-a deschis singur. Dacă este consumat prematur, fructul este otrăvitor și poate induce chiar și coma.

2

Castravetele care explodează

Castravetele care explodează este originar din Europa și zonele cu climă temperată din Asia și America de Nord. Atunci când este copt, își „scuipă” semințele cu ajutorul unui jet de lichid mucilaginos.

Este otrăvitor și este crescut, în general, ca plantă ornamentală. Singurele creaturi care se încumetă să-l consume sunt omizile și moliile din familia tortricidae.

Castravetele care explodează a fost folosit timp de mii de ani ca pesticid, dar și ca tratament pentru sinuzită sau dureri articulare. Totuși, din cauza efectelor sale imprevizibile, nu mai este utilizat.

3

Durian, cel mai urât mirositor fruct

Durian
Foto: Brain Stuff Show

Când vine vorba de fructe și legume ciudate, trebuie să menționăm și durianul, un fruct originar din Asia de Sud-Est. Deși este numit uneori „regele fructelor”, durianul este interzis în multe spații publice din cauza mirosului său respingător, care poate fi simțit de la câțiva metri distanță.

Durianul este cultivat în țări precum Indonezia, Thailanda și Malaezia. Are lungimea de aproximativ 30 de centimetri, diametrul de 15 centimetri și este acoperit de o coajă cu țepi.

Cei care reușesc să treacă peste greaţa provocată de miros spun că fructul are un gust unic și plăcut. Este consumat crud sau gătit, fiind folosit în mâncărurile tradiționale din Asia de Sud-Est.

4

Hala

Fructe si legume ciudate - Hala
Foto: Imgur

Hala este originar din Australia, Filipine și insulele din Oceanul Pacific. Acest fruct cu aspect ciudat este compus din sute de conuri, verzi la extremitate și galben-portocalii înspre interior.

Partea galben-portocalie este cărnoasă, iar cea verde are o consistență fibroasă. Fibrele din care este compusă partea verde sunt folosite adesea pe post de ață dentară. Partea cărnoasă este consumată crudă sau gătită.

La gust, hala seamănă mult cu ananasul. Se spune că fructul combate stresul, scade tensiunea arterială și ajută la calmarea durerilor menstruale.

Hala poate ajunge la diametrul de 25 de centimetri și doar arborii-femelă de aproximativ 20 de ani fac fructe.

5

Kiwano, fructul din Star Trek

Kiwano
Foto: Parade

Iată și ultimul exemplu de pe lista noastră de fructe și legume ciudate. Kiwano arată ca un castravete cu țepi și conține 90% apă.

Datorită aspectului său ieșit din comun, kiwano a apărut și într-un episod din serialul science-fiction Star Trek. Fructul este originar din Africa subsahariană. Atunci când kiwano este copt, coaja lui este portocalie și are gustul asemănător bananei.

Interiorul fructului este cărnos și lipicios, de culoare verde. Kiwano este un aliment tradițional în Africa și, în timpul anotimpului secetos, una dintre puținele surse de apă ale triburilor din Deșertul Kalahari.

Fructul mai este cultivat în Portugalia, Italia, Germania, Chile, SUA, Noua Zeelandă și Australia.


Ți-a plăcut articolul? Vezi și cum arătau fructele și legumele noastre înainte de a fi modificate genetic. Apoi, admiră operele artiștilor care sculptează tipare tradiționale în fructe și legume.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu