Cum au inventat frații Lumière cinematograful și o nouă formă de artă

La 28 decembrie 1895, frații Lumière realizau, într-o cafenea din Paris, prima proiecție de film din istorie, cu ajutorul unei invenții care avea să schimbe lumea radical: cinematograful.

În acele momente cruciale, Louis și Auguste Lumière credeau că dispozitivul pe care îl creaseră nu era decât o curiozitate fără aplicație practică. Legenda spune că, imediat după premiera filmului, Louis a remarcat: „Cinematograful este o invenție fără viitor.”

Fratii Lumiere
Cinematograful, aparatul inventat de frații Lumière. Foto: Wikimedia

Cel mai probabil, frații Lumière nu aveau idee că tocmai inventaseră o nouă formă de artă, care avea să domine industria modernă a divertismentului.

I-a inspirat kinetoscopul lui Edison

Auguste și Louis Lumière s-au născut în Besançon, Franța, la 19 octombrie 1862, respectiv la 5 octombrie 1864. Tatăl lor, Antoine, un cunoscut fotograf și pictor de portrete, avea o mică afacere în Lyon, unde producea plăci fotografice, foarte populare la acea vreme.

Tânărul Louis a început să experimenteze echipamentul tatălui său încă din adolescență. În 1881, la vârsta de doar 17 ani, a inventat o nouă tehnică de developare a filmelor.

Fratii Lumiere 02
Louis și Auguste Lumière, fotografie colorizată. Foto: National Geographic

Noua tehnică se numea „placă uscată” și s-a dovedit atât de utilă și de profitabilă, încât i-a permis tatălui său să deschidă o fabrică de producere de plăci fotografice. La apogeu, fabrica producea 15 milioane de plăci pe an, un volum imens la acea vreme.

Tot în 1881, tatăl celor doi a participat la o expoziție în Paris, unde a văzut un dispozitiv prezentat de Thomas Edison: kinetoscopul. Acest moment se va dovedi crucial în istoria cinematografiei.

Întors acasă, Antoine Lumière i-a arătat fiului său Louis o bucată de film folosită de dispozitivul lui Edison, pe care o primise cadou. După succesul obținut cu tehnica plăcii uscate, Louis s-a hotărât să încerce să dezvolte o alternativă mai ieftină a kinetoscopului.

Kinetoscopul
Kinetoscopul brevetat de Edison avea un mare dezavantaj: filmul putea fi urmărit de o singură persoană. Foto: Lomography

Dar Antoine voia să creeze un aparat mai performant, cu ajutorul căruia filmele să poată fi proiectate pe un ecran, astfel încât mai mulți oameni să îl poată viziona în același timp.

Cinematograful inventat de frații Lumière a fost revoluționar

Deși avangardist, kinetoscopul lui Edison era foarte limitat în comparație cu ceea ce voiau să creeze frații Lumière. Filmul putea fi văzut doar de un utilizator, care privea printr-o fantă îngustă imaginile în mișcare.

Astfel, Auguste și Louis au început să realizeze diverse experimente, în speranța că vor reuși să dezvolte un dispozitiv mai performant.

Fratii Lumiere 03
Frații Lumière. Foto: Getty Images

În iarna anului 1894, cei doi frați au început să experimenteze cu noua lor invenție, iar câteva luni mai târziu au produs primul prototip: cinematograful.

Dispozitivul inventat de frații Lumière avea multe avantaje față de predecesorul său, kinetoscopul. Era mult mai mic și mai ușor, cântărind doar 7.3 kilograme, și era acționat folosind o manivelă simplă.

Cu toate acestea, era mult mai lent decât dispozitivul lui Edison. Cinematograful putea capta și proiecta imagini la viteza de 16 cadre pe secundă, în timp ce kinetoscopul avea viteza de 48 de cadre pe secundă.

Cinematograful 02
Foto: Famous French Films

Principiile de bază ale celor două aparate erau aceleași, dar invenția fraților Lumière conținea o inovație crucială.

Avea un mecanism special care trecea filmul prin dispozitiv într-un mod diferit de cel prezentat de Edison, rezultatul fiind un aparat care putea și să înregistreze, și să developeze, și să proiecteze filme.

Frații Lumière au testat noul aparat filmând imagini în fabrica tatălui lor. Acest film a fost prezentat ulterior la o reuniune a industriașilor de la Paris, în martie 1895.

Pelicula, „La Sortie des ouvriers de l’usine Lumière” („Muncitorii părăsind fabrica Lumière”), care poate fi vizionată mai sus, a devenit oficial primul film „adevărat” din lume (realizat folosind o singură cameră).

Nașterea unei noi industrii

Ulterior, frații Lumière au continuat să înregistreze și alte filme, pe care le-au prezentat în cadrul unei serii de proiecții private. Apoi, la 28 decembrie 1895, Auguste și Louis Lumière au realizat prima vizionare publică, la Grand Café din Paris.

Vizionarea a avut un succes imens. Potrivit National Geographic, în ziua de după proiecție, un ziar local scria:

„Deja am înregistrat și reprodus cuvinte vorbite. Acum, putem înregistra și viziona evenimente. Vom putea să ne revedem familiile mult timp după ce acestea vor dispărea.”

Filmul de mai jos, realizat tot de frații Lumière, înfățișează un tren intrând în gara orașului francez La Ciotat.

Într-adevăr, frații Lumière nu doar că au făcut istorie cu cinematograful, ci au reușit inclusiv să o înregistreze pentru posteritate. După acest succes, Louis și Auguste au deschis în curând cinematografe la Londra, Bruxelles și New York.

În 1896, cei doi au înregistrat peste 40 de filme, majoritatea despre viața de zi cu zi din Franța, precum și primul reportaj, având drept subiect conferința societății fotografice franceze.

De asemenea, frații Lumière au înregistrat primul film documentar, despre pompierii din Lyon.

Cinematograful Lumiere
Foto: Pinterest

La scurt timp după aceea, cei doi au început să trimită echipe de cameramani-proiecționisti în întreaga lume, pentru a realiza filmări și pentru a prezenta lumii noua tehnologie.

De-a lungul unui deceniu, între 1895 și 1905, frații Lumière au produs peste 1.400 de filme. Multe dintre ele s-au păstrat până astăzi.

Prin dezvoltarea cinematografului, Auguste și Louis Lumière au creat de unii singuri o industrie complet nouă și au dat numele noii forme de artă pe care o cunoaștem astăzi drept cinematografie.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aterizare pe Lună, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.
Cartea „Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu