VIDEO Franz Reichelt, croitorul care a încercat să zboare de pe Turnul Eiffel, zdrobindu-se de pământ

La 4 februarie 1912, Franz Reichelt, un croitor austriac, a făcut prima (și ultima) sa încercare de a zbura de pe Turnul Eiffel „precum o pasăre”, purtând un costum aerodinamic pe care el însuși l-a proiectat, inspirat din schițele lui Leonardo Da Vinci.

În acea zi, îmbrăcat în haine sportive, purtând pălărie și o mustață imensă, în stil parizian, Franz Reichelt a pozat cu mândrie pentru camerele de luat vederi, salutându-și publicul curios și neîncrezător.

franz reichelt_compressed

Ajuns în vârful Turnului Eiffel, Franz s-a urcat pe un scaun care, la rândul său, fusese pus pe o masă; a deschis aripile, observându-le fără prea multă încredere, a fluturat brațele – probabil pentru a verifica rezistența cusăturilor invenției sale -, iar apoi a pus piciorul pe balustradă.

Era ultimul său pas. Câteva momente mai târziu, a aruncat o privire piezișă în lentila camerei și a fluturat din „aripi”. S-a uitat în gol, aparent gata să se lanseze. Nervos și ezitant, a făcut mai multe mișcări pe măsură ce se pregătea pentru marea decolarea.

În acel moment, Franz Reichelt a ezitat foarte mult. A fost clipa în care teama înaintea unei aventuri atât de absurde i se putea citi pe față.

Probabil că s-a gândit să coboare și să meargă liniștit acasă. Dar nu mai putea face asta, pentru că la baza turnului se adunase o mare mulțime dornică să-l vadă sărind. La urma urmei, Franz însuși a anunțaț toată presa și s-a luptat cu autoritățile pentru a obține permisiunea să zboare de pe Turnul Eiffel.

Apoi, croitorul s-a aruncat în gol, strivindu-se de pământ. La contactul cu solul, trupul său a ridicat un nor de praf. Potrivit raportului autopsiei, Franz Reichelt a murit din cauza unui atact de cord, înainte de a atinge pământul.


Acum, după ce ai văzut povestea tragică a lui Franz Reichelt, citește despre Vesna Vulovic, femeia care a căzut de la 10.000 de metri și a supraviețuit, apoi vezi cazurile altor 6 oameni care au fost unicii supraviețuitori ai unor dezastre aviatice teribile.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu