Franz Halder, singurul german decorat atât de Hitler, cât și de Kennedy

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Hitler a încercat să se înconjoare de oameni de încredere pe două fronturi: cel al războiului și cel al politicii interne. Unul dintre acești oameni a fost Franz Halder, care a îndrăznit, totuși, să treacă dincolo de linia partidului și să contribuie atât la propaganda nazistă, cât și la căderea lui Hitler.

Halder a jucat un rol esențial în funcționarea Wehrmacht-ului german, dar a fost, de asemenea, premiat de președintele Statelor Unite. Halder a fost șeful Statului Major al armatei lui Hitler între 1938 și 1942.

Foto: FreeImages.com
Franz Halder. Foto: FreeImages.com

În această perioadă, a supervizat ocuparea Poloniei, Franței, Danemarcei, Norvegiei și Balcanilor. A realizat toate acestea în ciuda faptului că nutrea disensiuni față de poziția extremă a lui Hitler pe plan intern și internațional.

Cunoașterea unui geniu războinic

Franz Halder s-a născut la Würzburg, într-o familie cu tradiție militară încă din secolul al XVII-lea. Propria sa carieră a început în Regimentul al Treilea de Artilerie al Armatei Regale Bavareze.

Până la sfârșitul Primului Război Mondial, Halder a început să primească misiuni de stat major. A avut primul său post de comandă în octombrie 1934 și de acolo a început să urce în rândurile armatei.

Până în 1936, generalul-locotenent Halder a fost numit șef al Statului Major General Oberkommando des Heeres în Armata celui de-Al Treilea Reich al lui Hitler. În această perioadă, Halder a fost un om cu ideologii oscilante.

Pe de o parte, l-a susținut pe Hitler și nu a manifestat nicio obiecție față de crimele din timpul Holocaustului. Pe de altă parte, a respins tacticile extremiste ale lui Hitler și a încercat să îl asasineze.

În tot acest timp, a rămas un „clevetitor” al Gestapo-ului. De fapt, plănuise chiar răsturnarea lui Hitler împreună cu predecesorul său, Ludwig Beck, care demisionase din funcție, în dezacord cu liderul.

Această opoziție îndrăzneață, și altele care au urmat, aveau să anunțe mai târziu grațierea lui Halder, într-o turnură ciudată a evenimentelor.

Loialitatea șubredă a lui Halder l-a făcut să țină un jurnal meticulos despre tot ceea ce a întâlnit în calitate de șef de cabinet. Înaltul ierarh a jucat un rol-cheie în dezvoltarea planurilor de invazie asupra țărilor vecine, inclusiv în cucerirea Poloniei, în 1939.

În scurt timp, a atins cel mai înalt grad al său, cel de general-colonel în armată. Toate evoluțiile, împreună cu întâmplările de zi cu zi din cadrul organizației, au fost consemnate în jurnalul lui Halder.

În scurt timp, Hitler a anunțat o ofensivă asupra Franței, ceea ce i-a atras pe Halder și pe câțiva colegi într-un nou plan pentru asasinarea liderului. Dar generalul s-a răzgândit, iar o serie de ofensive reușite au întărit poziția lui Hitler.

Cariera lui Halder a început să primească și ea lovituri. De părere că soldații aveau să cucerească Moscova înainte de iarna lui 1941, Halder a ezitat în aprovizionarea cu alimente și echipament pentru vremea rece.

Foto: StockSnap.com
Hitler la cartierul general al comandantului-șef al armatei. Foto: StockSnap.com

Avansul a durat mai mult decât s-a așteptat, iar mii de soldați au fost pierduți din cauza gerului. Acest lucru a marcat sfârșitul carierei lui Haalder ca șef de stat major.

În timpul căderii sale, Franz a fost implicat în cel de-al treilea asasinat eșuat al lui Hitler, care a avut loc în 1944. Zilele de veselie apuseseră de mult, iar cel care fusese odată un militar respectat a fost trimis într-un lagăr de concentrare la Flossenburg.

Dar, până la sfârșitul războiului, în 1945, el și alți oficiali de rang înalt au fost eliberați de forțele aliate, în timp ce trupele germane mărșăluiau spre est, spre lagărele sovietice.

Cunoașterea înseamnă putere și, spre deosebire de alte sute de înalți oficiali, Halder a reușit să scape de execuție datorită accesului său la informații sensibile și a opoziției sale – cunoscută de toată lumea – față de politica nazistă.

În iulie 1946, fostul general Halder a depus mărturie la Procesele de la Nürnberg, unde a dezvăluit hățișul de asasinate eșuate împotriva lui Hitler. Apoi, din 1947 până în 1961, a lucrat intens cu armata americană.

Jurnalul său a intrat în joc ca element de probă în înțelegerea doctrinei naziste și a istoriei militare germane. De asemenea, jurnalul a fost folosit ca probă la dosar în timpul urmăririi penale a Înaltului Comandament al lui Hitler de către Aliați, în cadrul Procesului Înaltului Comandament.

Situația se schimbase, iar acum unul dintre cei mai apropiați complici ai lui Hitler ajuta Divizia Istorică a SUA. Sub comanda lui Halder, 700 de ofițeri germani au primit sarcina de a pregăti aproximativ 2.500 de documente cu date istorice.

Pentru contribuțiile sale deosebite, Franz Halder a fost distins de președintele american John F. Kennedy, în 1961, cu Premiul pentru Servicii Meritorii, devenind astfel singurul german decorat atât de Hitler, cât și de un președinte american.

Atitudinea clevetitoare față de Führer i-a conferit o aureolă de vitejie pentru generațiile următoare. Jurnalul lui Halder (decedat în 1972), făcut public în 1976, prezintă utilitate pentru serviciile de informații și istorici chiar și astăzi, la o jumătate de secol de la moartea generalului.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu