Franța va transforma vinul nevândut în dezinfectant pentru mâini

Pentru a face loc strugurilor din următoarea recoltă, producătorii francezi vor transforma în alcool etilic vinul pe care nu au reușit să-l vândă din cauza pandemiei de COVID-19. Ulterior, alcoolul va fi utilizat la fabricarea de dezinfectant pentru mâini.

Vânzările de vin au fost grav afectate de închiderea restaurantelor de pe întreg teritoriul Franței, iar exporturile, în special către SUA, au scăzut dramatic la apogeul pandemiei.

Crama
Cramele din Franța sunt încă ocupate de producția de vin de anul trecut. Foto: Chaineus

Din această cauză, producătorii au rămas cu milioane de litri nevânduți, care le ocupă spațiile de stocare.

„33 de distilatori autorizați vor putea colecta vinul și îl vor putea distila”, a afirmat Didier Josso, de la agenția agricolă FranceAgriMer, citat de The Guardian.

Alcoolul etilic rezultat din distilare va fi rezervat exclusiv industriilor farmaceutică și cosmetică, pentru producția de dezinfectanți.

„Vinul distilat nu va fi folosit în niciun caz pentru fabricarea de băuturi spirtoase. Probabil că producătorii vor fi nevoiți să și stocheze alcoolul etilic, dar volumele vor fi mai mici decât în cazul vinului”, a mai spus Josso.

2 milioane de hectolitri vor lua calea distileriilor

Vinuri
Foto: Exclusive France Tours

Fiecare producător care dorește să participe are termen până pe 19 iunie 2020 să indice cantitatea de vin pe care intenționează să o distileze.

Producătorii vor primi 79 de euro pe hectolitru în cazul vinurilor cu denumire de origine protejată și 58 de euro pe hectolitru pentru celelalte tipuri.

Fondurile provin de la Uniunea Europeană și sunt destinate finanțării operațiunilor de distilare a 2 milioane de hectolitri de vin din Franța.

Potrivit experților, pentru a face loc noii recolte, ar fi fost nevoie de distilarea a 3 milioane de hectolitri de vin.

Și alți producători importanți, precum Spania și Italia, au recurs la măsuri similare pentru a scăpa de surplusurile de vin. În unele cazuri, s-a recurs la soluții și mai drastice, precum distrugerea butucilor tineri.


În continuare, descoperă 5 momente în care alcoolul a schimbat istoria. Apoi, citește despre uriașa inundație de bere care a lovit Londra.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu