Frank Hayes, singurul jocheu care a câștigat o cursă cu toate că era mort

Multe sporturi împing corpul uman la limită, iar acest efort se poate dovedi fatal pentru unii. Frank Hayes a fost o astfel de victimă și, deși au fost mulți care și-au pierdut viața înainte și după el, ceea ce face din cazul său o excepție este faptul că a ieșit învingător în ciuda faptului că era deja mort.

Frank Hayes s-a născut în 1901, în Irlanda. În 1916, el și familia lui au emigrat în Statele Unite. Au locuit în Brooklyn, unde Hayes și-a găsit de lucru ca ajutor la grajd pentru crescătorul de cai James Frayling.

Frank Hayes, singurul jocheu care a câștigat o cursă cu toate că era mort
La 4 iunie 1923, jocheul Frank Hayes a câștigat cursa cu obstacole de la Belmont Park pe calul Sweet Kiss, cu toate că a suferit un infarct și a murit în timpul competiției. Foto: Keeneland Library Cook Collection

Hayes antrena caii și întreținea grajdurile, dar visa să fie jocheu. Norocul i-a zâmbit în cele din urmă la 4 iunie 1923, la Belmont Park din New York, după ce a reușit să își convingă angajatorul să îl lase să călărească un cal numit Sweet Kiss, conform CNN.

Nici Hayes și nici Sweet Kiss nu mai participaseră vreodată la o cursă omologată, iar la cota de 5-1 duo-ul nu era în niciun caz favorit la victorie. În ciuda acestor șanse slabe, Hayes a reușit să obțină un avans timpuriu.

Pe măsură ce se apropia linia de sosire, Hayes a fost văzut prăbușindu-se pe spatele calului pur-sânge, abia ținându-se de frâu cu o mână. Mulți spectatori au crezut că tânărul se dădea în spectacol, până când calul a trecut linia de sosire, învingător.

Sweet Kiss a mai galopat câteva zeci de metri, apoi s-a oprit. Călărețul în vârstă de 22 de ani a sărit în față, a alunecat de pe cal și a căzut cu fața la pământ.

„Aplauzele de la tribună s-au transformat momentan în râsete, pentru că părea că jocheul a căzut stângaci de pe cal. Apoi, mulțimea a fost cuprinsă rapid de un sentiment de tragedie, când a văzut că jocheul, în echipamentul său viu colorat, zăcea fără vlagă acolo unde căzuse”, a relatat un reporter al publicației Buffalo Morning Express.

Medicul care supraveghea competiția s-a grăbit să ajungă la fața locului, crezând că Hayes se rănise. A încercat să îi acorde primul ajutor, dar era deja prea târziu. Frank Hayes era mort.

S-a constatat că Hayes a murit în urma unui atac de cord cauzat de rutina extenuantă la care s-a supus în pregătirea cursei, la care se adăuga și emoția de a apărea în prima lui competiție.

Frank Hayes, singurul jocheu care a câștigat o cursă cu toate că era mort
„Mii de oameni au aclamat victoria lui Frank Hayes, care a murit în timpul cursei la Belmont Park, însă doar familia a fost prezentă la înmormântarea lui.” Tăietură din ziarul Daily News din 8 iunie 1923

Se pare că Hayes încerca să slăbească pentru a îndeplini cerințele. Un ziar a relatat că a slăbit șase kilograme într-un timp foarte scurt. A încercat să dea jos ultimul kilogram în doar 24 de ore.

În dimineața cursei, a alergat câteva ore și nu a băut apă. Când a urcat în șa, era deja slăbit și obosit.

Hayes avea oricum o inimă slabă, după cum a atestat și mama lui, Margaret. Aceasta nu a fost deloc încântată să-și vadă fiul devenind jocheu, deoarece se temea pentru viața lui, cunoscându-i starea de sănătate precară.

Frank Hayes a fost înmormântat trei zile mai târziu, îmbrăcat în haine de curse, în prezența a șase dintre cei mai apropiați prieteni ai săi. În necrologul său, The Times Union a scris:

A fost o victimă a entuziasmului aproape fanatic și a cultului său pentru călărie. Potrivit mamei sale, Frank fusese interesat de cai încă din fragedă copilărie și cea mai mare ambiție a sa era să devină jocheu, intrând în acest domeniu contrar sfaturilor ei. Fusese angajat ca antrenor timp de trei ani înainte ca domnul Frayling să consimtă la rugămintea de a-l lăsa să-l călărească pe Sweet Kiss în cursă.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu