Francis Greenway, singurul falsificator de documente al cărui chip apare pe o bancnotă

Francis Greenway s-a născut în Anglia în a doua jumătate a secolului XVIII. A avut o carieră promițătoare de arhitect în Bristol până când firma lui a dat faliment. În martie 1812, Greenway a fost găsit vinovat de falsificarea unui document financiar.

A fost condamnat la moarte, însă în cele din urmă pedeapsa i-a fost comutată la exil vreme de 14 ani în colonia New South Wales (Australia). După o vreme petrecută în închisoarea din Bristol, Greenway a fost deportat „la capătul lumii”, ajungând în Sydney în februarie 1814.

Pictură de Greenway a unui proces simulat în închisoarea Newgate, Bristol, 1812. Foto: Wikimedia

Cum condamnații aveau dreptul la un oarecare bagaj, Greenway a avut grijă să ia cu el scrisori de recomandare și schițe ale propriilor sale lucrări, pe care le-a trimis guvernatorului Lachlan Macquarie.

După analizarea documentelor, Macquarie l-a scutit de pedeapsă și i-a permis să își caute de lucru pentru a-și întreține soția și copiii (care au debarcat în Australia în iulie 1814). În luna decembrie a aceluiași an, Greenway își promova deja serviciile de arhitectură în ziarul Sydney Gazette.

La scurt timp după sosirea lui Greenway, guvernatorul i-a cerut să copieze proiectul clădirii unui tribunal dintr-o carte de modele arhitecturale. Sesizând oportunitatea, Greenway i-a sugerat să îl angajeze ca să se ocupe el însuși de lucrările publice.

Francis Greenway devine arhitectul oficial al orașului Sydney

Macquarie, impresionat de cunoștințele și talentul britanicului, l-a numit numi arhitect oficial al orașului.

Guvernatorul și soția lui aveau planuri mari pentru proiectarea și amenajarea orașului Sydney, iar în 1816 au demarat un program ambițios de edificare a mai multor clădiri. În acest context, sarcinile lui Francis Greenway au variat mult, acesta proiectând edificii dintre cele mai diverse: faruri, obeliscuri, biserici, grajduri, cazărmi, închisori și case de locuit.

De când a fost angajat de Macquarie, în 1815, până când a fost demis, în 1822, Greenway a proiectat și a supravegheat lucrările de construire a mai multor clădiri și monumente din Sydney, dintre care unele au devenit repere emblematice ale marelui oraș australian.

A fost o perioadă importantă în dezvoltarea orașului, deoarece Macquarie era cu adevărat pasionat de urbanism și era însuflețit de ambiția să creeze un oraș colonial care să iasă în evidență. Astfel, Greenway a contribuit decisiv la crearea „feței” noului oraș.

Casa guvernatorilor din Sydney, proiectată Greenway. Foto: Wikimedia

În 1819, comisarul John Thomas Bigge a fost trimis la Sydney ca să inspecteze administrația coloniei. Bigge nu a privit cu ochi buni resursele enorme de timp și bani irosite pentru lucrările publice considerate prea ambițioase și inutile.

De asemenea, a criticat contribuția lui Greenway la arhitectura coloniei. Arhitectul condamnat a fost considerat prea arogant și insolent, trăsături care îl exasperau pe Bigge.

Raportul comisarului Bigge a pus sub semnul întrebării pasiunea pentru arhitectură a lui Macquarie și a lui Greenway, „lucrările fiind ornamentate într-un stil puțin adecvat mijloacelor limitate ale unei colonii atât de tinere precum New South Wales”.

Declinul

În timpul șederii lui Bigge, relația fragilă dintre arhitectul ambițios, sărac și arogant și guvernatorul Macquarie a început să se dezintegreze. Cât timp s-a aflat în colonie, Bigge s-a amestecat în multe dintre proiectele arhitecturale ale lui Greenway și l-a exclus pe Macquarie din discuțiile cu Greenway.

Certurile constante dintre Macquarie și Bigge cu privire la metodele lui Macquarie de conducere a coloniei au dus la ruperea relației (cândva bune) dintre arhitect și guvernator. Prin urmare, în noiembrie 1822 Greenway a fost demis.

Greenway a rămas cu datorii (salariu întârziat și cheltuieli pe care i le datora statul), pe care guvernatorul care a urmat după Macquarie a refuzat să le plătească. Deși a continuat să proiecteze clădiri pentru mediul privat, Francis Greenway nu a mai ajuns niciodată la strălucirea de odinioară.

Bancnota de 10 dolari australieni cu portretul lui Francis Greenway. Foto: Wikimedia

A murit în 1837 și a fost îngropat într-un mormânt nemarcat. În ciuda acestui sfârșit trist, moștenirea lui Greenway trăiește în unele dintre cele mai frumoase clădiri în stil colonial din Sydney.

Pentru a-i cinsti memoria, autoritățile australiene au decis includerea portretului său pe prima bancnotă de 10 dolari australieni, aflată în circulație între 1966 și 1993. De asemenea, în Australia există un liceu și o șosea care îi poartă numele.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu