11 fotografii premiate în 2020, instantanee din universul secret al animalelor

O fotografie care înfățișează o tigroaică îmbrățișând un copac a câștigat premiul I la ediția din 2020 a concursului Wildlife Photographer of the Year, organizat de Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Imaginea, în care apare o femelă de tigru siberian, a fost surprinsă de fotograful rus Serghei Gorșcov în estul îndepărtat al Rusiei.

000 Tigrul siberian
Foto: Serghei Gorșcov

Realizată folosind o cameră care se activează automat la mișcare, fotografia înfățișează tigroaica stând pe labele din spate și îmbrățișând un brad manciurian. Tigroaica își freacă obrajii de scoarță, ca să imprime pe copac feromonii secretați de glandele exocrine.

De-a lungul secolului trecut, tigrii din Rusia au fost vânați până aproape de dispariție, iar Serghei Gorșkov a avut nevoie de 11 luni pentru a realiza această fotografie rară.

În continuare, îți prezentăm alte zece fotografii premiate în cadrul concursului:

1

Categoria 15-17 ani: „Vulpea care a prins gâsca”, de Liina Heikkinen, Finlanda

001 Vulpea
Foto: Liina Heikkinen

Această fotografie a fost surprinsă de Liina Heikkinen pe când avea doar 13 ani. Instantaneul a fost surprins pe Lehtisaari, o insulă împădurită de lângă orașul Helsinki, unde Liina a descoperit o familie de vulpi, formată din doi adulți și cei șase pui ai lor.

2

Categoria Comportament, nevertebrate: „Poveste cu două viespi”, de Frank Deschandol, Franța

002 Viespi
Foto: Frank Deschandol

Imaginea surprinde o viespe din specia Ammophila sabulosa și o viespe din familia Chrysididae (supranumită și viespe-cuc) intrând în cuiburile lor. Deși aceste două specii nu interacționează în mod normal, Deschanol a avut norocul de a le surprinde împreună.

3

Categoria Portrete de animale: „Atitudinea”, de Mogens Trolle, Danemarca

003 Macac
Foto: Mogens Trolle

O maimuță cu trompă își înclină ușor capul spre spate și închide ochii. Pleoapele parcă machiate cu albastru vin în completarea părului roșcat și îngrijit.

Masculul a fost surprins în această postură dramatică în Sanctuarul Maimuțelor cu Trompă din Sabah, Borneo.

4

Categoria 11-14 ani: „Cu gura plină”, de Sam Sloss, Italia/SUA

004 Peste
Foto: Sam Sloss

În timpul unei excursii din Indonezia, Sam Sloss a fotografiat un pește-clovn. Când a ajuns acasă, a observat că peștele surprins în imagine are ceva în gură.

Este vorba despre un „păduche mâncător de limbă”, un izopod parazit care se atașează de limbile peștilor și se hrănește sugându-le sângele.

5

Categoria Comportament, mamifere: „Când mama îți spune să fugi”, de Shanyuan Li, China

005 Pisici
Foto: Shanyuan Li

Această fotografie rară înfățișează o familie de pisici ale lui Pallas (sau manul) în stepa din Platoul Tibet. De obicei, aceste feline neobișnuite sunt solitare, greu de surprins și sunt active la apus și la răsărit.

6

Categoria Comportament, amfibieni și reptile: „Viața în echilibru”, de Jaime Culebras, Spania

006 Broasca
Foto: Jaime Culebras

O broască mănâncă un păianjen la poalele Munților Anzi, în nord-vestul Ecuadorului. Broasca face parte din specia Nymphargus manduriacu, descoperită recent.

Imaginea surprinsă de Culebras este prima fotografie care înfățișează această creatură mâncând.

7

Categoria Comportament, păsări: „Răsăritul corcodelului mare”, de Jose Luis Ruiz Jiménez, Spania

007 Corcodei
Foto: Jose Luis Ruiz Jiménez

După ce a petrecut câteva ore scufundat până la brâu în apă într-o lagună de lângă Brozas, vestul Spaniei, Jiménez a surprins o familie de corcodei mari într-un moment intim.

8

Categoria Fotoreportaj: „Afaceri clandestine”, de Paul Hilton, Marea Britanie/Australia

008 Macac prizonier
Foto: Paul Hilton

Un macac cu coadă de porc este expus, înlănțuit, pe o cușcă de lemn, în piața de păsări din Bali, Indonezia. Aceste primate energice trăiesc în grupuri mari în pădurile din sud-estul Asiei.

Pe măsură ce pădurile sunt distruse, macacii se hrănesc din culturile oamenilor și sunt adeseori ucise. Puii lor sunt vânduți oamenilor obișnuiți, ca animale de companie, grădinilor zoologice sau laboratoarelor de cercetări medicale.

9

Categoria Portofoliu: „Ultima mușcătură”, de Ripan Biswas, India

009 Pradatori
Foto: Ripan Biswas

Acești doi prădători feroce nu se întâlnesc foarte des. giant Calochroa octonotata (insecta mare și colorată) vânează la sol, în timp ce furnicile țesătoare trăiesc, de obicei, în copaci.

Cu toate acestea Ripan Biswas a avut norocul de a surprinde cele două specii împreună.

10

Categoria Stele în devenire: „Cadoul Eleonorei”, de Alberto Fantoni, Italia

010 Vulturi
Foto: Alberto Fantoni

Pe stâncile abrupte ale unei insule din Sardinia, un șoim mediteraneean (supranumit și șoimul Eleonorei) îi aduce de mâncare partenerei sale.

Ca să știi mai mult, citește cartea „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.
Cartea „100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>