Un film excepțional și 10 fotografii istorice rare, pe care trebuie să le vezi

De obicei, articolele despre istorie sunt aride și îți solicită imaginația pentru a ilustra faptele. Însă uneori descoperi fotografii istorice care dau naștere unor senzații puțin diferite…

Devii cumva martor la evenimente și ajungi să înțelegi mai bine ce s-a întâmplat. Indiferent că e vorba de locuri deosebite, persoane celebre sau fotografii istorice ale unor anonimi, toate aceste imagini spun povești fascinante, așa cum vei vedea în cele ce urmează.

În acest articol, îți prezentăm un film excepțional și 10 fotografii istorice rare, pe care probabil nu le-ai mai văzut.

1. Pușca de vânătoare care omoară un stol întreg de păsări

fotografii istorice - pusca cu alice

Fotografia istorică de mai sus înfățișează doi bărbați care manevrează o gigantică pușcă de vânătoare cu alice. Folosită la cumpăna secolelor XIX și XX, această armă ar fi putut pune pe fugă orice inamic fără să tragă un singur foc.

Însă, cu toate că arătau înspăimântător, arma nu au fost folosită niciodată în luptă. Super-arma cu alice a fost utilizată, în schimb, pentru a semăna teroare la vânătoarea de rațe.

Datorită calibrului enorm, putea doborî 50 de păsări (la propriu) dintr-un foc. Astfel de arme au apărut pe fondul creșterii a cererii de carne de vânat și pene de pasăre, folosite îndeosebi la îmbrăcăminte.

Cu toate acestea, în cele din urmă super-puștile cu alice au fost interzise, deoarece autoritățile au început să se îngrijoreze de scăderea alarmantă a coloniilor de rațe.

2. Fotografii istorice – Mitraliera montată pe un elefant

fotografii istorice - mitraliera pe elefant

Animalele au avut un rol extrem de important în cele două războaie mondiale. Acest clișeu, realizat în 1914, face parte dintr-o colecție de fotografii istorice și înfățișează un caporal care montează o mitralieră Colt-Browning pe un elefant.

Astfel, animalul este transformat într-o mașină mortală. Însă aceeași soartă nefericită au avut-o și caii.

În fotografia istorică de mai jos sunt înfățișați doi soldați germani alături de un cal. Pe animal este montată o mitralieră capturată de la ruși, Maxim M1910 (dată necunoscută: 1914-1918).

fotografii istorice - mitraliera pe cal

3. Soldatul care stă pe un munte de tuburi de proiectile

Primul Război Mondial a fost una dintre cele mai devastatoare conflagrații din istorie. A început cu o plimbare nefericită cu mașina a arhiducelui Franz Ferdinand prin Sarajevo, asasinat de Gavrilo Princip la un colț de stradă.

Moartea monarhului avea să deschidă calea unor grozăvii cu care omenirea nu se mai confruntase niciodată până atunci. Pe măsură ce tot mai multe țări au îmbrăcat mantalele de război, milioane de copii, femei și bărbați s-au trezit transformați în simple numere într-o statistică sinistră a victimelor.

fotografii istorice - soldatul pe un munte de cartuse

În fotografia de mai sus poate fi văzut un soldat britanic pe un munte de tuburi goale de proiectile. Imaginea face parte dintr-o colecție realizată de fotografii rare, realizate de Tom Aitken.

Fotografia demonstrează forța fantastică a artileriei folosite la zdrobirea inamicului.

4. Voluntarul care probează o cască de fotbal american

fotografii istorice - test casca de fotbal

Înainte de epoca simulatoarelor pe calculator, oamenii testau lucrurile după cum credeau de cuviință. În această fotografie rară, amuzantă și brutală în același timp, un bărbat anonim este înfățișat izbindu-se cu capul de un zid.

Este vorba de un test practic al structurii de rezistență a unei căști primitive. Înainte de apariția căștilor, jucătorii care luau parte la meciuri mai dure își protejau capetele cu chingi de piele, căptușite cu bumbac.

Videoclipul următor ilustrează perfect cum se desfășura un astfel de test.


5. Reclama la Atabrine

fotografii istorice - reclama la atabrine

Când masele sunt cuprinse de nesiguranță și frică de moarte, afaceriștii cei mai lipsiți de scrupule câștigă averi. În această fotografie istorică, două cranii umane sunt folosite pentru a răspândi frica, în scopuri de marketing.

Un medicament împotriva malariei (Atabrine) este promovat în cel mai josnic mod cu putință. Pancarta a fost montată strategic, în fața unui spital din Papua Noua Guinee, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

6. Fotografii istorice – George Blind în fața morții

fotografii istorice - george blinf

Cei mai mulți dintre noi ar înmărmuri dacă asupra lor ar fi îndreptată o armă, însă George Blind a fost un alt fel de om. Cu nervii de oțel, George a luat taurul de coarne și a zâmbit în fața plutonului de execuție.

După ce a fost arestat sub suspiciunea de a fi luptat pentru Rezistența franceză, a făcut „cunoștință” cu metodele de tortură ale germanilor. În mod surprinzător, George Blind nu a cedat, dar nici naziștii nu s-au oprit aici.

Chiar dacă execuția înscenată nu a fost pusă în practică, în cele din urmă George Blind a fost ucis într-un lagăr de concentrare.

7. Tabla de calcule de la NASA

fotografii istorice - nasa

NASA are unele dintre cele mai avansate agenții spațiale, în care fotografiile trimise de sondele cosmice sunt analizate se savanți cu aer plictisit înainte de a fi diseminate publicului, care rămâne extaziat de frumusețea universului nemărginit.

fotografii istorice - nasa 2

Totuși, viața la NASA înainte de calculatoarele performante era ceva mai diferită. Traiectoriile complexe ale navelor, sistemele de navigație și orbitele erau adesea calculate pe tablă, iar aceste fotografii istorice surprind tocmai o astfel de scenă.

8. Sinuciderea lui Evelyn McHale

fotografii istorice - sinuciderea

În 1947, Evelyn McHale, în vârstă de 23 de ani, s-a aruncat de pe vârful Empire State Building, din New York. Nefericita a căzut pe o limuzină parcată la baza clădirii zgârie-nori.

Studentul Robert Wines a auzit bubuitura și a făcut acest clișeu, care avea să devină una dintre cele mai faimoase fotografii istorice. Peste ani, și artistul Andy Warhol avea să folosească această fotografie ca bază pentru un poster.

Descoperă și Cea mai crudă pedeapsă cu moartea: Striviți de elefanții-călăi

Ca să știi mai mult, citește cartea „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aterizare pe Lună, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.
Cartea „Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Un film excepțional și 10 fotografii istorice rare, pe care trebuie să le vezi”

Lasă un comentariu