FOTO: 10 Locuri banale prefăcute spectaculos în monumente celebre

Există în lume câteva monumente celebre care par să fi existat dintotdeauna. Este greu să ne imaginăm Parisul fără Turnul Eiffel, New York-ul fără faimoasa Statuie a Libertății sau Sydney-ul fără celebra clădire a Operei. Aceste edificii, devenite simbolul orașelor în care se află, au fost rodul a zeci de ani de muncă din partea celor mai pricepuți constructori.

Iată cum au arătat câteva monumente celebre din lume în timpul construcției și cum au luat naștere simbolurile lumii contemporane.

Turnul Eiffel a fost construit între 1887 și 1889 pentru Târgul Mondial din 1889. Inițial, a fost criticat de artiștii și publicul francez, care-l considerau respingător. Cu toate acestea, peste ani el a devenit simbolul capitalei franceze și unul dintre monumentele celebre de neratat.

Turnul din capitala britanică a fost construit între 1886 și 1894. La construirea lui au lucrat peste 400 de muncitori și s-au folosit peste 11.000 de tone de oțel și peste 70.000 de tone de beton. Tower Bridge face legătura între cele două maluri ale râului Tamisa și este unul dintre simbolurile Londrei.

Universitatea din Moscova a fost fondată în 1755 de savantul rus Mihail Lomonosov. În prezent, ea se află printre cele mai prestigioase universități din lume.

Dacă vorbim despre orașul australian Sydney, primul lucru care ne vine în minte este celebra clădire a Operei. A fost concepută de arhitectul danez Jørn Utzon, iar construcția a început în 1959 și s-a încheiat în 1973.
Unul dintre monumentele celebre din SUA este cel construit în memoria președintelui Abraham Lincoln. Construcția lui a demarat în 1914 și a luat sfârșit în 1922.

Când vorbim de monumente celebre, Statuia lui Isus, aflată în Rio de Janeiro, se află în mod cert pe listă. Statuia a fost creată de sculptorul francez Paul Landowski, iar fața a fost sculptată de sculptorul român Gheorghe Leonida. Monumentul are 30 de metri înălțime și străjuiește orașul brazilian de pe vârful muntelui Corcovado.
Sculptura realizată pe Muntele Rushmore înfățișează patru președinți ai SUA: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln și Theodore Roosevelt. Monumentul a fost realizat între 1927 și 1941.

Podul Brooklyn este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din SUA și unul dintre simbolurile orașului New York. Are 1.825 de metri lungime și până în 1903 a fost cel mai lung pod suspendat din lume.

Statuia Libertății este unul dintre monumentele celebre ale Americii și simbolul New-York-ului. Imensa sculptură a fost oferită americanilor de poporul francez, iar la construcția ei a contribuit chiar Gustave Eiffel, autorul celebrului turn din Paris.

Sagrada Familia este o uriașă biserică din Barcelona, încă neterminată, deși se lucrează la ea din 1882. Arhitectul, Antoni Gaudi, a murit în 1926, lovit de un tramvai. Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família (în catalană).

Antonio Gaudi a lucrat la acest proiect peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia. Estimările inițiale preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției.

Totuși, catedrala va fi finalizată în 2026. Așa va arăta Sagrada Familia când va fi terminată, în 2026, la 100 de ani de la moartea lui Antonio Gaudi.

În antiteză cu aceste simboluri îndrăgite se află încercările mai puțin reușite ale unor arhitecți în căutarea celebrității: Ce-a fost în capul lor? Top 13 cele mai urâte clădiri din lume

Ți-a plăcut? Spune ce crezi!