„Fotografii” din preistorie: 5 fosile de dinozauri ieșite din comun

Mulțumită paleontologilor, dar și oamenilor obișnuiți care au făcut descoperiri accidentale, astăzi cunoaștem multe detalii despre viața și comportamentul dinozaurilor. Dar, dincolo de valoarea lor științifică, unele dintre fosilele de dinozaur sunt de-a dreptul spectaculoase.

De la doi dinozauri „încremeniți” în luptă, la o femelă Ihtiozaur surprinsă în timp ce făta, iată cele mai interesante fosile de dinozaur descoperite vreodată.

1

Dinozauri surprinși în luptă

Lupta intre dinozauri 1
Foto: Valvo List

Descoperiți în Mongolia în 1971, acești dinozauri, Velociraptor și Protoceratops, au rămas „încremeniți” în luptă pentru totdeauna.

Velociraptorul, un dinozaur carnivor, a fost găsit cu gheara înfiptă în regiunea carotidei victimei sale, un Protoceratops care a rămas cu dinții înfipți în laba atacatorului.

Cercetătorii cred că animalele au fost fosilizate acum aproximativ 80 de milioane de ani, după ce o masă de pământ a alunecat peste ei, i-a acoperit și i-a omorât.

2

Cel mai mare Tiranozaur

Tiranozaur Sue
Dimensiunile lui Sue îi fac pe oameni să pară niște pitici. Foto: Wikimedia

Iat-o pe Sue, cel mai mare, mai bine păstrat și cel mai bogat schelet de Tiranozaur (cu cele mai multe oase intacte) descoperit vreodată. Are 40.5 metri lungime și 13 metri înălțime la șold.

Rămășițele au fost descoperite în 1990, în statul american South Dakota, de Sue Hendrickson, o colecționară de fosile.

Potrivit oficialilor Muzeului de Istorie Naturală din Chicago, genul animalului nu a putut fi stabilit, astfel că a fost botezat după femeia care l-a găsit.

Înainte de descoperirea lui Sue, paleontologii au găsit fosile de dinozauri conservate doar în proporție de 60%. Însă acest exemplar s-a păstrat în proporție de 90%, permițându-le oamenilor de știință să înțeleagă mai multe despre această specie.

Fosila a fost vândută la licitație în octombrie 1997 cu 8.3 milioane de dolari, cea mai mare sumă plătită vreodată pentru rămășițele unui dinozaur. Acum, fosila este expusă la Muzeul de Istorie Naturală din Chicago, SUA.

3

Cel mai bine conservat exemplar

Nodozaur
Foto: Wikimedia

Există mai multe motive pentru care această fosilă este impresionantă. Rămășițele îi aparțin unui Nodozaur și au fost găsite accidental de minerii canadieni într-un mediu marin, unde astfel de descoperiri sunt neobișnuite.

Și mai fascinant este faptul că fosila în sine este un corp pietrificat complet, nu doar un schelet. Acest lucru este foarte rar întâlnit în lumea paleontologiei, iar datorită lui putem vedea în detaliu solzii și pielea dinozaurului.

Animalul este atât de bine conservat încât e greu de crezut că nu este o statuie. Potrivit specialiștilor consultați de National Geographic, acest exemplar a trăit acum 110 milioane de ani și era erbivor.

4

Fecale preistorice

Fecale de dinozaur
Foto: New York Post

Deși această fosilă arată ca orice altă rocă, ea este, de fapt, o balegă dinozaur de acum 65 de milioane de ani. Numeroșii dinozauri care cutreierau Pământul ingerau zilnic sute de kilograme de mâncare.

Spre norocul paleontologilor, această mostră s-a păstrat până în ziua de astăzi și ar putea contribui la o mai bună înțelegere a dietei și  a preferințelor alimentare ale acestor animale.

5

O femelă care fată

Femela nastere
Foto: NPR

O altă fosilă impresionantă este cea a unei femele care aducea pe lume trei pui. Fosila aparține unui Ihtiozaur, o specie care nu depunea ouă, ci dădea naștere la fel ca mamiferele.

Scena a rămas încremenită în timp: femela fătase deja un pui, cel de-al doilea este pe cale de a ieși, iar cel de-al treilea se află încă în pântecele mamei.

Specia este cunoscută ca un monstru al mării și a trăit în era mezozoică, cu 251 până la 66 de milioane de ani în urmă. Această descoperire a infirmat teoria anterioară potrivit căreia astfel de creaturi marine depuneau ouă. Ihtiozarul făta în apă.


Ți-a plăcut acest articol? Află mai multe despre Drumul uriașilor: Cea mai lungă potecă din lume cu urme de dinozauri. Apoi, descoperă 5 înșelătorii cu dinozauri care au păcălit multă lume.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>