O nouă specie de dinozaur zburător a fost descoperită pe Insula Skye din Scoția. Denumit Ceoptera evansae, acest pterozaur a trăit acum 166-168 milioane de ani, în perioada Jurasicului mijlociu. Fosila a fost găsită inițial în urmă cu aproape 20 de ani, în timpul unei expediții în zona Elgol a insulei.
De atunci, oamenii de știință au petrecut mai mulți ani pregătind și scanând oasele. Deși scheletul este incomplet, rămânând doar părți din umeri, aripi, membre și coloana vertebrală, acesta oferă totuși informații importante despre istoria evoluției și diversitatea pterozaurilor.
Descoperirea sugerează că grupul de pterozauri Darwinoptera, din care face parte Ceoptera, ar fi putut fi mai divers decât se credea anterior. Această descoperire îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine evoluția acestor reptile zburătoare.
Profesorul Paul Barrett, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, a declarat că Ceoptera ajută la restrângerea intervalului de timp pentru evenimentele semnificative din evoluția reptilelor zburătoare.
Apariția sa în Jurasicul mijlociu din Regatul Unit a fost neașteptată, deoarece majoritatea rudelor sale apropiate au fost găsite în China. Acest lucru indică faptul că acest grup avansat de pterozauri a apărut mai devreme și s-a răspândit rapid în întreaga lume.
Numele Ceoptera provine din cuvântul scoțian gaelic pentru ceață și din cuvântul latin pentru aripă, în timp ce evansae este un omagiu adus remarcabilei paleontolog britanice Susan E Evans, care a efectuat cercetări extinse pe Insula Skye.
Autorul principal al studiului, Dr. Liz Martin-Silverstone de la Universitatea din Bristol, a subliniat importanța perioadei de origine a Ceoptera, care este crucială în înțelegerea evoluției pterozaurilor. Fosila a fost găsită pe o plajă clasificată ca sit de interes științific, ceea ce a permis echipei să colecteze specimene de pe rocile căzute.
În timp ce examinau aceste roci, cercetătorii au descoperit oase care ulterior s-au dovedit a fi rămășițele acestei noi specii de pterozaur.