„De frica lui Dumnezeu”, această fosilă de dinozaur a fost ținută ascunsă 170 de ani

În 1850, câțiva englezi credincioși care au găsit întâmplător pe proprietatea lor fosila unui dinozaur marin au decis să îngroape la loc rămășițele, îngrijorați că descoperirea venea în contradicție directă cu învățăturile din Biblie. Recent, urmașii celor care au făcut descoperirea au decis să prezinte lumii fosila preistorică.

Fosilele unui ihtiozaur (un dinozaur marin) au fost scoase la iveală după ce au fost ascunse timp de aproape 170 de ani. Cei care le-au ascuns au fost niște oameni credincioși, care nu voiau să tulbure comunitatea cu dovezi că pe Pământ exista viață și în urmă cu milioane de ani.

De-a lungul istoriei, religiile nu au avut o atitudine prea deschisă față de descoperirile științifice care intrau în contradicție cu dogmele. Așa că, în 1850, când familia Temperley a scos accidental din pământ fosila de dinozaur, a avut grijă s-o îngroape imediat la loc, deoarece venea în contradicție directă cu învățăturile religioase în care credeau oamenii, potrivit IFL Science.

Julian Temperley a cheltuit mai mult de 3.000 de lire pentru restaurarea fosilei de ihtiozaur (un animal care a trăit până acum aproximativ 65 de milioane de ani). Temperley intenționează să folosească imaginea pe toate etichetele sticlelor de cidru vechi de 20 de ani. Foto: Richard Austin / SWNS

Descoperirea l-a precedat pe Charles Darwin, cu a sa teorie evoluționistă, cu câțiva ani, așa că ne putem imagina cât de uimiți au fost oamenii la vederea scheletului enorm al acestui pește asemănător cu o șopârlă.

Pentru a face dreptate clanului Temperley din Somerset, trebuie să privim descoperirea în lumina contextului acelor vremuri. Este vorba de Anglia victoriană, o epocă în care oamenii erau conduși de credință și cei mai mulți vedeau Biblia ca fiind depozitara adevărului absolut privind originea omului.

Înțelegerea perioadei în care au trăit face să fie și mai clare motivele pentru care au reîngropat fosilele. Însă, în ziua de azi, această fosilă este mândria și bucuria familiei. Mai mult: face parte din „brand-ul” și afacerea familiei, după cum arată ziarul local Somerset County Gazette.

Azi, Julian Temperley este șeful distileriei familiei. Distileria produce cidru, iar fosila apare pe mai multe logouri ale produselor sale. Cât de mult s-au schimbat vremurile!

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Prima descoperire a un unei fosile de ihtiozaur a avut loc la începutul secolului XIX. Cel mai mare exemplar găsit vreodată are aproximativ trei metri și a fost descoperit la mijlocul anilor ’90. Foto: Wikimedia

Julian Temperley povestește într-un interviu cu IFL Science, o pagină web dedicată științei și naturii, cum strămoșii săi au descoperit ihtiozaurul. Julian povestește împrejurările în care rudele sale de atunci au descoperit fosila pe proprietatea lor, în 1850.

Inițial, au dus fosila acasă, unde toată lumea s-a minunat la vederea sa. Însă membrii familiei au fost de părere că „l-ar fi negat pe Dumnezeu” dacă ar fi păstrat fosila, dacă ar fi încercat să înțeleagă ce era cu adevărat sau dacă ar fi expus-o.

Prin urmare, au dus-o imediat înapoi în carieră și au îngropat-o.

„Fosilele au fost explicate abia odată cu teoriile lui Darwin. Până atunci, dacă credeai în fosile, negai Biblia. Ori de câte ori vizitam Somerset când eram copii, săpam după fosilă și rămâneam uimiți”, spune Temperley.

Dar anii au trecut și autoritatea bisericii a slăbit, iar familia și-a dat seama că fosila era un lucru de preț, care trebuia expus. Însă factorul decisiv a fost o inundație survenită în 2013-2014.

Reprezentare artistică: așa ar fi putut arăta un ihtiozaur. Foto: Wikimedia

„Ne-am dat seama că nu era o idee bună să lăsăm fosila în pământ. Eu am fost de părere că ar trebui să avem grijă de ea”, a declarat Temperley pentru IFL Science.

Prin urmare, Julian a cheltuit peste 3.000 de lire pentru a restaura și asambla scheletul. Însă „șopârla-pește” îi răsplătește eforturile, după ce a devenit parte integrantă a mărcii de cidru a familiei.

„Mi s-a părut potrivit să alătur imaginea dinozaurului de cea a băuturilor cu vechime”, a spus Temperley.

Fosila găsită pe proprietatea familiei este o descoperire rară, însă aceste rămășițe nu sunt singurele de felul lor. Creatura este dispărută de mult timp și cel mai lung schelet al acestei specii găsit vreodată măsoară 3.5 metri și a fost descoperit de un arheolog în anii ’90.

Un schelet de ihtiozaur expus într-un muzeu. Foto: Wikimedia

Acel exemplar se află într-un muzeu din Londra și, deși este cel mai mare, nu are distincția de a împodobi blazonul unei familii. Această onoare unică îi aparține numai creaturii descoperite de familia Temperley.


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „„De frica lui Dumnezeu”, această fosilă de dinozaur a fost ținută ascunsă 170 de ani”

  1. Nu inteleg de ce era o frica de biserica.Scrie in Biblie ca Dumnezeu a creat animale pe pamant , in aer si in apa?Sint animale marine care sint descoperite recent.Mintea omului e limitata iar Darwinismul e o teorie care nu s-a dovedit.

    Răspunde

Lasă un comentariu