„De frica lui Dumnezeu”, această fosilă de dinozaur a fost ținută ascunsă 170 de ani

În 1850, câțiva englezi credincioși care au găsit întâmplător fosila unui dinozaur marin au decis să îngroape la loc rămășițele, îngrijorați că descoperirea venea în contradicție directă cu învățăturile Biblieei. Recent, urmașii celor care au făcut descoperirea au decis să prezinte lumii fosila preistorică.

Fosila de ihtiozaur (un dinozaur marin) a fost scoasă la iveală după ce a stat ascunsă timp de aproape 170 de ani. Cei care au ascuns-o au fost niște oameni credincioși, care nu voiau să facă vâlvă cu dovezi că pe Pământ exista viață și în urmă cu milioane de ani.

Julian Temperley a cheltuit mai mult de 3.000 de lire pentru restaurarea fosilei de ihtiozaur (un animal care a trăit până acum aproximativ 65 de milioane de ani). Temperley intenționează să folosească imaginea pe toate etichetele sticlelor de cidru vechi de 20 de ani. Foto: Richard Austin / SWNS

De-a lungul istoriei, religiile nu au avut o atitudine prea deschisă față de descoperirile științifice care intrau în contradicție cu dogmele. De aceea, în 1850, când familia Temperley a scos accidental din pământ fosila de dinozaur, a avut grijă să o îngroape imediat la loc, deoarece venea contrazicea direct învățăturile religioase în care credeau oamenii, potrivit IFL Science.

Descoperirea l-a precedat cu câțiva ani pe Charles Darwin, cu a sa teorie evoluționistă, așa că ne putem imagina cât de uimiți au fost oamenii la vederea scheletului enorm al acestui pește asemănător cu o șopârlă.

Pentru a face dreptate clanului Temperley din Somerset, trebuie să privim descoperirea în lumina contextului acelor vremuri. Este vorba de Anglia victoriană, o epocă în care oamenii erau conduși de credință și cei mai mulți vedeau Biblia ca fiind depozitara adevărului absolut privind originea omului.

Prima descoperire a un unei fosile de ihtiozaur a avut loc la începutul secolului XIX. Cel mai mare exemplar găsit vreodată are aproximativ trei metri și a fost descoperit la mijlocul anilor ’90. Foto: Wikimedia

Înțelegerea perioadei în care au trăit face să fie și mai clare motivele pentru care au reîngropat fosilele. În ziua de azi, însă, această fosilă este mândria și bucuria familiei. Mai mult: face parte din marca și afacerea familiei, după cum arată ziarul local Somerset County Gazette.

Astăzi, Julian Temperley este șeful distileriei familiei. Distileria produce cidru, iar fosila apare pe mai multe logouri ale produselor sale. Cât de mult s-au schimbat vremurile!

Într-un interviu acordat IFL Science, Julian Temperley povestește cum strămoșii lui au descoperit ihtiozaurul și descrie împrejurările în care oamenii au găsit fosila pe proprietatea lor, în 1850.

Inițial, au dus fosila acasă, unde toată lumea s-a minunat la vederea ei. Însă membrii familiei au fost de părere că „l-ar fi negat pe Dumnezeu” dacă ar fi păstrat fosila, dacă ar fi încercat să înțeleagă ce era cu adevărat sau dacă ar fi expus-o.

Prin urmare, au dus-o imediat înapoi în carieră și au îngropat-o.

„Fosilele au fost explicate abia odată cu teoriile lui Darwin. Până atunci, dacă credeai în fosile, negai Biblia. Ori de câte ori vizitam Somerset când eram copii, săpam după fosilă și rămâneam uimiți”, spune Temperley.

Dar anii au trecut și autoritatea bisericii a mai slăbit, iar familia și-a dat seama că fosila era un lucru de preț, ce trebuia expus. Însă factorul decisiv a fost o inundație survenită în 2013-2014.

Reprezentare artistică: așa ar fi putut arăta un ihtiozaur. Foto: Wikimedia

„Ne-am dat seama că nu era o idee bună să lăsăm fosila în pământ. Eu am fost de părere că ar trebui să avem grijă de ea”, a declarat Temperley.

Prin urmare, Julian a cheltuit peste 3.000 de lire pentru a restaura și asambla scheletul. Însă „șopârla-pește” îi răsplătește eforturile, după ce a devenit parte integrantă a mărcii de cidru a familiei.

„Mi s-a părut potrivit să alătur imaginea dinozaurului de cea a băuturilor cu vechime”, a spus Temperley.

Fosila găsită pe proprietatea familiei este o descoperire rară, însă aceste rămășițe nu sunt singurele de felul lor. Creatura este dispărută de mult timp și cel mai lung schelet al acestei specii găsit vreodată măsoară 3.5 metri și a fost descoperit de un arheolog în anii ’90.

Un schelet de ihtiozaur expus într-un muzeu. Foto: Wikimedia

Exemplarul se află într-un muzeu din Londra și, deși este cel mai mare, nu are distincția de a împodobi blazonul unei familii. Această onoare unică îi aparține numai creaturii descoperite de familia Temperley.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

5 comentarii la „„De frica lui Dumnezeu”, această fosilă de dinozaur a fost ținută ascunsă 170 de ani”

  1. Nu inteleg de ce era o frica de biserica.Scrie in Biblie ca Dumnezeu a creat animale pe pamant , in aer si in apa?Sint animale marine care sint descoperite recent.Mintea omului e limitata iar Darwinismul e o teorie care nu s-a dovedit.

    • Acel animal a trait cu mult inainte creatiei lumii (acum cca. 7500 ani, conform scrierilor bisericesti). E un subiect vast, dar, totusi, e lesne de inteles de ce ii era frica de biserica. Galileo Galilei, aproape ca a fost linsat cand le-a demonstrat credinciosilor ca pamantul nu este plat si nu este in mijloc si nu totul se invarte in jurul lui. Bafta!

      • Și ce să vezi, secvențialitatea asta este identică în proporție de ~50% cu a unei banane! Deci dacă tu te poți considera pe jumătatea banană, poți crede în orice până la urmă.

Lasă un comentariu