fbpx

13 fobii ciudate care, din păcate, chiar există

În lume există mulți oameni cu fobii ciudate. Fiecare se sperie de anumite lucruri. Poate că ideea morții îți dă fiori sau poate că spațiile mici te fac să intri în alertă. Sau poate te îngrozesc șerpii și păianjenii.

Dar unii oameni suferă de frici ciudate atât de intense, încât viața de zi cu zi devine, practic, imposibilă. Pentru un om normal, o fobie pare prostească sau dovadă de ipohondrie, ceva peste care se poate trece cu ușurință.

Dar realitatea este că lupta pacienților cu cele 13 fobii de pe lista noastră este cât se poate de reală și cu adevărat extenuantă.

1. Globofobia (frica de baloane)

Fobii ciudate 01

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu fobii ciudate. Sunetul baloanelor care se sparg este cel care îi sperie pe cei care suferă de această fobie. În general, ei refuză să atingă un balon sau să se apropie de el, de teama că se va sparge.

2. Antropofobia (frica de oameni)

Fobii ciudate 02

Imaginează-ți cum ar fi să-ți fie frică de toți oamenii. Să nu poți să te plimbi pe stradă, să nu poți cere ce vrei la magazin, de groaza interacțiunii cu vânzătoarea.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Este vorba de ceva mai mult decât o timiditate patologică, iar cei care au această fobie ciudată comunică doar în scris. Interacțiunile dintre oameni sunt prea dificile pentru ei.

3. Coulrofobia (frica de clovni)

Fobii ciudate 03

Iată încă un exemplu de fobii ciudate. Petrecerea zilei de naștere a unui copil nu este distractivă pentru cei care tremură în prezența clovnilor cu nasul roșu. Spectacolele de circ și petrecerile de Halloween nu sunt, nici ele, mai amuzante.

4. Atazagorafobia (teama de a fi uitat)

Fobii ciudate 04

Una dintre cele mai ciudate fobii, atazagorafobia este recunoscută în lumea medicală de multă vreme. Cei care suferă de această fobie sunt apăsați de preocuparea irațională că vor fi uitați, abandonați sau ignorați.

La fel ca la orice fobie, simptomele variază de la persoană la persoană, în funcție de nivelul de frică pe care îl resimte. De obicei, simptomele includ anxietate extremă, panică, dificultăți de respirație, palpitații, transpirații abundente, greață și chiar incapacitatea de a articula cuvinte.

5. Fobii ciudate – Amatofobia (teama patologică de praf)

Fobii ciudate 05

O altă fică stranie este amatofobia. Cei care suferă de amatofobie au o teamă irațională de praf și, implicit, de bacterii și germeni. De aceea, ei fac curățenie în mod obsesiv și evită ieșirea din mediul controlat al propriei case.

6. Cronofobia (frica de trecerea timpului)

Fobii ciudate 06

Cronofobii se tem de trecerea prea rapidă a timpului, această fobie având rădăcini și în frica de moarte. În general, cronofobia este însoțită de cronometrofobie, frica necontrolată de ceasuri.

Cei care suferă de aceste fobii ciudate sunt, cel mai adesea, persoanele în vârstă și deținuții din închisori. Ele mai sunt întâlnite la naufragiați și la persoanele care au supraviețuit unor dezastre naturale.

7. Somnifobia (teama de somn)

Fobii ciudate 07

La fel ca în cazul multor fobii, somnifobia poate apărea ca urmare a unui eveniment traumatizant, dar este mult influențată de factorul genetic.

Cei care suferă de somnifobie au dificultăți de respirație, transpiră abundent, au palpitații și chiar atacuri de panică. Majoritatea experimentează aceste simptome pe măsură ce se apropie vremea de culcare.

8. Fobii ciudate – Tafofobia (frica de a fi îngropat de viu)

Fobii ciudate 08

Teama de a fi îngropat de viu are o poveste lungă. Înainte de dezvoltarea medicinii moderne, această frică nu era în totalitate irațională deoarece de-a lungul timpului au fost înregistrate numeroase cazuri de oameni îngropați de vii.

În 1905, afaceristul britanic William Tebb a adunat o sumedenie de povești despre oameni îngropați prematur. A descoperit 219 cazuri în care oamenii erau cât pe ce să fie îngropați de vii și 149 de cazuri în care oamenii chiar au fost îngropați de vii.

Tot el a depistat zece cazuri de disecții pe oamenii vii și două cazuri în care victima a revenit la viață în timp ce era îmbălsămată. Deși acum tehnicile de stabilire cu certitudine a decesului sunt foarte precise, există încă persoane care suferă de tafofobie.

9. Tricofobia (teama patologică de păr)

Fobii ciudate 09

Iată una dintre acele fobii ciudate care te fac să ridici din sprâncene. În timp ce majoritatea oamenilor investesc bani și timp pentru a-și aranja podoaba capilară, cei care suferă de tricofobie nu vor să aibă nimic de-a face cu părul.

Le este frică de părul altor persoane și, uneori, chiar de părul animalelor. Evită contactul cu oamenii cu păr bogat sau creț și se tem de firele de păr de pe haine, de pe mobilă sau de pe podea. În cele mai multe cazuri, ei evită locuri precum saloanele de înfrumusețare.

10. Fobii ciudate – Pediofobia (frica de păpuși)

Fobii ciudate 10

Celor care suferă de pediofobie le este teamă de orice obiecte cu aspect uman, precum manechinele, marionetele, figurinele de ceară, păpușile sau roboții.

11. Hematofobia (frica de sânge)

Fobii ciudate 11

Acesta este una dintre cele mai răspândite frici ale omului. Cei care suferă de hematofobie sunt cuprinși de o teamă irațională atunci când văd sau se gândesc la sânge. În cazuri extreme, ei pot chiar leșina.

12. Pedofobia (frica de copii)

Fobii ciudate 12

Pedofobii au o frică irațională și persistentă de bebeluși și copii. Dacă au copii prin preajmă, aceste persoane devin agitate și anxioase.

13. Nomofobia (frica de a nu avea acoperire la telefonul mobil)

Fobii ciudate 13

Iată cea mai „tehnologizată” dintre aceste fobii ciudate. Cercetătorii au descoperit că 77% dintre adolescenți suferă de anxietate când sunt separați de telefoanele mobile. Deși nu este recunoscută de lumea medicală, această fobie este cât se poate de reală.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>