Aceste frunze moarte sunt, de fapt, fluturi perfect camuflați

Kallima inachus, un fluture care poate fi întâlnit în India și în Japonia, este cunoscut drept „fluturele frunză-de-stejar portocaliu” sau „fluturele frunză-moartă” dintr-un motiv foarte bine întemeiat: cu aripile strânse, această insectă seamănă până la confuzie cu o frunză uscată.

S-a spus că acest fluture imită frunzele moarte chiar mai bine decât ar putea s-o facă frunzele moarte. Oricât de nebunesc ar suna, este adevărat!

Foto: Wikimedia

Cumva, această micuță creatură a reușit să ducă arta camuflajului la asemenea extreme, încât aripile sale au un capăt ascuțit precum cel al frunzelor și un pețiol de frunză pe partea din spate.

Tiparul care imită nervurile, diversele nuanțe de maro și portocaliu și chiar și micile imperfecțiuni, precum petele sau rupturile, fac ca fluturele să arate întocmai ca o frunză.

Fluturele Kallima inachus este un artist al camuflajului perfect

Pe lângă faptul că depășește cu mult abilitățile altor insecte care imită frunze, acest fluture ne uimește și cu cele două forme distinctive ale sale, în funcție de anotimp.

În timpul anotimpului secetos, când fluturii tropicali sunt mai puțin activi, tiparele de pe partea exterioară a aripilor tind să fie aproape perfect uniforme, ceea ce protejează fluturele de prădători, atâta timp cât rămâne perfect nemișcat.

Foto: Wikimedia

În timpul sezonului umed, fluturele imită la perfecție o frunză de stejar. Asta îi permite să păcălească păsările, păianjenii și alți prădători, chiar și atunci când se mișcă. Însă trebuie să fie atent și să nu își deschidă aripile…

Aripile fluturelui au până și rupturi pe margini, așa cum au frunzele moarte. Foto: Wikimedia

Fluturele arată ca o frunză moartă când își ține aripile închise, însă, atunci când sunt deschise, culorile lor rivalizează cu cele ale celor mai spectaculoși fluturi. Aripile iridescente ale fluturelui sunt o priveliște uimitoare, cu dungi de albastru marin, portocaliu și negru.

Motivul și modalitatea prin care acest fluture se schimbă între cele două forme ale sale – cea pentru sezonul secetos și cea pentru sezonul umed – sunt un mister, dar biologii speculează că este vorba de o modalitate avansată de a scăpa de prădători.

Și mai ieșită din comun este diferența de mărime între cele două forme, cea rezervată sezonului umed fiind mai mică.

Cu aripile larg deschise, fluturele își arată adevărata „față”. Foto: Wikimedia

Uimitorul Kallima inachus îngroașă rândurile altor maeștri ai camuflajului, printre care se numără și animale care arată ca niște frunze și această molie care are pe aripi imagini respingătoare, de muște care mănâncă excremente de pasăre.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu