Flăcările Himerei: Muntele care arde neîncetat de 2.500 de ani

La aproximativ 80 de kilometri de orașul Antalya, din sud-vestul Turciei, se află un munte stâncos care arde neîntrerupt de peste două milenii.

Pe unul dintre versanții muntelui ard zeci de flăcări, alimentate de gazul metan care iese din adâncul pământului prin canale de aerisire.

Focurile Himerei
Foto: Alex Sabiroff via Flickr

Flăcările, numite „yanartaș” în limba turcă, ard de cel puțin 2.500 de ani, iar gazul care iese prin canalele de aerisire reprezintă cea mai mare emisie de gaz metan abiogen descoperită până acum pe uscat.

Deoarece sunt vizibile de pe mare, de-a lungul secolelor flăcările au fost folosite de marinari ca reper pentru a naviga.

Astăzi, ele au o cu totul altă întrebuințare: unii dintre turiștii care fac drumeții fierb ceai pe flăcările de pe munte.

Locul de naștere al Himerei

Unii istorici susțin că aceste flăcări au dat naștere mitului Himerei, a cărei descriere a apărut pentru prima dată în „Iliada” lui Homer: o creatură monstruoasă care scuipă foc, cu cap de leu, trup de capră și coadă de șarpe.

Focurile Himerei 03
Foto: chrisbwah via Flickr

Focurile sunt grupate pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați și sunt alimentate de emisiile de gaze constând în mare parte din metan și hidrogen, ambele inflamabile.

Flăcările sunt mai puternice în lunile de iarnă, o caracteristică obișnuită a acestor tipuri de scurgeri, în care fluxul de gaz este de obicei reglat de presiunea gazului (determinată de reîncărcarea apelor subterane) și de presiunea atmosferică.

Pentru a ajunge la flăcări, turiștii trebuie să facă un urcuș de 30 de minute, pe o cărare abruptă, care pornește din nordul cătunului Cirali.

Majoritatea vizitatorilor ajung aici noaptea, când focurile sunt cele mai spectaculoase. La poalele muntelui se află și rămășitele unui templu închinat lui Hefaistos, zeul grec al focului.

Focurile Himerei 04
Foto: Pinterest

În continuare, descoperă mai multe despre Craterul Darvaza, Poarta iadului – Arde fără încetare de 48 de ani. Apoi, citește despre Centralia, orașul care arde fără încetare de 50 de ani.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Citește în continuare

Un comentariu la „Flăcările Himerei: Muntele care arde neîncetat de 2.500 de ani”

Lasă un comentariu