„Firele lui Dumnezeu”, cele mai rare paste din lume, un deliciu din Sardinia

Pe insula italiană Sardinia, în micul oraș Nuoro, se produc cele mai rare paste din lume, realizate manual, printr-o tehnică pe care doar trei femei o mai stăpânesc.

Cunoscute drept „su filindeu” (în limba sardă, care se vorbește în Sardinia) sau „fili di Dio” (în limba italiană) – adică „firele lui Dumnezeu”-, aceste paste tradiționale au o istorie strâns legată de sărbătoarea Sfântului Francisc, un ritual religios străvechi celebrat în fiecare an, în luna mai.

Firele lui Dumnezeu 01
„Firele lui Dumnezeu” sunt realizate printr-un proces extrem de laborios. Foto: Cuore de la Sardegna

Ani la rând, cei dornici să guste aceste paste au fost nevoiți să treacă printr-un pelerinaj de 33 kilometri, pe jos sau călare, din Nuoro până în satul Lula.

Pentru că acest preparat este amenințat cu dispariția, singurele femei care mai au iscusința și răbdarea să-l producă au încercat să-l salveze făcându-l accesibil publicului larg.

O femeie încearcă să păstreze tradiția

Paola Abraini, în vârstă de 67 de ani, a învățat să producă „firele lui Dumnezeu” de la mama ei, care, la rândul ei, a învățat tehnica de la mama sa. Numărul celor care știu să fabrice aceste paste s-a redus treptat de-a lungul generațiilor.

Paola Abraini
Paola Abraini și celebrele sale paste. Foto: Corriere della Sera

Astăzi, doar una dintre cele două fiice ale Paolei cunoaște tehnica de bază, însă îi lipsesc pasiunea și răbdarea necesare pentru a continua tradiția familiei.

Singurele femei cărora Paola a reușit să le transmită cunoștințele sale – nepoata și cumnata sa – nu au fiice cărora să le transmită secretul, așa că „firele lui Dumnezeu” sunt în pericol să dispară.

În ultimii ani, Paola Abraini a ajuns atât de disperată să salveze pastele pe care le iubește atât de mult, încât s-a adresat autorităților locale, cerându-le să o ajute la înființarea unei școli pentru fetele dornice să învețe meșteșugul.

Paola Abraini 02
Foto: Pinterest

Autoritățile i-au spus că nu există bani pentru o astfel de inițiativă, așa că femeia a decis să invite fete în casa ei și să le învețe ea însăși tehnica.

Însă nici această inițiativă nu a avut prea mult succes, pentru că procesul de producere a „firelor lui Dumnezeu” este extrem de complicat.

„Nu a mers bine. Problema a fost că, odată ce au văzut cum se produc pastele, fetele mi-au spus că este prea multă muncă și nu s-au mai întors”, relata Paola în 2015, într-un interviu acordat BBC.

Dar femeia nu s-a dat bătută și, de atunci, a fost invitată la Roma de conducerea revistei gastronomice Gambero Rosso pentru a-și prezenta abilitățile.

De asemenea, a început să producă aceste paste rare pentru mai multe restaurante din capitala Italiei. Astfel, pentru prima oară, deliciosul fel de mâncare a putut fi savurat fără a mai fi nevoie de pelerinaj.

Procesul de creație necesită timp și foarte multă răbdare

Totuși, de ce sunt atât de dificil de realizat „firele lui Dumnezeu”? Rețeta constă doar din trei ingrediente – făină de grâu, apă și sare -, dar, cum totul este realizat manual, procesul în sine este istovitor.

După amestecarea ingredientelor, aluatul este frământat timp îndelungat pentru a întinde glutenul, cheia realizării firelor lungi și subțiri.

Pastele
Pastele se usucă la soare. Foto: BBC

Odată ce este suficient de flexibil, aluatul este întins. Paola Abraini întinde aluatul în opt pături lungi și subțiri, apoi le îndoaie, le taie în jumătate și le întinde din nou.

Repetă procesul de 32 de ori, până când obține 256 de fire extrem de subțiri. Apoi, întinde firele pe o tavă rotundă, în trei straturi suprapuse, și le lasă la soare pentru câteva ore, pentru a se usca.

Straturile de paste se lipesc, dând naștere unui tipar asemănător țesăturii. Această „tapiserie” comestibilă este apoi ruptă în bucăți și fiartă.

Bucati de paste
Foto: Lorenzo Vinci

Procesul este relativ ușor de înțeles, dar obținerea corectă a straturilor este dificilă pentru majoritatea oamenilor, chiar și pentru bucătarii experimentați.

„Mulți oameni spun că am un secret pe care nu vreau să-l dezvălui. Dar secretul este la vedere, secretul sunt mâinile mele”, a mai spus italianca pentru BBC.

Și Jamie Oliver a încercat să producă „firele lui Dumnezeu”, dar a renunțat

În 2015, o echipă de specialiști de la compania Barilla a studiat pastele produse de Paola Abraini, sperând să găsească o modalitate de a le produce industrial, însă încercarea a eșuat.

Inclusiv celebrul bucătar Jamie Oliver a vizitat-o pe Paola și a încercat să-i învețe tehnica, dar a renunțat după două ore.

Jamie Oliver
Paola Abraini, alături de Jamie Oliver. Foto: Fine Dining Lovers

Potrivit Ark of Taste, un proiect al organizației Slow Food International care își propune să clasifice și să păstreze cele mai rare tradiții culinare din lume, dintre cele aproape 4.000 de mâncăruri pe care le-a clasificat până acum, „firele lui Dumnezeu” sunt atât cele mai rare, cât și cele mai periclitate paste din lume.

Firele lui Dumnezeu sunt unul dintre alimentele cu cel mai mare risc de dispariție, în mare parte deoarece sunt unele dintre cele mai dificil de realizat paste care există”, a spus Raffaella Ponzio, coordonatoarea proiectului.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu