5 categorii de ființe cu rol vital în supraviețuirea omenirii

Cu toții luăm parte la ciclul vieții. Planeta, ecosistemele și toate plantele și animalele de pe Pământ sunt interconectate la un nivel profund. În multe feluri, supraviețuirea și existența unei specii depinde de supraviețuirea multor altora.

Acest lucru este valabil pentru toate ființele. Însă, odată cu impactul sever al schimbărilor climatice și catastrofele de mediu pe care le-a produs, cum ar fi defrișările și poluarea, omenirea s-a îndepărtat enorm de natură.

Animale pestera
Se pare că dintotdauna am conștientizat importanța animalelor pentru supraviețuirea noastră ca specie. Pictură din peștera Chauvet, din Franța, realizată acum aproximativ 30.000 de ani. Foto: Wikimedia Commons

Așa că este timpul să facem un pas înapoi și să examinăm cinci categorii de ființe de care depindem pentru supraviețuirea noastră ca specie.

1. Albinele

Aceste mici creaturi, renumite pentru că produc un aliment care odinioară valora cât greutatea sa în aur – mierea delicioasă -, joacă pentru viața de pe Terra un rol mult mai important decât ai crede. Zburând din floare în floare, albinele fac posibilă reproducerea unui număr copleșitor de specii de plante.

Polenizarea este vitală pentru noi, fiindcă datorită acestui proces cresc plante pe întreaga planetă. Dacă albinele nu și-ar face treaba, am avea parte de o viață mult mai săracă în plante.

Din nefericire, populația de albine a scăzut chiar și cu 80% în unele părți ale lumii, în special din cauza schimbărilor climatice și a folosirii pesticidelor.

2. Planctonul

Plancton
Planctonul este o sursă esențială de hrană pentru majoritatea creaturilor marine. Foto: cellcode.us

Aceste creaturi care sunt prea mici ca să înoate împotriva curentului joacă un rol vital în existența noastră. În ciuda faptului că este alcătuit din creaturi minuscule, planctonul susține miliarde de animale marine, reușind să hrănească inlcusiv specimene de mărimea balenei.

În zona de suprafață a oceanelor există 50.000 de specii de organisme (toate reunite generic sub titulatura de plancton) care formează bancuri vizibile chiar și din spațiu. Aceste creaturi minuscule hrănesc pești, balene, delfini și păsări marine.

Totodată, joacă un rol esențial pentru supraviețuirea oamenilor: datorită lor, avem oxigen. Fitoplanctonul (plante marine microscopice) absoarbe energie solară și substanțe nutritive din apă, cele două ingrediente necesare pentru fotosinteză.

Fotosinteza fitoplanctonului produce jumătate din oxigenul lumii, iar cealaltă jumătate rezultă în urma fotosintezei plantelor terestre.

3. Furnicile

Furnici
Foto: huffpost.com

Până acum, oamenii au descoperit peste 12.000 de specii de furnici în întreaga lume. Aceste insecte pot fi întâlnite din abundență în orice ecosistem.

Aceste mici creaturi ajută la crearea și menținerea unor condiții prielnice pentru sol, pentru ca în el să poată crește unele plante (ce reprezintă hrana noastră). Furnicile contribuie crucial la sănătatea solului atunci când sapă în pământ, construind tuneluri și aerând solul.

Acest proces ajută la descompunere, prin reciclarea substanțelor nutritive prezente în sol.

4. Liliecii

Din cauza imaginii pe care le-au creat-o mai ales filmele de groază, aceste creaturi li se par unora înspăimântătoare. Însă, contrar ideii generale, aceste animale fac foarte mult bine omenirii.

În lume există peste 1.200 de specii de lilieci, acesta fiind al doilea ordin de mamifere de pe planetă. Altfel spus, 20% dintre mamiferele de pe Terra sunt lilieci.

Lilieci
Foto: worldatlas.com

De asemenea, liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura. Prin urmare, ei țin sub control populația de insecte de pe întregul glob.

Ei consumă „nori” întregi de insecte dăunătoare (care transmit boli și distrug recolte), ceea ce înseamnă că noi nu trebuie să mai luptăm cu ele. Într-o singură noapte, un liliac poate consuma o cantitate de insecte echivalentă cu greutatea propriului său corp.

În multe regiuni ale lumii, țânțarii transmit boli periculoase și uneori mortale, precum malaria și febra dengue. Din păcate, liliecii se confruntă cu pierderea habitatului din cauza defrișărilor și a altor acțiuni umane cu impact devastator.

5. Ciupercile

Când auzi de ciuperci, probabil te gândești la mucegaiul care se formează în casă sau la neplăcutele infecții fungice. Însă în regnul Fungi există peste 144.000 de specii, unele dintre ele cu efect crucial asupra ecosistemelor.

Ciuperci
Foto: naturettl.com

Ciupercile le permit plantelor să extragă substanțele nutritive și apa din sol. În ciuda credinței populare, multe plante absorb aceste componente esențiale ale vieții cu ajutorul ciupercilor care cresc sub pământ, pe rădăcini.

Ciupercile adună și intermediază livrarea acestor componente din solul înconjurător. A doua funcție vitală a ciupercilor este că sunt principalele organisme care reciclează substanțe nutritive.

Ciupercile reciclează rămășițele plantelor și animalelor moarte, le descompun și reintroduc substanțele nutritive în circuit, unde vor fi refolosite.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și 5 curiozități surprinzătoare din lumea animalelor. Apoi, află care sunt cele mai puternice animale de pe planetă.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „5 categorii de ființe cu rol vital în supraviețuirea omenirii”

  1. Nu stiu cat bine aduc furnicile solului dar stiu ca ati omis o specie cu adevarat esentiala sanatatii solului fara decare nici nu ar mai rodi. Este vorba de rame, ramele pamantului care produc pamant randul lor si care aereaza solul asafel ca fertilitatea lui sa fie garantata.
    Mi se pare impardonabil sa omiteti ramele iar articolul este mai mult decat superficial, lipsit de argumente nu suna convingator.

    Răspunde

Lasă un comentariu