Fetița care a venit pe lume dintr-un embrion criogenat acum 28 de ani

O fetiță născută la 26 octombrie 2020 în statul american Tennesee a intrat în cărțile de istorie după ce a venit pe lume dintr-un embrion criogenat acum 28 de ani.

Embrionul lui Molly Everette Gibson a fost criogenat la 14 octombrie 1992 și, până în februarie 2020, a fost păstrat într-un rezervor cu azot lichid.

Aceasta a fost cea mai lungă perioadă de timp petrecută de un embrion în stare de îngheț înainte de a fi implantat cu succes.

Cel mai „bătrân” copil născut vreodată

Molly Everette Gibson
Molly Everette Gibson. Foto: CNN

La 12 februarie 2020, după ce procesul de dezghețare treptată a fost finalizat, embrionul a fost transferat în uterul viitoarei mame, Tina Gibson. În mod ironic, aceasta avea doar un an atunci când embrionul lui Molly a fost criogenat.

Asta înseamnă, cel puțin teoretic, că mama și fiica au aproape aceeași vârstă, deși le desparte o generație.

Molly Everette Gibson s-a născut perfect sănătoasă, iar acum se poate lăuda cu performanța de a fi cel mai „bătrân” copil născut vreodată. La momentul nașterii, fetița cântărea trei kilograme.

Molly si mama ei
Molly, în brațele mamei ei. Foto: Daily Star

Prin venirea sa pe lume, Molly a reușit să doboare recordul deținut de sora ei mai mare, Emma, care s-a născut în 2017 dintr-un embrion care a stat înghețat timp de 24 de ani.

Molly și Emma sunt surori și din punct de vedere generic, embrionii celor două fiind donați de părinții lor biologici, care nu au dorit să își dezvăluie identitatea, potrivit Science Alert.

Embrionii sunt viabili pe termen nelimitat

Emma si Molly
Cele două surori. Foto: Haleigh Crabtree Photography

Tina Gibson a rămas însărcinată atât cu Molly, cât și cu Emma cu ajutorul Centrului Național de Donare a Embrionilor, o organizație non-profit din Knoxville, SUA.

Centrul păstrează embrioni criogenați pe care pacienții care au recurs la fertilizarea in vitro au decis să nu îi folosească.

Familiile care doresc să aducă pe lume un copil pot adopta embrionii neutilizați, care sunt transferați în uterul mamei adoptive.

Familia Gibson
Familia Gibson. Foto: Haleigh Crabtree Photography

Înainte de nașterile celor două surori, se știau foarte puține despre viabilitatea embrionilor păstrați o perioadă lungă de timp. Însă cazurile lui Molly și al Emmei dovedesc că embrionii nu au un „termen de expirare”.

„Atâta timp cât sunt păstrați corect în recipientul cu azot lichid, la -396 de grade, embrionii pot fi viabili pe termen nelimitat”, a declarat embriologul Carol Sommerfelt de la Centrul Național de Donare a Embrionilor, pentru New York Post.

Potrivit acesteia, aproximativ 75% din embrionii donați supraviețuiesc procesului de dezghețare și transfer, iar între 25 și 30% dintre implanturi se finalizează cu succes.


Dacă te fascinează subiectul, te invităm să descoperi și povestea lui Bob Nelson, depanatorul TV care congela oameni ca să-i învie în viitor.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>