Fetița care a venit pe lume dintr-un embrion criogenat acum 28 de ani

O fetiță născută la 26 octombrie 2020 în statul american Tennesee a intrat în cărțile de istorie după ce a venit pe lume dintr-un embrion criogenat acum 28 de ani.

Embrionul lui Molly Everette Gibson a fost criogenat la 14 octombrie 1992 și, până în februarie 2020, a fost păstrat într-un rezervor cu azot lichid.

Aceasta a fost cea mai lungă perioadă de timp petrecută de un embrion în stare de îngheț înainte de a fi implantat cu succes.

Cel mai „bătrân” copil născut vreodată

Molly Everette Gibson
Molly Everette Gibson. Foto: CNN

La 12 februarie 2020, după ce procesul de dezghețare treptată a fost finalizat, embrionul a fost transferat în uterul viitoarei mame, Tina Gibson. În mod ironic, aceasta avea doar un an atunci când embrionul lui Molly a fost criogenat.

Asta înseamnă, cel puțin teoretic, că mama și fiica au aproape aceeași vârstă, deși le desparte o generație.

Molly Everette Gibson s-a născut perfect sănătoasă, iar acum se poate lăuda cu performanța de a fi cel mai „bătrân” copil născut vreodată. La momentul nașterii, fetița cântărea trei kilograme.

Molly si mama ei
Molly, în brațele mamei ei. Foto: Daily Star

Prin venirea sa pe lume, Molly a reușit să doboare recordul deținut de sora ei mai mare, Emma, care s-a născut în 2017 dintr-un embrion care a stat înghețat timp de 24 de ani.

Molly și Emma sunt surori și din punct de vedere generic, embrionii celor două fiind donați de părinții lor biologici, care nu au dorit să își dezvăluie identitatea, potrivit Science Alert.

Embrionii sunt viabili pe termen nelimitat

Emma si Molly
Cele două surori. Foto: Haleigh Crabtree Photography

Tina Gibson a rămas însărcinată atât cu Molly, cât și cu Emma cu ajutorul Centrului Național de Donare a Embrionilor, o organizație non-profit din Knoxville, SUA.

Centrul păstrează embrioni criogenați pe care pacienții care au recurs la fertilizarea in vitro au decis să nu îi folosească.

Familiile care doresc să aducă pe lume un copil pot adopta embrionii neutilizați, care sunt transferați în uterul mamei adoptive.

Familia Gibson
Familia Gibson. Foto: Haleigh Crabtree Photography

Înainte de nașterile celor două surori, se știau foarte puține despre viabilitatea embrionilor păstrați o perioadă lungă de timp. Însă cazurile lui Molly și al Emmei dovedesc că embrionii nu au un „termen de expirare”.

„Atâta timp cât sunt păstrați corect în recipientul cu azot lichid, la -396 de grade, embrionii pot fi viabili pe termen nelimitat”, a declarat embriologul Carol Sommerfelt de la Centrul Național de Donare a Embrionilor, pentru New York Post.

Potrivit acesteia, aproximativ 75% din embrionii donați supraviețuiesc procesului de dezghețare și transfer, iar între 25 și 30% dintre implanturi se finalizează cu succes.


Dacă te fascinează subiectul, te invităm să descoperi și povestea lui Bob Nelson, depanatorul TV care congela oameni ca să-i învie în viitor.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu