Itzamara Vega: Fetița care s-a născut cu un frate parazit în corpul său

Născută în februarie 2019, Itzamara Vega, o fetiță din Columbia, a uimit comunitatea medicală din întreaga lume. La vârsta de numai 35 de săptămâni, când încă se afla în pântecele mamei, Itzamara a fost diagnosticată cu o boală extrem de rară, care a mai fost documentată până acum în doar 200 de cazuri.

Potrivit New York Times, doctorii au descoperit în abdomenul Itzamarei fetusul în creștere al propriului său frate geamăn, detectabil doar cu ajutorul unei tehnologii avansate cu ultrasunete.

O anomalie foarte rară

Itzamara Vega a suferit o intervenție chirurgicală abdominală la scurt timp după naștere. Foto: Dr. Miguel Parra-Saavedra

Ținut în viață de un cordon ombilical complet separat, fetusul din corpul Itzamarei se alimenta cu sânge din intestinul surorii sale mai mari, ca un fel de frate geamăn parazit.

Sună imposibil, dar este adevărat. Descrisă pentru prima oară în 1808, această anomalie congenitală, cunoscută drept „foetus-in fetu” (adică „fetus în fetus”), apare extrem de rar, aproximativ o dată la fiecare 500.000 de nașteri.

Așa că, atunci când apare un astfel de caz, este lesne de înțeles de ce atrage atenția lumii întregi. În trecut, au mai fost descrise situații similare: fetuși parțial formați, cu propriile membre, cu rinichi, coloane vertebrale, păr și unghii.

Această anomalie este de obicei marcată de o umflătură în burta nou-născutului. De cele mai multe ori, este detectată devreme, însă în anumite situații poate să treacă neobservată timp de câțiva ani.

Dr. Miguel Parra-Saavedra, din Barranquilla, Columbia, specialist în sarcini cu grad ridicat de risc, medicul care a adus-o pe lume pe Itzamara la vârsta de 37 de săptămâni. Foto: Katie Orlinsky / The New York Times

Într-un astfel de caz, o femeie de vârstă mijlocie a aflat că ducea cu ea, de 45 de ani, fără să știe, ochiul, dintele și părul geamănului ei, într-o tumoare dezvoltată la un ovar.

Ce se întâmplă de fapt?

Însă, oricât de înspăimântător ar suna, așa-numiții gemeni paraziți sunt benigni și nu sunt, de fapt, ființe vii. Cauza exactă a fenomenului nu este cunoscută cu exactitate, însă lucrurile se întâmplă în felul următor:

  • La începutul unei sarcini de gemeni identici, când un singur ovul fertilizat se divide în două, celulele separate se pot divide inegal uneori. Inițial, totul pare normal și celulele continuă să crească normal.
  • Problema apare după aproximativ patru săptămâni de sarcină, când încep să se formeze părțile corpului. În acest stadiu, dacă embrionii gemeni se divid numai parțial, celulele unuia pot fi absorbite de celălalt, așa cum ciocolata este absorbită de aluatul prăjiturii.
O scanare cu ultrasunete care arată un mic făt care se formează în abdomenul surorii sale gemene, în timpul sarcinii. Foto: Dr. Miguel Parra-Saavedra
  • Învăluit de fetusul mai mare, geamănul mai mic este decuplat de la alimentarea cu sânge matern și este nevoit să folosească sângele geamănului său pentru a crește.

Incredibil este faptul că se poate ca mai mult de un fetus să fie prins în această anomalie. Într-un caz remarcabil, 11 astfel de gemeni paraziți au fost găsiți îngrămădiți într-un singur fetus.

Fetița a fost operată imediat după naștere

Desigur, în cazul Itzamarei era vorba doar de unul. Potrivit Science Alert, acest fetus parazit, lung de aproximativ cinci centimetri, avea niște rudimente de cap și de membre, însă nu avea creier sau inimă.

Faptul că acest caz a fost descoperit atât de devreme (încă din uter) este un exemplu al dezvoltării medicinei și al capacității noastre actuale de a identifica sarcinile cu un grad ridicat de risc.

Cazuri istorice. Ilustrație a unui bărbat cu un frate geamăn parazit, alături de ilustrații a două tipuri de gemeni uniți/siamezi. Foto: Wikimedia

Itzamara a fost adusă pe lume mai devreme, prin operație cezariană, deoarece doctorii erau îngrijorați că geamănul parazit i-ar putea strivi organele abdominale.

Până la urmă, excrescența a fost îndepărtată cu succes printr-o mică incizie, la numai o zi după ce fetița a fost adusă pe lume.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu