Takanakuy, festivalul la care toată lumea își dă pumni în ziua de Crăciun

În fiecare an, în ajunul Crăciunului, în timp ce în lume se cântă colinde și se fac daruri, provincia peruană Chumbivilcas începe să se pregătească pentru luptele cu pumnii. Luptele fac parte din festivalul Takanakuy și sunt însoțite de muzică, dans, mâncare și băutură.

Oameni de toate vârstele, de la copii mici până la seniori, se îmbracă în costume pestrițe, se luptă între ei cu pumnii pentru a-și regla socotelile și apoi participă la veselia generală.

Festivalul Takanakuy 03
Orice neînțelegere poate fi soluționată prin pumni, spune tradiția peruană. Foto: AmericasQuarterly.org

Takanakuy își are originea în regiunea Santo Tomas, una dintre cele mai sărace din Peru. Cum regiunea este izolată geografic de restul țării, localnicii își reglează conturile prin lupte cu pumnii, în timpul festivalului Takanakuy.

Santo Tomas este capitala provinciei Chumbivilcas, o provincie andină din sudul țării. Locuitorii din Santo Tomas sunt cunoscuți pentru asprimea și rezistența lor.

Localnicii nu au acces la resurse și servicii guvernamentale, așa că au adoptat o metodă unică de a-și rezolva neînțelegerile dintre ei. De câte ori se ceartă unii cu alții, în loc să se îndrepte spre sistemul de justiție, își rezolvă problemele în timpul festivalului Takanakuy.

festivalul Takanakuy
Foto: Ultimate Aussie Adventure

În limba quechua, cuvântul takanakuy înseamnă „când fierbe sângele”. Festivalul Takanakuy are loc în ziua de Crăciun a fiecărui an. Toate problemele, mari și mici, sunt rezolvate în timpul acestui festival.

Plângerile – care variază de la iubite, iubiți și oi furate și până la berea vărsată – sunt rezolvate acum. În timpul festivalului se rezolvă chiar și disputele referitoare la proprietăți.

Cei care sărbătoresc Takanakuy se îmbracă în cinci feluri de port tradițional, care reprezintă cinci personaje tradiționale, cu roluri diferite, bazate pe simbolurile culturale din Anzi. De asemenea, localnicii poartă diferite măști colorate, pentru a-și ascunde identitatea înainte de luptă.

La festivalul Takanakuy participă mai mulți turiști decât indigeni

festivalul Takanakuy
După o ploaie de pumni în cap, tăria intră mai bine. Foto: Ultimate Aussie Adventure

Aceste costume reprezintă personajele tradiționale, potrivit culturii andine. Costumele sunt: majeno, quarawatanna, negro, langos și q’ara gallo. Majeno este costumul tradițional de călărie.

Costumul este alcătuit din pantaloni de călărit, din lână, o jachetă peruviană tradițională, șapcă de piele, un corn de taur gol pe dinăuntru în care se păstrează alcoolul și o uyach’ullu (o mască peruană).

Costumația quarawatanna este la fel ca majeno, însă are în plus pantaloni de cowboy din piele, o jachetă de piele și o pasăre moartă sau un craniu de căprioară în vârful capului. Costumația negro înfățișează stăpânii de sclavi din perioada colonială.

Costumul este alcătuit din cizme de piele înalte până la genunchi, o cămașă și o vestă, pantaloni de lână pieptănată, o capă brodată cu mătase și o coroană de carton. În Peru, langos înseamnă „lăcustă” și costumul langos amintește de înfățișarea unei lăcuste.

Cei care nu poartă vreun costum special se încadrează în categoria q’ara gallo. Iau parte la procesiune, însă nu participă la luptele ceremoniale.

Pregătirile pentru Takanakuy încep cu câteva zile înainte. În această perioadă, oamenii beau și se îmbracă în costume. Apoi, pe 25 decembrie, se îndreaptă spre locul de luptă în procesiuni organizate pe grupuri familiale, gata să se bată între ele și să-și regleze conturile.

Femeile participă dintotdeauna la festivalul Takanakuy. Foto: DiscoveryPost.net

Pe 25 decembrie, toată comunitatea se adună la biserică. Aici iau micul dejun și beau, iar apoi se îndreaptă spre locul de desfășurare a luptelor.

Procesiunea este organizată pe grupuri familiale și începe cu un cântec cântat de bărbați în timp ce trec pe străzi. În ziua de azi, mulți turiști vizitează dealurile din Santo Tomas ca să urmărească acest festival unic.

Adeseori, turiștii sunt mai numeroși decât indigenii din comunitate. Dar turiștii nu iau parte la lupte. Se află aici ca spectatori și iau parte la veselia generală.

Înainte de luptă, bătăușii – copii, femei, bărbați – își înfășoară pumnii cu eșarfe. Lupta începe când oamenii strigă numele adversarilor lor, după care își strâng mâna sau se îmbrățișează și încep o luptă în care folosesc tehnici din arte marțiale sau box.

Citește și Experimentul de la Peștera Hoților: Ce se întâmplă când copiii sunt forțați să se bată între ei

Lupta se încheie cu o îmbrățișare sau o strângere de mână. După luptă, toată lumea bea alcool și sărbătorește. Mai toată comunitatea ia parte la luptele din cadrul festivalului Takanakuy.

Nu toate luptele au scopul de a rezolva o neînțelegere serioasă. Unele lupte se țin doar pentru distracție sau fiindcă oamenii sunt beți. Amândoi luptătorii se îndreaptă spre cercul din centru și își strâng mâinile sau se îmbrățișează, apoi începe bătaia.

Arbitrii înarmați cu bice supraveghează luptele

Festivalul Takanakuy
Foto: AmericasQuarterly.org

În timpul luptei, mușcăturile, trasul de păr și lovirea celor căzuți la pământ sunt interzise. De dragul fair play-ului și pentru a controla mulțimea, există arbitri localnici înarmați cu bice în stil roman.

După luptă, adversarii își strâng mâinile sau se îmbrățișează. Campionii sunt răsplătiți cu titluri onorifice, care le rămân în anii ce vor urma. Când luptele iau sfârșit, comunitatea dansează, bea și sărbătorește.

Luptătorii beau mai mult decât restul lumii, ca să-și amorțească durerile. În ziua de după Crăciun, are loc o a doua sărbătoare, în satul Llique.

Aici, cei mai buni luptători din mai multe sate luptă între ei pentru a elibera energia negativă acumulată. Takanakuy se sărbătorește în multe orașe și sate din Peru, inclusiv în Cuzco și Lima.

Festivalul Takanakuy 02
Foto: AmericasQuarterly.org

Pe 26 decembrie, are loc o altă sărbătoare, în satul Llique, aflat în Cuzco. Cei mai buni luptători din multe sate indigene se adună aici pentru a doua rundă de lupte.

Însă nu toată lumea sprijină Takanakuy. Guvernul din Lima a încercat să pună capăt luptelor, dar fără succes. Chiar și așa, cei mai mulți cred că luptele din timpul festivalului Takanakuy au un rol terapeutic.

Potrivit acestora, confruntarea cu tensiunile sociale o dată pe an este o soluție mai bună decât nutrirea unor sentimente negative într-o comunitate.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și 7 ritualuri religioase ciudate, practicate în jurul lumii. Apoi, află detalii despre Ritualul de exorcizare: Cea mai neînțeleasă practică religioasă.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu