Festivalul de mâncat viespi, cea mai „înțepătoare” distracție din Japonia

În fiecare vară, sătenii din Kushihara și Nakatsugawa, din prefectura japoneză Gifu, pleacă în pădure la colectat de cuiburi de viespi, pe care le cresc apoi până în noiembrie, când le cântăresc și le gătesc la cel mai mare festival de mâncat viespi din țară: Kushihara Hebo Matsuri.

Hebo desemnează două specii de viespi negre cunoscute pentru faptul că sunt mai puțin agresive și, prin urmare, mai ușor de prins. Cei care găsesc cele mai grele cuiburi sunt premiați. Majoritatea participanților se aleg și cu câteva înțepături, iar unii cumpără cuiburi de viespi și le gătesc acasă, conform BBC.

Un cuib de viespi. Foto: Phoebe Amoroso

Cu toate acestea, festivalul din noiembrie este doar sfârșitul unei operațiuni care începe cu câteva luni mai devreme. La începutul verii, pe dealuri sunt organizare primele vânători de viespi.

În pădure, viespile sunt momite cu mici felii de pește de care sunt legate bucăți de hârtie. Imediat, carnea atrage viespi, care zboară cu prada spre cuib, cu tot cu stegulețele de hârtie. Vânătorii aleargă după viespi, peste ape și peste văi, căutând bucățile de hârtie prin tufișuri.

Odată ce găsesc intrările în cuiburile din pământ, se apucă de săpat, recoltează cuiburile și le transferă în cutii de lemn, în care viespile vor fi crescute până toamna. Vânătorii hrănesc hebo-ul cu un amestec de zahăr, apă și carne crudă, în încercarea de a obține un cuib plin cu larve și insecte mature numai bune de expus la festivalul din noiembrie.

În vreme ce oamenii din alte părți ale Japoniei recoltează cuiburi ocazional, localnicii din Kushihara și Nakatsugawa le caută ca să le crească. Foto: Phoebe Amoroso

Consumul de viespi se practică de mult în Japonia. Cu toate acestea, în zilele noastre obiceiul este în declin, limitându-se în principal la generația de vârstnici din Gifu, unde se află satele Kushihara și Nakatsugawa.

Potrivit lui Kenichi Nonaka, profesor la Universitatea Rikkyo din Tokyo, care a studiat regiunea de mai bine de 30 de ani, originile acestei tradiții culinare unice sunt învăluite în mister.

Nonaka nu este de acord cu teoriile potrivit cărora viespile erau cândva o sursă de proteine valoroasă pentru această comunitate:

„100 de grame de hebo sunt bogate în proteine, dar în realitate nimeni nu mănâncă atât de mult o masă”, a afirmat Kenichi Nonaka pentru BBC.


Știai că…

  • Un kilogram de cuib de viespi se vinde cu 9.000 de yeni (aproape 70 de euro)?

Foto: Phoebe Amoroso

După ce a studiat și alte locuri din Japonia unde se consumau odinioară viespi negre, Nonaka a constatat că insectele erau de obicei recoltate numai atunci când oamenii dădeau peste ele întâmplător și erau consumate doar ca sursă suplimentară de hrană.

Practic, recoltarea viespilor negre era echivalentul culegerii fructelor de pădure. Însă, în timp ce oamenii din alte regiuni ale Japoniei culegeau ocazional cuiburi de viespi, localnicii din Kushihara și Nakatsugawa caută în mod activ insectele și le cresc apoi ca pe albine.

Având în vedere cât de important este hebo în Kushihara, probabil că nu este o surpriză că, din 1993, festivalul  de mâncat viespi a luat amploare. Și chiar dacă și alte regiuni organizează competiții mai mici de prins și mâncat viespi, Kushihara a fost singura localitate care a primit atenție deosebită din partea mass-media, ceea ce a contribuit la consolidarea reputației sale.

Cuiburile de viespi se vând la kilogram. Foto: Kenichi Nonaka

Bătrânii din Kushihara vânează și Vespa mandarinia japonica (viespi gigantice japoneze), renumite pentru agresivitatea deosebită și înțepătura puternică. Acestea nu sunt tocmai insectele pe care să le crești acasă…

În ultimii ani, interesul pentru entomofagie (consumul de insecte) a crescut tot mai mult la nivel internațional, ceea ce a atras tot mai mulți vizitatori la festival.

Cu toate acestea, localnicii tineri sunt reticenți cu privire la continuarea tradiției recoltării de hebo, o activitate importantă pentru părinții și bunicii lor. Cei mai mulți sunt bucuroși să dea o mână de ajutor la organizarea festivalului, însă prea puțini sunt dornici să guste viespi, cu atât mai puțin să le și crească.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu