Nakizumo, festivalul la care luptătorii sumo fac bebelușii să plângă

În fiecare an, atmosfera pașnică a templului Sensoji, din Japonia, este tulburată de urletele a sute de copii. Nu este vorba despre orice fel de plânsete, ci despre o tradiție veche de sute de ani: Nakizumo, festivalul copiilor plângăcioși.

Această sărbătoare neobișnuită își are originea în credința japoneză naku ko wa sodatsu, care se traduce prin „copiii care plâng cresc”. Este vorba o convingere veche de 400 de ani, conform căreia copiii care plâng vor deveni puternici și sănătoși și vor fi binecuvântați de zei.

Cum se desfășoară competiția

Festivalul copiilor plangaciosi 01
Foto: Getty Images

De asemenea, japonezii cred că plânsetele copiilor au un efect benefic, alungând spiritele malefice. Astfel, deși pare ridicol și traumatizant pentru copii, festivalul copiilor plângăcioși este considerat unul de bun augur pentru întreaga comunitate.

Evenimentul este extrem de popular în rândul japonezilor, iar mamele se luptă din răsputeri să-și înscrie în concurs copiii cu vârsta de până la un an. Pentru participanții la festival, scopul este unul singur: să-i facă pe cei mici să plângă cât mai repede și cât mai tare.

Înainte să înceapă competiția, fiecare copil este încredințat unui luptător sumo. Apoi, luptătorii intră în ring câte doi, pentru a se duela. Duelul are și un arbitru, de obicei unul dintre călugării din templu.

Concursul se bazează pe o regulă foarte simplă: primul luptător care reușește să provoace plânsul copilului câștigă. Pentru asta, se folosesc diverse metode.

Tacticile folosite de luptători

Uneori, luptătorii și arbitrul îi întărâtă pe micuți, cântându-le „naki, naki!” (un îndemn care se traduce prin „plângi, plângi!”). Alteori, arbitrul își pune o mască înspăimântătoare, pentru a-i speria pe copii.

De obicei, masca este reprezentarea demonului-pasăre Tengu, unul dintre spiritele malefice despre care se crede că este alungat de plânsetul micuților. În același timp, luptătorul sumo scutură ușor copilul, pentru a-i provoca plânsul.

Alteori, luptătorii se strâmbă la copii, ceea ce face ca această competiție bizară să pară amuzantă. Copilul care plânge primul este declarat câștigătorul duelului. Dacă ambii copii încep să plângă în același timp, câștigă cel care plânge mai tare.

În 2019, festivalul a avut loc pe 28 aprilie, iar la eveniment au concurat peste 160 de copii. De fapt, concursul este atât de popular printre părinții japonezi, încât aceștia se înghesuie în fiecare an ca să-și înscrie copiii în competiție.

Foto: AP/Getty

Numărul de doritori este atât de mare, încât părinții trebuie să treacă printr-un sistem de loterie pentru a-și vedea copilul în ring. Există și variante mai mici ale acestui eveniment, organizate în diverse orașe din țară, dar festivalul principal se ține în fiecare an la templul Sensoji, aflat în Tokio.

La el participă japonezi din întreaga țară, precum și turiști străini. Deși pare o experiență traumatizantă pentru copii, organizatorii spun că scopul adulților este să le asigure celor mici o viață lungă și sănătoasă.


Te pasionează cultura și obieceiurile japoneze? Citește și Călăritul buștenilor uriași: Cel mai periculos festival din Japonia. Apoi, descoperă Secretele și viața fascinantă a gheișelor din Japonia.

Ca să știi mai mult

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

Comandă cartea „Cum sa trăiești în stil japonez” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu