Fenomene stranii în Kazahstan – Cum se explică misterul bolii somnului subit?

Radiații, conspirații guvernamentale, isterie în masă: au existat numeroase teorii cu privire la motivul pentru care o parte din locuitorii localității miniere Kalachi, din Kazahstan, suferă de boala somnului subit.

Epidemia de somn, din cauza căreia oamenii cad brusc într-un somn adânc ce poate dura chiar și câteva zile, i-a uimit pe medicii din întreaga lume. Din 2013, când a izbucnit epidemia, 150 din cei 600 de locuitori ai orășelului kazah au căzut pradă bolii somnului subit.

Crizele de somn durează zile întregi

boala-somnului

Cei care au trecut prin această experiență povestesc că primele semne ale instalării somnului sunt pierderea controlului motor, urmată de amețeală și slăbiciune.

Apoi, victima își pierde cunoștința și cade într-un somn adânc, ce poate dura până la câteva zile. Din păcate, crizele de somn pot apărea oricând, iar mulți localnici au pățit asta în situații care s-au dovedit a fi foarte periculoase.

De exemplu, un localnic pe nume Viktor Kazachenko a adormit brusc în timp ce circula pe motocicletă împreună cu soția lui. Din această cauză, cei doi au avut un accident, în urma căruia s-au ales, din fericire, doar cu răni ușoare.

Din acest incident, Kazachenko nu-și mai aduce aminte nimic. S-a trezit la fel de brusc cum a adormit, după trei zile, în spital.

Teste neconcludente

victima-kalachi

Deoarece Kalachi este atât de izolat, a durat ceva timp până când autoritățile kazahe și-au dat seama că în oraș se petreceau fenomene stranii. Autoritățile au fost alertate abia în august 2014, după ce epidemia își făcuse de cap de trei ori până atunci: prima oară în primăvara lui 2013, apoi în ianuarie 2014 și în mai 2014.

Oamenii de știință au început să cerceteze cauzele acestor fenomene stranii, iar localnicii – bolnavi sau sănătoși – au fost supuși unei multitudini de teste, ale căror rezultate au fost neconcludente.

Inspectorii sanitari au exclus posibilitatea ca un virus, o bacterie sau anumite chimicale din apă și sol să provoace misterioasa epidemie. Mai mult, cercetările au arătat că boala nu face discriminări: victimele erau atât bărbați, cât și femei, cu vârste cuprinse între 14 și 70 de ani.

Pericolul din adâncuri

Mulți cercetători au suspectat minele de uraniu din apropierea localității și o posibilă contaminare cu radon și monoxid de carbon. Cu toate acestea, în primă fază, cele peste 7.000 de teste realizate asupra aerului, mâncării și apei din Kalachi nu au relevat concentrații semnificativ crescute de radiații sau de metale grele.

kalachi-evacuat
Mai mulți locanici au fost evacuați

În cele din urmă, misterul a fost elucidat. În 2015, vicepremierului kazah, Berdibek Saparbaev, a anunțat în că fenomenele stranii din Kalachi aveau între-adevăr legătură cu minele de uraniu.

După o analiză amănunțită a analizelor medicale ale tuturor localnicilor, cercetătorii au concluzionat că boala somnului subit fusese cauzată de concentrațiile ridicate de monoxid de carbon și de hidrocarburi din aer.

Pentru a-i proteja pe localnici, autoritățile au început un proces de strămutare din zona contaminată.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu