Fenomene paranormale celebre: Misterul neelucidat al fețelor din Belmez

Când a observat o pată formându-se pe podeaua din bucătărie într-o zi de august din 1971, Maria Gomez Camara habar nu avea că va intra în atenția întregii lumi cu unul dintre cele mai fascinante fenomene paranormale ale secolului XX: fețele din Belmez.

O pată bizară, care-și schimbă forma

Fenoneme paranormale - Fata din bucatarie
Una dintre fețele apărute în bucătăria familiei Pereira. Foto: Wikimedia

Fără nici o cauză aparentă, pata a început să se dezvolte pe podeaua din bucătăria familiei Pereira, din orașul spaniol Belmez de la Moralenda. După o perioadă de timp, s-a transformat într-o față. Ulterior, Maria Gomez Camara a povestit că, în timp ce fața prindea contur, pata își mișca poziția.

Speriată, femeia a încercat de mai multe ori s-o îndepărteze. Toate eforturile ei s-au dovedit a fi inutile, așa că i-a cerut ajutorul soțului ei, Juan Pereira, și fiului, Miguel.

Cei doi au distrus podeaua cu un târnăcop, iar apoi a cimentat-o din nou. Timp de o săptămână, a părut că lucrurile s-au întors la normal. Apoi, chipul a reapărut.

Fenomene paranormale sub podea

În pofida insistenței cu care revenea fața, familia tot voia să scape de ea. Cu toate acestea, vestea că în casa unui vecin se petrec fenomene paranormale s-a răspândit repede în orașul spaniol.

Când primarul a auzit despre fețele din Belmez, a luat măsuri pentru a se asigura că imaginea nu va fi distrusă. În schimb, edilul a decis că bucata de podea trebuie decupată, pentru a fi studiată.

Fenomene paranormale - Fetele din Belmez
Două dintre fețele care au apărut de-a lungul timpului. Foto: the-line-up.com

Constructorii care au venit la fața locului pentru a îndeplini misiunea au decis că trebuie să spargă și să sape sub podeaua bucătăriei. Aceasta era considerată a fi singura și cea mai bună metodă pentru a înțelege ce stă în spatele acestor fenomene paranormale.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

La scurt timp după începerea lucrărilor, a apărut un indiciu. La trei metri sub podea, muncitorii au descoperit câteva schelete, unele dintre ele incomplete, fără cranii.

Înainte ca scheletele să fie îngropate într-un cimitir, ele au fost testate, iar vechimea lor a fost determinată la 700 de ani (casa familiei Pereira se afla pe locul uni cimitir arab medieval). Groapa din bucătărie a fost umplută cu beton, iar primarul și familia Pereira au crezut că au scăpat de problemă. Dar s-au înșelat amarnic.

Fețele nu se dau bătute

După două săptămâni, pe podea au apărut noi imagini. De această dată, lucrurile s-au petrecut altfel. În loc de o singură față, pe podea au apărut mai multe.

Fenomene paranormale - Fetele din Belmez 1
Foto: coolinterestingstuff.com

O față apărea, prindea contururi tot mai definite, iar apoi era înlocuită de alta. Uneori, ele se regenerau în doar câteva ore. Fețe de bărbați, femei și copii au tot continuat să apară pe podeaua disperatei familii.

Acum, însă, știrea acestor fenomene paranormale a trecut și granițele țării. Atenția acordată subiectului a crescut de la o zi la alta.

De data aceasta, pe lângă celebrele fețe, familia Pereira se confrunta cu încă o problemă: celebritatea. Studenți, cercetători, preoți, polițiști, jurnaliști și sceptici voiau să vadă cu ochii lor mediatizatele fenomene paranormale.

Investigații minuțioase, rezultate zero

O anchetă amănunțită a fost lansată pentru a da de capăt misterului. Au fost prelevate probe din podea, care au fost trimise la Instituto de Ceremica y Vidrio (Institutul de Ceramică și Sticlă).

Fenomene paranormale - Bucataria
Bucătăria familiei Pereira. În medalion, de la stânga la dreapta: Maria, Miguel și Juan. Foto: luzdeuncandil.blogspot.ro

Institutul nu a găsit nicio urmă de pigment sau vopsea, astfel că ipoteza unei farse a fost exclusă. Restul podelei a fost fotografiat pe secțiuni și sigilat. În cele din urmă, ușa și geamurile au fost sigilate cu ceară.

O televiziune din Germania a filmat întreaga operațiune, sub supravegherea autorităților locale. După ce s-au asigurat că nimeni nu poate intra în bucătărie fără a fi detectat, au lăsat locul intact timp de trei luni.

Când au desigilat bucătăria, au descoperit cu stupoare că fețele din Belmez s-au mutat și au evoluat.

În 2014, o emisiune TV de investigații foarte populară în Spania, „Cuarto Milenio”, a efectuat o analiză tehnică pentru a descoperi presupusa farsă. Cercetarea a fost realizată de Jose Javier Gracenea, doctor în inginerie chimică, și Luis Alamancos, criminalist și director al Institutului Spaniol de Criminalistică Aplicată.

După prelevarea mostrelor de ciment din fețe, cu permisiunea proprietarilor, Gracenea a procedat la analiza acestora și a concluzionat că imaginile „nu au fost făcute cu vopsea” și „nu prezintă urme de manipulare sau de elemente externe”.

Alamancos a încercat apoi să creeze imagini similare printr-o varietate de metode considerate valabile în anchetele anterioare, inclusiv, dar fără a se limita la, solvenți de beton, acid clorhidric și azotat de argint. El a declarat că toate încercările de a recrea chipurile s-au soldat cu un eșec, concluzionând: „Singurele cuvinte în care îmi pot rezuma opinia sunt uimire absolută”.


Lumea e un loc plin de enigme. În continuare, te invităm să descoperi 7 fenomene stranii care demonstrează că trăim într-o lume miraculoasă.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

2 comentarii la „Fenomene paranormale celebre: Misterul neelucidat al fețelor din Belmez”

  1. ce înseamnă fenomene paranormale?Toate fenomenele care nu pot fi explicate științific până în prezent,dar asta nu înseamnă că se datorează unor îngeri,sfinți sau zei! Să nu ne temem de ele și nici să ne panicăm!

    Răspunde
    • Tot la categoria ”fenomene paranormale” se incadreaza si ”duhurile” care bantuie locuri unde oameni ori animale au suferit si murit ori intrat in come ireversibile. Chestiile alea nu sunt spirite ale mortilor, sunt energii reziduale si prin energii vreau sa spun curenti electrici cu diferite coordonate in Aether.

      Răspunde

Lasă un comentariu