Fețele din Belmez, portretele apărute inexplicabil într-o casă din Spania

Când a observat o pată formându-se pe podeaua din bucătărie într-o zi de august din 1971, Maria Gomez Camara habar nu avea că ceea ce vede va capta atenția întregii lumi. Era vorba de unul dintre cele mai fascinante fenomene paranormale ale secolului XX: fețele din Belmez.

Fără nici o cauză aparentă, pata a început să se dezvolte pe podeaua din bucătăria familiei Pereira, din orașul spaniol Belmez de la Moralenda. După o perioadă de timp, s-a transformat într-o față.

Ulterior, Maria Gomez Camara a povestit că, în timp ce fața prindea contur, pata își mișca poziția.

O pată bizară, care își schimbă forma

Fenoneme paranormale - Fata din bucatarie
Una dintre fețele apărute în bucătăria familiei Pereira. Foto: Wikimedia

Speriată, femeia a încercat de mai multe ori s-o îndepărteze. Eforturile ei s-au dovedit a fi inutile, așa că i-a cerut ajutorul soțului ei, Juan Pereira, și fiului, Miguel.

Cei doi au distrus podeaua cu un târnăcop, iar apoi a cimentat-o din nou. Timp de o săptămână, a părut că lucrurile au revenit la normal. Apoi, chipul a reapărut.

Fenomene paranormale sub podea

Fenomene paranormale - Fetele din Belmez
Două dintre fețele care au apărut de-a lungul timpului. Foto: The Lineup

În pofida insistenței cu care revenea fața, familia tot voia să scape de ea. Vestea că în casa unui vecin se petrec fenomene paranormale s-a răspândit repede în orașul spaniol.

Când a auzit despre fețele din Belmez, primarul localității a luat măsuri pentru a se asigura că imaginea nu va fi distrusă. În schimb, edilul a decis că bucata de podea trebuie decupată, pentru a fi studiată.

Constructorii care au venit la fața locului pentru a îndeplini misiunea au decis că trebuie să spargă și să sape sub podeaua bucătăriei. Aceasta era considerată a fi singura și cea mai bună metodă de a înțelege ce stătea în spatele bizarului fenomen.

La scurt timp după începerea lucrărilor, a apărut un indiciu. La trei metri sub podea, muncitorii au descoperit câteva schelete, unele dintre ele incomplete, fără cranii.

Înainte să fie îngropate într-un cimitir, scheletele au fost testate, iar vechimea lor a fost determinată la 700 de ani (casa familiei Pereira se afla pe locul uni cimitir arab medieval).

Groapa din bucătărie a fost umplută cu beton, iar primarul și familia Pereira au crezut că au scăpat de problemă. Dar s-au înșelat amarnic.

Fețele nu se dau bătute

După două săptămâni, au apărut noi imagini. De această dată, lucrurile s-au petrecut altfel. În loc de o singură față, pe podea au apărut mai multe.

O față apărea, prindea contururi tot mai definite, iar apoi era înlocuită de alta. Uneori, fețele se regenerau în doar câteva ore. Chipuri de bărbați, femei și copii au tot continuat să apară pe podeaua familiei disperate.

Fenomene paranormale - Fetele din Belmez 1
Foto: Cool Interesting Stuff

În curând, vestea fenomenelor paranormale din Belmez a trecut și granițele țării. Atenția acordată subiectului a crescut de la o zi la alta.

De data aceasta, pe lângă celebrele fețe, familia Pereira se confrunta cu încă o problemă: celebritatea. Studenți, cercetători, preoți, polițiști, jurnaliști și sceptici voiau să vadă cu ochii lor mediatizatele fenomene paranormale.

Investigații minuțioase, rezultate zero

O anchetă amănunțită a fost lansată pentru a da de capăt misterului. Au fost prelevate probe din podea, care au fost trimise la Instituto de Ceremica y Vidrio (Institutul de Ceramică și Sticlă).

Specialiștii de la institut nu au găsit nicio urmă de pigment sau de vopsea, astfel că ipoteza unei farse a fost exclusă. Restul podelei a fost fotografiat pe secțiuni și sigilat. În cele din urmă, ușa și geamurile au fost sigilate cu ceară.

O televiziune din Germania a filmat întreaga operațiune, sub supravegherea autorităților locale. După ce s-au asigurat că nimeni nu poate intra în bucătărie fără să fie detectat, au lăsat locul intact timp de trei luni.

Când au desigilat bucătăria, au descoperit cu stupoare că fețele din Belmez s-au mutat și au evoluat.

Fenomene paranormale - Bucataria
Bucătăria familiei Pereira. În medalion, de la stânga la dreapta: Maria, Miguel și Juan. Foto: Luz de un candil

În 2014, în cadrul unei emisiuni TV de investigații foarte populară în Spania, „Cuarto Milenio”, specialiștii au efectuat o analiză tehnică pentru a descoperi presupusa farsă.

Cercetarea a fost realizată de Jose Javier Gracenea, doctor în inginerie chimică, și de Luis Alamancos, criminalist și director al Institutului Spaniol de Criminalistică Aplicată.

După prelevarea mostrelor de ciment din fețe, cu permisiunea proprietarilor, Gracenea a procedat la analiza acestora și a concluzionat că imaginile „nu au fost făcute cu vopsea” și „nu prezintă urme de manipulare sau de elemente externe”.

Alamancos a încercat apoi să creeze imagini similare printr-o varietate de metode considerate valabile în anchetele anterioare, inclusiv cu solvenți de beton, acid clorhidric și azotat de argint.

El a declarat că toate încercările de a recrea chipurile s-au soldat cu un eșec, concluzionând: „Singurele cuvinte în care îmi pot rezuma opinia sunt uimire absolută”.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „Fețele din Belmez, portretele apărute inexplicabil într-o casă din Spania”

  1. ce înseamnă fenomene paranormale?Toate fenomenele care nu pot fi explicate științific până în prezent,dar asta nu înseamnă că se datorează unor îngeri,sfinți sau zei! Să nu ne temem de ele și nici să ne panicăm!

    Răspunde
    • Tot la categoria ”fenomene paranormale” se incadreaza si ”duhurile” care bantuie locuri unde oameni ori animale au suferit si murit ori intrat in come ireversibile. Chestiile alea nu sunt spirite ale mortilor, sunt energii reziduale si prin energii vreau sa spun curenti electrici cu diferite coordonate in Aether.

      Răspunde

Lasă un comentariu