Natura este plină de surprize. Unele par foarte ciudate și par să sfideze înțelegerea, dar cele mai multe au o explicație științifică clară. Deși nu au nimic misterios, acestea din urmă ne oferă priveliști încântătoare.
În acest articol îți prezentăm zece imagini cu cele mai frumoase și mai neobișnuite fenomene naturale, pe care – probabil – oricine ar dori să le vadă măcar o dată în viață.
Stâlpii de lumină

Stâlpii de lumină sunt un fenomen optic atmosferic. Aceste fâșii verticale de lumină sunt cauzate de lumina naturală sau artificială, care se reflectă în nenumărate cristale minuscule de gheață, ce plutesc relativ aproape de sol.
Norii Asperitas

Norii Asperitas sunt întunecați și au un aspect amenințător. Înfățișarea lor pare a anunța o furtună. Însă, de obicei, acești nori se disipează fără ca vreo furtună să se dezlănțuie.
Curcubeul roșu

Curcubeul roșu este un fenomen optic și meteorologic. La fel ca un curcubeu obișnuit, el este cauzat de refracția luminii în picăturile de apă din atmosferă.
Însă, în cazul curcubeului roșu, soarele trebuie să fie foarte aproape de linia orizontului. De vreme ce fenomenul se formează în condiții de intensitate scăzută a luminii, efectul curcubeului roșu este spectaculos.
Norii stratosferici polari

Acești nori se formează în țările scandinave, Alaska, în nordul Canadei și în Antarctica. Norii stratosferici polari sunt formațiuni iridescente, ca niște mărgăritare, care se formează la altitudini mari.
Spre deosebire de majoritatea norilor, acest tip de nori se formează în stratosferă, la temperaturi foarte scăzute. Din nefericire, din cauza reacțiilor chimice care se petrec în interiorul lor, acești nori superbi contribuie la distrugerea stratului de ozon.
Fulgerele vulcanice

Fulgerele vulcanice apar atunci când se ciocnesc cenușa, fragmentele de rocă și particulele de gheață dintr-un nor vulcanic.
Norii Mammatus

Norii Mammatus sunt niște structuri ca niște pungi, care „atârnă” sub un nor de ploaie. Ei sunt creați de aerul rece și saturat (mai greu decât aerul din împrejurimi), care se lasă în jos și formează aceste pungi.
Bulele de metan înghețate

Bulele de metan înghețate se formează în Lacul Abraham, din regiunea canadiană Alberta. Este vorba despre bulele de gaz metan emise de plantele în descompunere care sunt prinse sub suprafața înghețată a lacului.
În lunile de vară, aceste baloane se ridică la suprafață și se sparg.
Norii lenticulari

Norii lenticulari sunt nori cu forme neobișnuite, adeseori comparabili ca aspect cu o farfurie sau o lentilă. De obicei, ei se formează atunci când aerul umed trece peste un munte sau un alt obstacol, dacă temperatura este suficient de scăzută.
Din cauza formei lor cizelate, norii lenticulari au fost confundați uneori cu OZN-urile.
Furtuna „Supercell”

Acest tip de furtuni este cel mai des întâlnit în zona „Aleii Tornadelor” din Statele Unite și în „Coridorul Tornadelor”, din Argentina, Uruguay și sudul Braziliei.
O furtună „Supercell” este o furtună de mare intensitate, cu un curent ascendent vizibil, care se rotește continuu. Acest curent ascendent, numit „mezociclon”, este cauzat de instabilitatea atmosferică accentuată și poate avea o lățime de mai mulți kilometri.
Focul albastru

„Focul albastru” este un fenomen care apare datorită combustiei gazelor sulfuroase emise prin crăpăturile vulcanului Ijen, din Indonezia. Unele dintre aceste gaze se condensează și capătă o culoare albastră atunci când se aprind.
Splendid.