Fenomene inexplicabile: Omul toxic care a bulversat istoria medicinei

Medicii de la urgențe se confruntă în fiecare zi cu cazuri grave, iar intervențiile pe muchie de cuțit sunt ceva obișnuit pentru ei. Totuși, printre miile de cazuri se strecoară uneori fenomene inexplicabile, care sfidează orice logică.

Un astfel de caz s-a petrecut pe 19 februarie 1994, la Spitalul General Riverside din statul american California. La ora 20:15, la secția de urgențe a fost adusă Gloria Ramirez, o tânără de 31 de ani care suferea de cancer cervical.

Femeia era confuză, avea tahicardie și dificultăți de respirație. Până aici, cazul nu avea nimic ieșit din comun.

Fenomene inexplicabile – Zeci de leșinuri în întreg spitalul

Fenomene inexplicabile - Gloria Ramirez
Foto: Unbelievable Facts

Medicii i-au administrat tratamentul pentru aceste simptome, dar starea lui Ramirez nu s-a îmbunătățit. Pentru a-i salva viața, doctorii au folosit defibrilatorul, iar în acel moment lucrurile au luat o turnură bizară.

Susan Kane, una dintre asistente, a observat că trupul pacientei era acoperit cu o substanță uleioasă, iar respirația îi mirosea în același timp a fructe și a usturoi.

Asistenta a mai observat că sângele lui Ramirez emitea un puternic miros de amoniac, iar în el pluteau niște particule ciudate.

 

Imediat după acest eveniment, Kane a început să se simtă rău. În câteva minute a leșinat și a fost scoasă din încăpere. Medicul rezident Julie Gorchynski i-a luat locul, iar la scurt timp și ea a început să dezvolte aceleași simptome, iar într-un final a leșinat.

Spitalul, cuprins de panică

Fenomene inexplicabile - Victime
Foto: TV and Movie News

A treia persoană care s-a ocupat de Ramirez, medicul Maureen Welch, a avut aceeași soartă. Reacția a continuat în lanț și s-a extins în întregul spital. 23 din cei 37 de oameni care lucrau la urgențe au început să prezinte aceleași simptome.

Văzând că e vorba de o situație fără precedent, conducerea spitalului a ordonat evacuarea tuturor pacienților. Medicii care au rămas alături de Gloria Ramirez s-au străduit din răsputeri să o salveze, însă ea a decedat din cauza unui blocaj renal.

Investigații neconcludente

 

La scurt timp după eveniment, o echipă de specialiști a fost chemată să investigheze cazul. Îmbrăcați în combinezoane de protecție chimică, membrii echipei au prelevat mostre de aer și de sânge pentru a descoperi cauza acestor fenomene inexplicabile.

Analizele au dezvăluit că Gloriei Ramirez îi fusese administrat dimetilsulfoxid drept substitut pentru analgezice.

Acest fapt explica prezența substanței uleioase de pe corpul pacientei, precum și particulele ciudate din sânge (practic, o formă cristalizată a dimetilsulfoxidului).

Fenomene inexplicabile - Julie Gorchynski
Rezidenta Julie Gorcynski a fost cea mai grav afectată. Foto: Unbelievable Facts

Cu toate acestea, nici până astăzi nu este clar cum a putut această substanță, administrată în doze normale, să afecteze atât de mulți oameni. O altă teorie este că evenimentele din acea seară au fost cauzate, de fapt, de o isterie în masă.

Cei prezenți la eveniment nu sunt convinși, însă, de această ipoteză. Asistenta Susan Kane crede că, în contact cu aerul, dimetilsulfoxidul din sânge s-a transformat în dimetilsulfat, un gaz toxic.

Ipoteza isteriei în masă a fost infirmată și de rezidenta Julie Gorchynscki. După ce a fost expusă, femeia a fost internată două săptămâni în spital, cu probleme respiratorii. A dezvoltat hepatită și osteonecroza genunchilor.

În ciuda tuturor speculațiilor, adevărata cauză a fenomenelor inexplicabile de la Spitalul Riverside n-a fost descoperită niciodată. În afară de câteva teorii, nimeni n-a oferit o explicație credibilă pentru bizarul caz al Gloriei Ramirez.


În continuare, descoperă 5 cele mai ciudate boli din lume, atât de rare, încât par ireale.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu