9 fenomene ciudate care dovedesc că natura este spectaculoasă

Am putea crede că avem cunoștințe despre Pământ cuprinzătoare și care nu lasă loc de interpretare, însă acest lucru este foarte departe de adevăr.

În acest articol îți prezentăm o listă cu cele mai rare și mai greu de înțeles fenomene naturale. Ele dovedesc faptul că, în multe privințe, suntem aproape ignoranți în ceea ce privește planeta noastră.

1

Focul Sfântului Elmo

Fenomene - St Elmo
Foto: Pinterest

Pe vârfurile turnurilor și ale catargelor vapoarelor apar uneori focuri fantomatice, de obicei în timpul furtunilor. Europenii din Evul Mediu credeau că aceste lumini erau darul făgăduit de Sfântul Erasmus din Antiohia (supranumit și Sfântul Elmo), protectorul marinarilor în religia catolică.

Legenda spune că sfântul le-a promis marinarilor că se va ruga pentru ei și le va trimite semnale de avertizare, sub forma unor lumini pe catarge.

Știința afirmă că focurile Sfântului Elmo sunt datorate încărcării electrice a atmosferei înaintea furtunilor puternice.

2

Un vulcan din Antarctica și coșurile sale de zăpadă

Fenomene - Erebus
Foto: Pinterest

Muntele Erebus este unul dintre cei mai mari vulcani activi din Antarctica.

Este acoperit cu coșuri de zăpadă, formate din aburul care iese prin crăpături și îngheață în contact cu temperaturile scăzute.

3

„Spaghete” de zăpadă într-un lac din Finlanda

Foto: Pinterest

Un bărbat din Hameenlinna, Finlanda, a descoperit un fenomen natural ciudat. Pe lacul de lângă casa lui, în unele locuri, zăpada lua forma unor spaghete.

„În lac existau mii de fire albe, unele lungi de zeci de metri. Arătau ca zăpada. M-am întins și am luat în mână câteva astfel de fire și am făcut un bulgăre”, a declarat bărbatul.

Fotografiile publicate de finlandez pe Internet au stârnit curiozitatea oamenilor de știință, care, însă, nu și-au putut explica fenomenul.

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Nu pot să-mi explic fenomenul, dar probabil are legătură cu temperaturile apei și a aerului. Se poate ca această combinație unică să fi creat condițiile pentru formarea acestui fenomen”, a spus meteorologul Matti Huutonen.

4

Spectrul din Brocken

Fenomene - Brocken
Foto: Pinterest

Dacă ești în munți și îți întorci privirea de la soare, uneori poți vedea umbra unui uriaș, înconjurată de un halou cu aspect de curcubeu.

Trebuie să știi că aceasta este, de fapt, chiar umbra ta, proiectată în ceață. Haloul din jurul umbrei se formează datorită picăturilor de apă din aer, care „fracturează” lumina.

Acest fenomen se întâmplă frecvent pe Muntele Brocken, din Germania. Cândva, se credea că bizara apariție este opera vrăjitoarelor.

5

Mingile de foc din Naga

Fenomene - Brocken
Foto: Pinterest

Într-o zonă a Thailandei, Fluviul Mekong „aruncă” uneori mingi de foc purpurii, care se ridică deasupra apei. După ce ajung la o înălțime de 10-15 metri, ele dispar.

De obicei, fenomenul poate fi observat în luna octombrie și există chiar și un festival dedicat lui.

Oamenii de știință spun că responsabilă pentru formarea mingilor de foc este inflamarea unor gaze care ies din fluviu.

Localnicii cred că mingile de foc sunt trimise de Naga, o creatură jumătate șarpe, jumătate om, care trăiește în râu.

6

Valea păsărilor căzătoare

Fenomene - Pasari
Foto: Pinterest

În Valea Jatinga, din India, păsările au un comportament neobișnuit de secole întregi. Zboară foarte jos, în cercuri, iar unele dintre ele cad la pământ, într-o stare de semiconștiență.

De obicei, păsările își găsesc drumul după soare și după câmpul magnetic al Pământului. De aceea, motivul comportamentului lor ciudat ar putea fi existența unor anomalii geofizice în zonă.

7

Anomalia din Marea Baltică

Fenomene - Marea Baltica
Foto: Pinterest

Pe fundul Mării Baltice a fost găsit un obiect ciudat, care arată ca un OZN. Omenii de știință încă nu au ajuns la un consens în ceea ce privește originile sale.

Este compus din bazalt, deci nu poate fi vorba de o navă spațială. Teoriile spun că ar putea fi rezultatul topirii unui ghețar, sau un complex militar nazist secret, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

8

Cercuri de gheață pe râuri

Fenomene - Cercuri
Foto: Pinterest

Curenții turbionari din râuri formează cercuri de gheață perfect rotunde, care se învârt ușor, pe loc. O bucată de gheață începe să se învârtă, netezindu-și colțurile de gheața care o înconjoară și devine, treptat, un cerc perfect.

Acest fenomen a fost observat în Scandinavia, America de Nord, Germania, Anglia și Rusia.

9

Pădurea strâmbă

Fenomene - Padure
Foto: Pinterest

Pădurea strâmbă este situată lângă Nowe Czarnowo, în Pomerania de Vest, Polonia. Pădurea este formată din aproximativ 400 de pini, cu trunchiurile îndoite.

Copacii fost plantați cândva în 1939, însă motivul pentru care sunt strâmbi este necunoscut.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu