Fenomen rar, ce are loc doar o dată pe an, filmat în Piatra Craiului

Un fenomen rar, care are loc doar o singură dată pe an, a fost surprins pe cameră în Parcul Național Piatra Craiului: polenizarea pădurilor de molid și brad.

Imaginile spectaculoase, care înfățișează un nor de polen împrăștiat de vânt peste pădurile din Piatra Craiului, au fost filmate pe 18 mai 2020 de Mircea Vergheleț și au fost postate pe pagina de Facebook a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Polenizare
Foto: Captură video YouTube – Regia Națională a Pădurilor – Romsilva

Spre deosebire de alți arbori, brazii și molizii nu au flori colorate sau aromate care să atragă insectele care asigură polenizarea. Astfel, copacii trebuie să se bazeze pe propria „strategie” pentru se înmulți.

Polenul este purtat de vânt

Polenizarea la aceste specii de arbori se face cu ajutorul vântului. Potrivit Romsilva, într-o singură zi, când vântul este potrivit, brazii și molizii eliberează în același timp cantități mari de polen.

Polenul este purtat de vânt și ajunge pe florile femele ale arborilor învecinați, flori care se vor transforma ulterior în conuri.

Parcul Național Piatra Craiului se întinde între extremitatea nord-estică a județului Argeș și cea sudică a județului Brașov.

Are o suprafață de 14.800 de hectare, dintre care 10.860 de hectare sunt păduri. Dintre acestea, peste 6.000 de hectare sunt protejate prin lege.

În Parcul Național trăiesc multe specii de plante și animale.

Printre acestea se numără garofița Pietrei Craiului, o specie care crește doar pe stâncărișurile și grohotișurile de aici, orhideele de munte, gladiolele sălbatice, o multitudine de specii de fluturi, salamandre, tritoni (printre care tritonul carpatic – Lissotriton montandoni) și drepneaua neagră, o pasăre care poate zbura zece luni fără întrerupere.


În continuare, descoperă 7 păduri scufundate fascinante, dintre care una se află în România. Apoi, află mai multe despre trovanți, fascinantele „pietre vii” care cresc pe dealurile din România.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu