La meniu, mama: Femela păianjen care se lasă devorată de puii ei

De obicei, a fi părinte implică sacrificiu, dar pentru majoritatea speciilor altruismul este ceva temporar. Mamele își aduc pe lume puii, aceștia cresc și părăsesc părăsesc cuibul, iar viața merge mai departe.

Însă lucrurile nu stau așa pentru Stegodyphus lineatus, un păianjen care trăiește în Deșertul Negev, din Israel. S. lineatus practică o formă extremă de devotament matern: femelele își lasă puii să le devoreze.

Stegodyphus lineatus
Stegodyphus lineatus. Foto: Pinterest

De ani buni, biologii caută să înțeleagă acest comportament bizar. Este mama mâncată pur și simplu la inițiativa puilor sau își pregătește ea însăși progeniturile să o atace mai ușor? Se pare că a doua variantă este adevărată.

Țesuturile femelei păianjen încep să se degradeze chiar înainte ca puii să eclozeze, potrivit Entomology Today.

„Întregul organism al păianjenului este reprogramat, ca și cum ar fi totul plănuit”, a declarat Mor Salomon, entomolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim, citat de Scientific American.

Salomon și colegii săi au examinat secțiuni microscopice ale femelelor S. lineatus în fiecare etapă a procesului de reproducere. Țesuturile au început să prezinte semne ușoare de degradare imediat după depunerea ouălor.

Paianjen
Foto: Israel Nature Site

30 de zile mai târziu, când puii au eclozat, degenerarea celulară s-a intensificat.

„Într-o primă fază, limitele fiecărui organ sunt clare. Apoi, în imaginea următoare, totul devine încețoșat, iar apoi organele dispar”, a arătat Salomon.

Își hrănește puii cu propriile organe

Această descompunere permite păianjenului să regurgiteze porțiuni din intestinul lichefiat pentru a-și hrăni puii în creștere. Apoi, la nouă zile de la eclozare, femela încetează să-și regurgiteze propriile organe, iar puii se năpustesc asupra ei și o mănâncă de vie cu totul.

După ce consumă toate lichidele rămase, părăsesc cuibul, lăsând în urmă doar exoscheletul mamei lor. În decurs de un an, puii femelă ajunși la maturitate vor trece prin același proces, oferindu-și corpul spre a fi consumat de generațiile următoare.

Paianjen 02
Foto: Wikimedia

Acest proces bizar are, totuși, un grad de maleabilitate. Un studiu anterior realizat pe aceeași specie a arătat că, dacă puii sunt îndepărtați din cuib cu câteva zile înainte să-și devoreze mama, femela poate produce alte ouă, ca să înlocuiască puii pierduți.

Rezultatele obținute de echipa lui Salomon susțin această descoperire, având în vedere că ovarele era ultimele organe rămase intacte în abdomenul femelei.

Această abilitate ar putea fi un plan de rezervă, deoarece puii sunt adesea uciși de prădători precum viespile sau furnicile. Într-o astfel de situație, femela rămâne capabilă să producă un alt set de pui.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă 20 de curiozități despre păianjeni, ființele cu opt picioare, iar apoi descoperă secretul pânzei de păianjen de 5 ori mai puternice decât oțelul.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu