Trupul unei femei celte din Epoca Fierului, descoperit într-un trunchi de copac

Arheologii cred că femeia îngropată acum 2.200 de ani într-un trunchi de copac scobit făcea parte dintr-un trib celtic despre care azi nu se știe mai nimic.

Lucrările de construire a complexului școlar Kern (din districtul Aussersihl al orașului elvețian Zürich) s-au desfășurat fără probleme, până când muncitorii au făcut o descoperire neașteptată: rămășițele ale unei femei celte din Epoca Fierului, îngropate într-un trunchi de copac.

Descoperirea a fost făcută în 2017, iar de atunci arheologii elvețieni au aflat multe lucruri interesante despre viața acestei femei.

O femeie specială, căreia îi plăceau dulciurile

Femeie celta
O reconstituire a modului în care a fost îngropată femeia. Foto: Oficiul pentru Dezvoltare Urbană din Zürich

Când a fost găsită, femeia celtă, care a murit în urmă cu aproximativ 2.200 de ani, era înveșmântată într-o rochie de lână de calitate, o haină din piele de oaie și avea la gât un colier din mărgele de sticlă și chihlimbar.

După ce au studiat rămășițele, arheologii au ajuns la concluzia că femeia făcuse foarte puțină muncă fizică de-a lungul vieții. Specialiștii estimează că femeia avea aproximativ 40 de ani la momentul morții, iar analiza dinților ei indică faptul că îi plăceau foarte mult dulciurile.

Împodobită cu brățări de bronz și cu o curea de bronz cu cataramă de fier și pandantive, femeia aparținea cu siguranță clasei superioare. Analiza oaselor ei indică faptul că a crescut în zona în care se află Zürich-ul de azi, cel mai probabil în Valea Limmat.

Pe lângă veșminte și accesorii, cel mai impresionant este modul ingenios în care trunchiul scobit a fost transformat în sicriu. Potrivit informării inițiale a Oficiului de Dezvoltare Urbană din Zürich, scoarța trunchiului de copac era încă intactă la momentul descoperirii.

Un bărbat misterios

Excavari
Imagine din timpul excavărilor din 2017. Foto: Oficiul de Dezvoltare Urbană din Zürich

Rămășițele femeii, accesoriile, hainele ei uimitoare și sicriul ingenios erau, fără îndoială, foarte interesante, însă cercetătorii au descoperit și mai multe aspecte fascinante în anii care au urmat.

Potrivit Smithsonian Magazine, locul descoperirii este considerat de foarte mult timp un sit cu o mare importanță arheologică. Însă cele mai multe artefacte și rămășite găsite aici datează din secolul al VI-lea.

Singura excepție, până la evenimentul din 2017, a fost descoperirea, în 1903, a mormântului unui bărbat celt. Atunci, muncitorii care construiau sala de gimnastică a școlii au găsit rămășițele îngropate alături de o sabie, un scut și o lance.

Deoarece rămășițele femeii celte au fost găsite la doar 80 de metri de mormântul bărbatului, arheologii iau în considerare ipoteza că cei doi s-ar fi putut cunoaște. Experții susțin că amândoi au fost îngropați în același deceniu.

Un trib celtic mai puțin cunoscut?

Colierul femeii
Colierul descoperit la gâtul femeii. Foto: Oficiul de Dezvoltare Urbană din Zürich

Anterior, arheologii găsiseră dovezi că în apropiere se afla o așezare celtă, datând din secolul I î.e.n.. Ei cred că bărbatul descoperit în 1903 și femeia găsită în 2017 aparțineau unei comunități mai mici, care încă așteaptă să fie studiată.

Arheologii au prelevat și conservat toate probele și obiectele relevante, și-au documentat exhaustiv cercetările și au examinat rămășițele femeii atât fizic, cât și cu autorul testelor cu izotopi.

Pentru experți, cel mai fascinant a fost colierul femeii, prevăzut cu niște cleme impresionante la fiecare capăt. Potrivit Oficiului de Dezvoltare Urbană din Zürich, evaluarea făcută de specialiști „a oferit o imagine destul de exactă a femeii” și a comunității în care a trăit.

Analiza cu izotopi a confirmat că a fost îngropată în aceeași zonă în care a crescut. Opinia majoritară este că celții locuiau doar în Insulele Britanice, însă adevărul este că aceștia au trăit în multe părți ale Europei timp de sute de ani.

Ramasite
Imagine din timpul excavărilor. Foto: Oficiul de Dezvoltare Urbană din Zürich

Mai multe clanuri s-au stabilit în Austria și Elveția, precum și în alte regiuni aflate la nord de Imperiul Roman.

Interesant este faptul că, din 450 î.e.n. până în 58 î.e.n. (adică exact perioada în care au fost îngropați cei doi), o cultură a „războinicilor dezbrăcați, care beau vin, lucrau podoabe de aur și erau poli/bisexuali”, numită „La Tene”, a înflorit în regiunea Lac de Neuchatel, din Elveția.

Asta, până când armatele lui Iulius Cezar au invadat zona și a început să cucerească porțiuni din Europa de Vest și de Nord. Se pare că femeia celtă a avut parte de o înmormântare grijulie și a părăsit această lume având alături cele mai de preț obiecte ale sale.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și despre mumiile de sare din Iran, un mister vechi de 2000 de ani. Apoi, descoperă povestea lui Blue Babe, bizonul de 50.000 de ani din care arheologii au făcut tocană.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Trupul unei femei celte din Epoca Fierului, descoperit într-un trunchi de copac”

Lasă un comentariu