7 femei din spatele celor mai cruzi lideri din istorie

„În spatele fiecărui bărbat puternic se află o femeie și mai puternică”, spune zicala. Desigur, există bărbați care au succes și fără a avea o parteneră alături, dar influența femeilor în viața bărbaților este dincolo de orice îndoială.

De la Eva Braun la așa-numitele „soții dictatoare”, aceste femei au ajuns – de bunăvoie sau fără să-și dea seama cu ce fel de oameni își unesc destinele – să trăiască alături de cei mai brutali lideri din istorie.

Departe de lumina reflectoarelor, au fost martorele multor momente-cheie din istorie, fără să le fi povestit vreodată publicului larg.

1

Soția lui Mao Zedong, o comunistă ferventă

Mao Zedong
Jiang Qing și Mao Zedong. Foto: Wikimedia

Jiang Qing, cunoscută și ca Madame Mao, s-a născut în Shandong, China, în 1914. A fost actriță, om politic și revoluționar comunist. Ca actriță, a folosit numele de scenă Lan Ping.

Jiang Qing a fost a patra soție a dictatorului chinez Mao Zedong, cu care s-a căsătorit în 1949. De-a lungul vieții, Qing a colaborat îndeaproape cu soțul ei.

O vreme, a lucrat ca secretară pentru Mao Zedong. Apoi, a fost șefa secției de film a departamentului comunist de propagandă. Jiang Qing a contribuit la dezvoltarea ideologiei și a cultului personalității al lui Mao.

Această femeie a fost un pilon esențial al Revoluției Culturale Chineze, care a distrus viețile a milioane de oponenți ai lui Mao, precum și cultura și religia chinezilor.

2

Eva Braun, alături de Hitler până la moarte

Eva Braun - Adolf Hitler
Eva Braun și Adolf Hitler. Foto: Wikimedia

Eva Braun a fost soția unuia dintre cei mai cruzi lideri din istorie, Adolf Hitler. S-a născut în München, în 1912, iar când l-a întâlnit pe Hitler avea doar 17 ani.

Eva lucra ca asistentă și model pentru fotograful lui Hitler, iar cei doi au început să se întâlnească în mod regulat. A fost mereu retrasă, iar relația ei cu Hitler nu a fost cunoscută germani până în Al Doilea Război Mondial.

De altfel, până atunci, cei doi au apărut o singură dată împreună în public, la Olimpiada de Iarnă din 1936. Deși cei doi au fost un cuplu mulți ani, Eva Braun a fost soția lui Hitler doar 40 de ore.

S-au căsătorit în noaptea de 28 spre 29 aprilie, în timp ce armata sovietică se afla la porțile Berlinului. Apoi, Eva Braun și Adolf Hitler s-au sinucis, probabil pentru a nu cădea în mâinile dușmanilor.

Eva Braun a folosit cianura, iar Adolf Hitler, un pistol. Totuși, Eva Braun a lăsat în urmă o moștenire valoroasă. Fiind fotograf, a surprins în imagini din cercul intim al liderului nazist.

Multe dintre fotografiile care-l înfățișează pe Hitler în posturi familiare au fost făcute de Eva Braun. Cu ajutorul acestor imagini, istoricii au reușit să reconstituie o parte din istoria întunecată a Europei.

3

Soția lui Muammar Gaddafi, proprietara unei companii aeriene

Safia Farkash - Muammar Gaddafi
Safia Farkash și Muammar Gaddafi. Foto: Wikimedia

Safia Farkash a fost soția liderului libian Muammar Gaddafi. Există două povești diferite despre originea ei. Prima este că s-a născut în Libia și că s-a pregătit să devină soră medicală.

A doua este că s-a născut în Bosnia Herțegovina și că avea origini bosniace și maghiare. Originile ei nu sunt foarte clare, dar relația ei cu Gaddafi este destul de limpede.

Cei doi s-au cunoscut în 1970, când Gaddafi a fost internat în spitalul în care Safia Farkash lucra ca soră medicală. În același an, Safia și Gaddafi și-au unit destinele, iar apoi au rămas împreună timp de 41 de ani, până la revoltele din Primăvara Arabă din 2011.

A avut șapte copii cu Gaddafi și a crescut alți doi, care fuseseră adoptați. Cea mai mare parte a timpului, Safia Farkash a stat departe de lumina reflectoarelor.

În schimb, s-a implicat în afaceri. Soția lui Gaddafi a deținut compania aeriană Buraq Air, cea care deține monopolul pe transportul pelerinilor la Mecca. După revoltele din 2011, femeia s-a refugiat în Algeria, iar ulterior în Oman.

4

Amal al-Sadah, adepta și soția lui Osama bin Laden

Originară din Yemen, Amal al-Sadah a fost cea de-a cincea soție a fostului lider al-Qaida, Osama bin Laden. Relația dintre cei doi nu a început ca o poveste de dragoste clasică.

Amal al Sadah - Osama bin Laden
Amal al-Sadah și Osama bin Laden. Foto: Wikimedia

În 1999, deși avea deja patru soții, bin Laden a ales să se căsătorească din nou. L-a chemat la el pe unul dintre adepții săi, șeicul yemenit Rashad Mohammed, căruia i-a cerut să-i găsească o soție.

Rashad a ales-o pe una dintre fostele sale studente, Amal, pentru această căsătorie. Amal a fost pe placul lui bin Laden, iar cei doi au format un cuplu. La acel moment, tânăra avea 18 ani, iar bin Laden era avea vârsta de 44 de ani. Ulterior, cei doi au avut o fiică, pe nume Safiyah.

Pe lângă faptul că era soția liderului terorist, Amal a fost și o adeptă ferventă al lui Osama. Când acesta le-a dat soțiilor lui ocazia să plece din Afganistan, aceasta a ales să rămână cu el.

Potrivit oficialilor SUA, Amal a și fost împușcată în picior de trupele Marinei americane.

5

Soția lui Iosif Stalin, bolnavă psihic

Nadejda Allilueva - Iosif Stalin
Nadejda Alliluieva și Iosif Stalin. Foto: Wikimedia

Nadejda Alliluieva a fost soția unuia dintre cei mai brutali oameni din istorie, dictatorul comunist Iosif Stalin. Nadejda s-a născut în Rusia, în 1901, iar tatăl ei era muncitor la căile ferate.

Familia Alliluev l-a ajutat pe Stalin și i-a oferit adăpost în timpul exilului. Așa a ajuns Nadejda să-l cunoască pe Stalin în 1911. La acea vreme, Nadejda era doar un copil.

După Revoluția din 1917, Stalin a dus-o la Moscova, unde a devenit asistenta personală a lui Vladimir Ilici Lenin. Doi ani doi ani mai târziu, Stalin și Nadejda s-au căsătorit.

Potrivit poveștilor spuse de Polina Molotov, o prietenă a Nadejdei, în scurt timp, relația dintre cei doi a devenit tensionată, soții certându-se adesea.

Tot potrivit unor apropiați ai Nadejdei, aceasta suferea de probleme psihice și avea schimbări bruște de dispoziție. La 14 ani de la căsătorie, în 1932, Nadejda Alliluieva a fost găsită moartă în camera ei, cu un pistol alături. Soția lui Stalin se sinucisese.

6

Sajida Talfah, verișoara care s-a căsătorit cu Saddam Hussein

Sajida Talfah - Iosif Stalin
Sajida Talfah și Saddam Hussein. Foto: Wikimedia

Sajida Talfah a fost una dintre cele trei soții ale lui Saddam Hussein, fostul dictator irakian. Sajida s-a născut 1940 și, în ciuda faptului că era verișoara lui Saddam, cei doi s-au căsătorit în 1958 și au avut patru copii.

Sajida era o persoană geloasă, iar relația dintre ea și Saddam era complicată, mai ales că dictatorul mai avea încă o soție, Samira.

Sajida nu apărea aproape niciodată în public, iar poporul irakian nu a știut mult timp de existența ei. Se crede că Sajida a fugit în Qatar în 2003, înaintea bombardării Bagdadului.

În iulie 2004, femeia a angajat o echipă de 20 de avocați pentru a-l apăra pe soțul ei în procesul în care era acuzat de crime de război și crime împotriva umanității.

7

Informațiile despre soția fostului dictator Kim Jong-il sunt secret de stat

Ko Yong-hui - Kim-Jong-il
Ko Yong-hui și Kim Jong-il. Foto: Wikimedia

Deoarece Coreea de Nord este o societate închisă, se cunosc prea puține informații despre viața personală a liderilor coreeni. De aceea, nu se știu prea multe despre Ko Yong-hui, soția lui Kim Jong-il și mama liderului actual, Kim Jong-un.

Ko Yong-hui s-a născut în Japonia, din mamă japoneză și tată coreean. Ko și Kim s-au cunoscut în 1972 și au avut primul copil în 1981. Se crede că la trei ani după nașterea primului copil, s-a născut Kim Jong-un.

Alte detalii despre căsnicia celor doi nu sunt cunoscute, dar unii istorici cred că femeia avea influență asupra lui Kim Jong-il în unele probleme politice.

Ko Yong-hui a murit în Paris în 2004, de cancer la sân. După moartea lui Kim Jong-il, toate informațiile despre ea au devenit secret de stat.

Ca să știi mai mult, citește „Puterea sub influența drogurilor”

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

„Puterea sub influența drogurilor” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

4 comentarii la „7 femei din spatele celor mai cruzi lideri din istorie”

Lasă un comentariu