7 femei din spatele celor mai cruzi lideri din istorie

„În spatele fiecărui bărbat puternic se află o femeie și mai puternică”, spune zicala. Desigur, există bărbați care au succes și fără a avea o parteneră alături, dar influența femeilor în viața bărbaților este dincolo de orice îndoială.

De la Eva Braun la așa-numitele „soții dictatoare”, aceste femei au ajuns – de bunăvoie sau fără să-și dea seama cu ce fel de oameni își unesc destinele – să trăiască alături de cei mai brutali bărbați din istorie. Departe de lumina reflectoarelor, ele au fost martorele multor momente-cheie din istorie, fără să le fi povestit vreodată publicului larg.

1

Soția lui Mao Zedong, o comunistă ferventă

Mao Zedong
Jiang Qing și Mao Zedong. Foto: Wikimedia

Jiang Qing, cunoscută și ca Madame Mao, s-a născut în Shandong, China, în 1914. A fost actriță, om politic și revoluționar comunist. Ca actriță, a folosit numele de scenă Lan Ping.

Jiang Qing a fost a patra soție a dictatorului chinez Mao Zedong, cu care s-a căsătorit în 1949. De-a lungul vieții, Qing a colaborat îndeaproape cu soțul ei.

O vreme, a lucrat ca secretară pentru Mao Zedong. Apoi, a fost șefa secției de film a departamentului comunist de propagandă. Jiang Qing a contribuit la dezvoltarea ideologiei și a cultului personalității al lui Mao.

Această femeie a fost un pilon esențial al Revoluției Culturale Chineze, care a distrus viețile a milioane de oponenți ai lui Mao, dar și cultura și religia chinezilor.

2

Eva Braun, alături de Hitler până la moarte

Eva Braun - Adolf Hitler
Eva Braun și Adolf Hitler. Foto: Wikimedia

Eva Braun a fost soția unuia dintre cei mai cruzi lideri din istorie, Adolf Hitler. S-a născut în München, în 1912, iar când l-a întâlnit pe Hitler avea doar 17 ani.

Eva lucra ca asistentă și model pentru fotograful lui Hitler, iar cei doi au început să se întâlnească în mod regulat. A fost mereu retrasă, iar relația ei cu Hitler nu a fost cunoscută germani până în Al Doilea Război Mondial.

De altfel, până atunci, cei doi au apărut o singură dată împreună în public, la Olimpiada de Iarnă din 1936. Deși cei doi au fost un cuplu mulți ani, Eva Braun a fost soția lui Hitler doar 40 de ore.

S-au căsătorit în noaptea de 28 spre 29 aprilie, în timp ce armata rusă se afla la porțile Berlinului. Apoi, Eva Braun și Adolf Hitler s-au sinucis, probabil pentru a nu cădea în mâinile dușmanilor.

Eva Braun a folosit cianura, iar Adolf Hitler, un pistol. Totuși, Eva Braun a lăsat în urmă o moștenire valoroasă. Fiind fotograf, a surprins în imagini din cercul intim al liderului nazist.

Multe dintre fotografiile care-l înfățișează pe Hitler în posturi familiare au fost făcute de Eva Braun. Cu ajutorul acestor imagini, istoricii au reușit să reconstituie o parte din istoria întunecată a Europei.

3

Soția lui Muammar Gaddafi, proprietara unei companii aeriene

Safia Farkash - Muammar Gaddafi
Safia Farkash și Muammar Gaddafi. Foto: Wikimedia

Safia Farkash a fost soția liderului libian Muammar Gaddafi. Există două povești diferite despre originea ei. Prima este că s-a născut în Libia și că a studiat pentru a deveni soră medicală.

A doua este că s-a născut în Bosnia Herțegovina și că avea origini bosniace și maghiare. Originile ei nu sunt foarte clare, dar relația ei cu Gaddafi este destul de limpede.

Cei doi s-au cunoscut în 1970, când Gaddafi a fost internat în spitalul în care Safia Farkash lucra ca soră medicală. În același an, Safia și Gaddafi și-au unit destinele, iar apoi au rămas împreună timp de 41 de ani, până la revoltele din Primăvara Arabă din 2011.

A avut șapte copii cu Gaddafi și a crescut alți doi, care fuseseră adoptați. Cea mai mare parte a timpului, Safia Farkash a stat departe de lumina reflectoarelor.

În schimb, s-a implicat în afaceri. Soția lui Gaddafi a deținut compania aeriană Buraq Air, cea care deține monopolul pe transportul pelerinilor la Mecca. După revoltele din 2011, femeia s-a refugiat în Algeria, iar ulterior în Oman.

4

Amal al-Sadah, adepta și soția lui Osama bin Laden

Amal al Sadah - Osama bin Laden
Amal al-Sadah și Osama bin Laden. Foto: Wikimedia

Originară din Yemen, Amal al-Sadah a fost cea de-a cincea soție a fostului lider al-Qaida, Osama bin Laden. Relația dintre cei doi nu a început ca o poveste de dragoste clasică.

În 1999, deși avea deja patru soții, bin Laden dorea să se căsătorească din nou. L-a chemat la el pe unul dintre adepții săi, șeicul yemenit Rashad Mohammed, căruia i-a cerut să-i găsească o soție.

Rashad a ales-o pe una dintre fostele sale studente, Amal, pentru această căsătorie. Amal a fost pe placul lui bin Laden, iar cei doi s-au căsătorit. La acel moment, tânăra avea 18 ani, iar bin Laden, 44. Ulterior, cei doi au avut o fiică, pe nume Safiyah.

Pe lângă faptul că era soția liderului terorist, Amal a fost și o adeptă ferventă al lui Osama. Când acesta le-a dat soțiilor lui ocazia să plece din Afganistan, aceasta a ales să rămână cu el.

Potrivit oficialilor SUA, Amal a și fost împușcată în picior de trupele Marinei americane.

5

Soția lui Iosif Stalin, bolnavă psihic

Nadejda Allilueva - Iosif Stalin
Nadejda Alliluieva și Iosif Stalin. Foto: Wikimedia

Nadejda Alliluieva a fost soția unuia dintre cei mai brutali oameni din istorie, dictatorul comunist Iosif Stalin. Nadejda s-a născut în Rusia, în 1901, iar tatăl ei era muncitor la căile ferate.

Familia Alliluev l-a ajutat pe Stalin și i-a oferit adăpost în timpul exilului. Așa l-a cunoscut Nadejda pe Stalin, în 1911. La acea vreme, Nadejda era doar un copil.

După Revoluția din 1917, Stalin a dus-o la Moscova, unde a devenit asistenta personală a lui Lenin. Doi ani doi ani mai târziu, Stalin și Nadejda s-au căsătorit.

Potrivit poveștilor spuse de Polina Molotov, o prietenă a Nadejdei, în scurt timp, relația dintre cei doi a devenit tensionată, soții certându-se adesea.

Tot potrivit unor apropiați ai Nadejdei, aceasta suferea de probleme psihice și avea schimbări bruște de dispoziție. La 14 ani de la căsătorie, în 1932, Nadejda Alliluieva a fost găsită moartă în camera ei, cu un pistol alături. Soția lui Stalin se sinucisese.

6

Sajida Talfah, verișoara care s-a căsătorit cu Saddam Hussein

Sajida Talfah - Iosif Stalin
Sajida Talfah și Saddam Hussein. Foto: Wikimedia

Sajida Talfah a fost una dintre cele trei soții ale lui Saddam Hussein, fostul dictator irakian. Sajida s-a născut 1940 și, în ciuda faptului că era verișoara lui Saddam, cei doi s-au căsătorit în 1958 și au avut patru copii.

Sajida era o persoană geloasă, iar relația dintre ea și Saddam era complicată, mai ales că dictatorul mai avea încă o soție, pe nume Samira.

Sajida nu apărea aproape niciodată în public, iar poporul irakian nu a știut mult timp de existența ei. Se crede că Sajida a fugit în Qatar în 2003, înaintea bombardării Bagdadului.

În iulie 2004, femeia a angajat o echipă de 20 de avocați pentru a-l apăra pe soțul ei în procesul în care era acuzat de crime de război și crime împotriva umanității.

7

Informațiile despre soția fostului dictator Kim Jong-il sunt secret de stat

Ko Yong-hui - Kim-Jong-il
Ko Yong-hui și Kim Jong-il. Foto: Wikimedia

Deoarece Coreea de Nord este o societate închisă, se cunosc prea puține informații despre viața personală a liderilor coreeni. De aceea, nu se știu prea multe despre Ko Yong-hui, soția lui Kim Jong-il și mama liderului actual, Kim Jong-un.

Ko Yong-hui s-a născut în Japonia, din mamă japoneză și tată coreean. Ko și Kim s-au cunoscut în 1972 și au avut primul copil în 1981. Se crede că la trei ani după nașterea primului copil, s-a născut Kim Jong-un.

Alte detalii despre căsnicia celor doi nu sunt cunoscute, dar unii istorici cred că femeia avea influență asupra lui Kim Jong-il în unele probleme politice.

Ko Yong-hui a murit în Paris în 2004, de cancer la sân. După moartea lui Kim Jong-il, toate informațiile despre ea au devenit secret de stat.


În continuare, citește despre soarta misterioasă a primei soții a lui Saddam Hussein, iar apoi vezi cum arătau liderii politici mondiali înainte de a deveni faimoși.

Ca să știi mai mult

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

Comandă cartea „China în zece cuvinte” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
 • qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq spune:

  adauga elena cequsescu, elena lupescu,
  elena Doamna, elena mama mihai

  • donia723 spune:

   Ce-ti veni cu REGINA MAMA ELENA?!?!?!
   Esti cumva “o admiratoare” a lui ELENA UDREA?

 • Emilia Eugenia spune:

  Interesant, ca de altfel tot ce publica Incredibila.

 • >