fbpx

7 femei din spatele celor mai cruzi lideri din istorie

„În spatele fiecărui bărbat puternic se află o femeie și mai puternică”, spune zicala. Desigur, există bărbați care au succes și fără a avea o parteneră alături, dar influența femeilor în viața bărbaților nu poate fi negată.

De la Eva Braun la așa-numitele „soții-dictatori”, aceste femei au ales – de bunăvoie sau fără să-și dea seama cu ce fel de oameni își unesc destinele – să trăiască alături de cei mai brutali bărbați din istorie. Departe de lumina reflectoarelor, ele au fost martorele multor momente-cheie din istorie, fără să le fi povestit vreodată publicului larg.

1. Soția lui Mao Zedong, o comunistă ferventă

Mao Zedong
Jiang Qing și Mao Zedong

Jiang Qing, cunoscută și ca Madame Mao, s-a născut în Shandong, China, în 1914. Ea a fost actriță, om politic și revoluționar comunist. Ca actriță, a folosit numele de scenă „Lan Ping”.

Jiang Qing a fost a patra soție a dictatorului chinez Mao Zedong, cu care s-a căsătorit în 1949. De-a lungul vieții, Qing a colaborat îndeaproape cu soțul ei. O vreme, a lucrat ca secretară pentru Mao Zedong. Apoi, a fost șefa secției de film a departamentului comunist de propagandă.

Jiang Qing a contribuit la dezvoltarea ideologiei și a cultului personalității al lui Mao. Ea a fost un pilon esențial al Revoluției Culturale Chineze, care a distrus viețile a milioane de oponenți ai lui Mao, dar și cultura și religia chineză.

2. Eva Braun, alături de Hitler până la moarte

Eva Braun - Adolf Hitler
Eva Braun și Adolf Hitler

Eva Braun a fost soția unuia dintre cei mai cruzi lideri din istorie, Adolf Hitler. S-a născut în München, în 1912, iar când l-a întâlnit pe Hitler avea doar 17 ani. Eva lucra ca asistentă și model pentru fotograful lui Hitler, iar cei doi au început să se întâlnească în mod regulat.

Eva Braun a fost mereu retrasă, iar relația ei cu Hitler nu a fost cunoscută germani până la al Doilea Război Mondial. De altfel, până atunci, cei doi au apărut o singură dată împreună în public, la Olimpiada de iarnă din 1936.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Deși cei doi au fost un cuplu timp de mai mulți ani, Eva Braun a fost soția lui Hitler doar 40 de ore. Cei doi s-au căsătorit în noaptea de 28 spre 29 aprilie, în timp ce armata rusă se afla la porțile Berlinului. Apoi, Eva Braun și Adolf Hitler s-au sinucis, pentru a nu cădea în mâinile dușmanilor.

Eva Braun a folosit cianura, iar Adolf Hitler un pistol. Totuși, Eva Braun a lăsat în urmă o moștenire valoroasă. Fiind fotograf, ea a surprins în imagini viața din cercul intim al liderului nazist.


Multe dintre fotografiile care-l înfățișează pe Hitler în posturi familiare au fost făcute de Eva Braun. Cu ajutorul acestor fotografii, istoricii au reușit să reconstituie o parte din istoria întunecată a Europei.

3. Soția lui Muammar Gaddafi, proprietara unei companii aeriene

Safia Farkash - Muammar Gaddafi
Safia Farkash și Muammar Gaddafi

Safia Farkash a fost soția liderului libian Muammar Gaddafi. Există două povești diferite despre originea ei. Prima este că s-a născut în Libia și că studiase pentru a deveni soră medicală. A doua este că s-a născut în Bosnia Herțegovina și că avea origini bosniace și maghiare.

Originile ei nu sunt foarte clare, dar relația ei cu Gaddafi este foarte clară. Cei doi s-au cunoscut în 1970, când Gaddafi a fost internat în spitalul în care Safia Farkash lucra ca soră medicală. În același an, Safia și Gaddafi și-au unit destinele și au rămas împreună timp de 41 de ani, până la revoltele din Primăvara Arabă din 2011.

A avut șapte copii cu Gaddafi și a crescut alți doi, care fuseseră adoptați. Cea mai mare parte a timpului, Safia Farkash a stat departe de lumina reflectoarelor.


În schimb, s-a implicat în afaceri. Soția lui Gaddafi a deținut compania aeriană Buraq Air, cea care deține monopolul pe transportul pelerinilor la Mecca. După revoltele din 2011, ea s-a refugiat în Algeria, iar ulterior în Oman.

4. Amal al-Sadah, adepta și soția lui Osama bin Laden

Amal al Sadah - Osama bin Laden
Amal al-Sadah și Osama bin Laden

Originară din Yemen, Amal al-Sadah a fost cea de-a cincea soție a fostului lider al-Qaida, Osama bin Laden. Relația dintre cei doi nu a început ca o poveste de dragoste clasică. În 1999, deși avea deja patru soții, bin Laden dorea să se căsătorească din nou.

L-a chemat la el pe unii dintre adepții săi, șeicul yemenit Rashad Mohammed, căruia i-a cerut să-i găsească o soție. Rashad a ales-o pe una dintre fostele sale studente, Amal, pentru această căsăstorie. Amal a fost pe placul lui bin Laden, iar cei doi s-au căsătorit. Amal avea 18 ani și bin Laden avea 44. Mai târziu, au avut o fiică, pe nume Safiyah.

Pe lângă faptul că era soția liderului terorist, Amal a fost și un adept fervent al lui Osama. Când Osama le-a dat soțiilor lui ocazia să plece din Afganistan, Amal a ales să rămână cu el. Potrivit oficialilor SUA, Amal a și fost împușcată în picior de echipele Marinei americane.

5. Soția lui Iosif Stalin, bolnavă psihic

Nadejda Allilueva - Iosif Stalin
Nadejda Alliluieva și Iosif Stalin

Nadejda Alliluieva a fost soția unuia dintre cei mai brutali oameni din istorie, dictatorul comunist Iosif Stalin. Nadejda s-a născut în Rusia, în 1901, iar tatăl ei era muncitor la calea ferată. Familia Alliluev l-a ajutat pe Stalin și i-a oferit adăpost în timpul exilului.

Așa l-a cunoscut Nadejda pe Stalin, în 1911. La acea vreme, Nadejda era doar un copil atunci. După revoluția din 1917, Stalin a dus-o la Moscova, unde a devenit asistenta personală a lui Lenin.

Doi ani doi ani mai târziu, Stalin și Nadejda s-au căsătorit. Potrivit poveștilor spuse de Polina Molotov, o prietenă a Nadejdei, în scurt timp, relația dintre cei doi a devenit tensionată, soții certându-se adesea.

Tot potrivit unor apropiați ai Nadejdei, ea suferea de probleme psihice și avea schimbări bruște de dispoziție. La paisprezece ani de la căsătorie, în 1932, Nadejda Alliluieva a fost găsită moartă în camera ei, cu un pistol alături.

Soția lui Stalin se sinucisese.

6. Sajida Talfah, verișoara care s-a căsătorit cu Saddam Hussein

Sajida Talfah - Iosif Stalin
Sajida Talfah și Saddam Hussein

Sajida Talfah a fost una dintre cele trei soții ale lui Saddam Hussein, fostul dictator irakian. Sajida s-a născut 1940 și, în ciuda faptului că era verișoara lui Saddam, cei doi s-au căsătorit în 1958 și au avut 4 copii.

Sajida era o persoană geloasă, iar relația dintre ea și Saddam era complicată, mai ales că dictatorul mai avea încă o soție, pe nume Samira. Sajida nu apărea aproape niciodată în public, iar poporul irakian nu a știut mult timp de existența ei.

Se crede că Sajida a fugit în Qatar în 2003, înaintea bombardării Bagdadului. În iulie 2004, ea a angajat o echipă de 20 de avocați, pentru a-l apăra pe soțul ei în procesul pentru crime de război și crime împotriva umanității.

7. Informațiile despre soția fostului dictator Kim Jong-il sunt secret de stat

Ko Yong-hui - Kim-Jong-il
Ko Yong-hui și Kim Jong-il

Deoarece Coreea de Nord este o societate închisă, se cunosc prea puține informații despre viața personală a liderilor coreeni. De aceea, nu se știu prea multe despre Ko Yong-hui, soția lui Kim Jong-il și mama liderului actual, Kim Jong-un. Ko Yong-hui s-a născut în Japonia dintr-o mamă japoneză și un tată coreean.

Ko și Kim s-au cunoscut în 1972 și au avut primul copil în 1981. Se crede că la trei ani după nașterea primului copil, s-a născut Kim Jong-un. Alte detalii despre căsnicia celor doi nu sunt cunoscute, dar unii istorici cred că ea avea influență asupra lui Kim Jong-il în unele probleme politice.

Ko Yong-hui a murit în Paris în 2004, de cancer la sân. După moartea lui Kim Jong-il, toate informațiile despre ea au devenit secrete de stat.


În continuare, citește despre soarta misterioasă a primei soții a lui Saddam Hussein, iar apoi vezi cum arătau liderii politici mondiali înainte de a deveni faimoși.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

 • qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq spune:

  adauga elena cequsescu, elena lupescu,
  elena Doamna, elena mama mihai

  • donia723 spune:

   Ce-ti veni cu REGINA MAMA ELENA?!?!?!
   Esti cumva „o admiratoare” a lui ELENA UDREA?

 • Emilia Eugenia spune:

  Interesant, ca de altfel tot ce publica Incredibila.

 • >