Comoara din capodopera lui da Vinci: Schițele ascunse timp de 500 de ani

Schițele descoperite recent cu raze X într-un tablou celebru al lui Leonardo da Vinci, „Fecioara între stânci”, dezvăluie comori ascunse de 500 de ani de ochii istoricilor artei.

În vremea lui Leonardo da Vinci, era ceva obișnuit ca artiștii să deseneze schițe pe pânză înainte de a o acoperi cu vopsea. Însă, în acest caz, schițele dovedesc că artistul s-a răzgândit în privința poziționării personajelor sale, Fecioara Maria și Isus.

„Fecioara între stânci”, de Leonardo da Vinci. Foto: Wikimedia

Într-un comunicat de presă emis la mijlocul lunii august și preluat de BBC, oficialii galeriei au explicat felul în care au fost descoperite schițele.

„Am descoperit aceste imagini noi datorită faptului că desenele au fost făcute cu un material care conținea zinc.”

„Prin urmare, puteau fi văzute pe hărțile fluorescente cu raze X, care indicau locurile în care era prezent acest element chimic. De asemenea, am folosit tehnici de imagistică noi, cu infraroșu.”

Experții galeriei au examinat tabloul ca parte a pregătirilor pentru o nouă expoziție da Vinci, care va avea loc în luna noiembrie. Schițele indică faptul că, inițial, da Vinci luase în considerare un alt fel de a-i reprezenta pe Maria și pe pruncul Isus.

Totodată, în apropiere plutea un înger păzitor.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

„Unghiul capului pruncului Isus a fost schimbat ca să poată fi văzut din profil, în timp ce unele porțiuni din părul cârlionțat al îngerului au fost îndepărtate. În compoziția abandonată, ambele figuri sunt poziționate mai sus, în timp ce îngerul îl privește pe pruncul Isus, ținându-l într-o îmbrățișare care pare mult mai strânsă”, explică reprezentanții galeriei.

Tabloul final (stânga) și schițele ascunse ale lui Leonardo, scoase la iveală pe pânză (dreapta). Foto: Wikimedia/Galeria Națională din Londra

Expoziția galeriei, intitulată „Leonardo: Experiența unei capodopere”, va explora opera „Fecioara între stânci” din patru perspective: lumina, umbra, gândurile și sentimentele pe care le avea artistul atunci când a pictat tabloul.

Compozițiile proaspăt descoperite vor fi arătate vizitatorilor. Tabloul a fost realizat de două ori de către da Vinci: prima dată în 1483 (tablou care se află la Luvru) și a doua oară între 1495 și 1508 (tabloul aflat la Galeria Națională).

Leonardo da Vinci este considerat unul dintre cei mai mari pictori ai tuturor timpurilor, cu toate că s-au păstrat relativ puține tablouri ale sale, în jur de 20. Cele mai multe opere ale sale se află în muzeele din Europa, la Roma, Londra și Paris.

Cele mai celebre două tablouri ale sale sunt „Cina cea de Taină”, pictată pe zidul bisericii Santa Maria delle Grazie, și „Mona Lisa”, care este expusă la Luvru și este văzută de aproximativ șase milioane de oameni pe an.

Schiță de autoportret realizată de Leonardo da Vinci. Foto: Wikimedia

Spre deosebire de mulți artiști ai vremii sale și chiar și din ziua de azi, da Vinci nu s-a conformat clișeului „artistului sărac”. A avut mulți clienți, inclusiv fețe regale și oficiali ai Bisericii.

Istoricii artei spun că Mona Lisa era tabloul preferat al lui da Vinci. Artistul a continuat să facă mici corecturi și schimbări la acest tablou până la moartea lui, survenită în 1519, la vârsta de 57 de ani.

Când a murit, i-a lăsat tabloul asistentului său, care l-a vândut regelui Franței. Tabloul a rămas în colecția familiei regale franceze timp îndelungat, iar după Revoluția Franceză a fost trimis la Luvru.

Este, probabil, cel mai studiat tablou din lume datorită zâmbetului misterios al modelului, precum și datorită identității sale. Unii au susținut că modelul era pur imaginar, iar alții au spus că modelul era, de fapt, un bărbat travestit.

Mona Lisa de Leonardo da Vinci. Foto: Wikimedia

Experții cred că adevărul este mult mai puțin provocator: modelul său a fost soția unui negustor de mătase bogat, unul dintre patronii lui da Vinci.

Din fericire, nu toate tablourile lui da Vinci sunt înconjurate de atâtea bârfe și speculații. Operele sale sunt admirate, prețuite și iubite de experții în artă și, bineînțeles, de către public.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu