Monstrul cu trei degete, o farsă colosală realizată cu „papucii de pinguin” gigantici

În februarie 1948, un locuitor din Clearwater, Florida, s-a confruntat cu o situație complet neașteptată. Plimbându-se pe plajă într-o dimineață, a dat peste niște urme remarcabile în nisip.

Urmele erau enorme, lungi de 35 de centimetri și late de 28 de centimetri și – ceea ce era și mai ieșit din comun – fuseseră făcute de o creatură cu trei degete prevăzute cu niște gheare lungi.

„Monstrul cu trei degete” a lăsat urme pe plajă. Foto: Amazon

Aceste urme ciudate păreau a ieși din golf, traversau țărmul pe o lungime de aproximativ 3.6 kilometri, după care se întorceau în apă și dispăreau.

Nimeni nu putea să-și dea seama ce anume lăsase acele urme, dar pentru toată lumea era clar că era vorba de o creatură de talie mare. În cursul a doi ani, urmele creaturii au apărut pe plajele mai multor orașe din Florida.

Creatura despre care se presupunea că era responsabilă a fost numită „Monstrul cu trei degete”. La acea vreme, mai mulți oameni au susținut că o zăriseră, deci trebuia să fie vorba de un monstru.

O pasăre uriașă sau un buștean cu cap de porc

Modelul de Cryptoclidus folosit într-un program de televiziune pentru a reprezenta monstrul din Loch Ness. Foto: Wikimedia

Monstrul era descris ca fiind o creatură asemănătoare cu o pasăre sau cu un buștean mare și păros, cu cap de porc. Reacțiile oamenilor au variat între uimire, groază și scepticism.

Dacă era vorba de o creatură ciudată din apă, ce distrugeri putea să facă? Dacă era o înșelătorie, cine anume ar fi depus atât efort și în ce scop?

Urmele ciudate i-au atras atenția lui Ivan Sanderson, un zoolog reputat. Sanderson a sosit în Florida ca să investigheze fenomenul. A studiat urmele timp de câteva luni, stând de vorbă cu martori.

O urmă de „pinguin uriaș”. Foto: Orgone Research

Când s-a întors acasă, a luat cu el mulajul unei urme a creaturii, potrivit Orgone Research.

Sanderson era un fel de Indiana Jones al lumii zoologiei. Călătorise de mai multe ori în jungla africană din partea Universității Cambridge și a British Museum și a folosit aceste experiențe pentru a scrie un bestseller.

De asemenea, Sanderson a inventat termenul de criptozoologie, referindu-se la încercarea de a descoperi niște creaturi legendare, cum ar fi monstrul din Loch Ness.

Așadar, dacă exista un om care să poată elucida misterul urmelor cu trei degete, acesta era Sanderson. După studii și cercetări extinse, Sanderson a ajuns la concluzia că urmele nu puteau fi o înșelătorie.

Păreau prea adânc imprimate pentru a fi fost făcute de un om sau de o mașinărie. Sanderson a mers atât de departe încât chiar a susținut că zărise creatura.

A descris-o ca având lungimea de 3.6 metri, culoarea galben-cenușie și brațe mari, care semănau cu niște înotătoare. A mai spus că făcea valuri mari atunci când înota.

Concluzia sa finală a fost că trebuia să fie vorba de un pinguin enorm, oricât de stupid ar fi sunat. Ulterior, urmele au mai fost văzute de câteva ori în anii ’50, însă după 1958 nu au mai fost văzute nici urme, și nici pinguini uriași.

O farsă care a ținut 30 de ani

Ivan Sanderson ținând în mână mulajul unei urme lăsate de „Monstrul cu trei degete”. Foto: Orgone Research

30 de ani mai târziu, la 11 iunie 1988, misterul a fost elucidat. Ziarul St. Petersburg Times a publicat un articol care susținea că „Monstrul cu trei degete” era o înșelătorie.

Un bărbat din Clearwater, pe nume Tony Signorini, a mărturisit că el și un amic lăsaseră acele urme cu ani înainte. Autorul articolului a mers la service-ul auto al lui Signorini ca să-i ia un interviu, iar bărbatul i-a arătat o pereche de papuci de fier foarte mari, prevăzuți cu trei degete.

Potrivit lui Signorini, ideea de a crea aceste urme i-a aparținut lui Al Williams, prietenul și șeful său la acea vreme. Se pare că Williams fusese captivat de niște fotografii din revista Smithsonian care înfățișau o urmă de dinozaur fosilizată.

După ce a examinat poza, Williams a venit cu ideea de a fabrica niște papuci care să lase urme uriașe. Când modelul a fost gata și a fost atașat de o pereche de teniși, cei doi l-au pus într-o barcă și au vâslit până au ajuns în apa puțin adâncă din apropierea țărmului.

Apoi, Signorini și-a montat „picioarele” de dinozaur și a ieșit din apă pe țărm. Pentru ca între urme să existe o distanță mare, Signorini a făcut salturi mari de pe un picior pe altul.

Cum fiecare dintre cei doi papuci cântărea aproximativ 15 kilograme, a fost nevoie de timp și forță.

De-a lungul anilor, Signorini obișnuia uneori să scoată picioarele din ascunzătoare și să le povestească prietenilor și familiei întreaga aventură. Partenerul său, Al Williams, a murit în 1970.

Tony Signorini, încălțat cu uriașii săi „papuci de pinguin”, făcuți din fier. Cu toate că autorii farsei voiau să lase impresia că sunt urme de dinozaur, zoologul Ivan Sanderson a crezut că la mijloc trebuia să fi fost un pinguin uriaș. Foto: Orgone Research

După această dezvăluire, Ivan Sanderson și-a îndreptat interesul pentru criptozoologie în alte direcții, investigând fenomene precum Big Foot și OZN-urile. A decedat în 1973.

Tony Signorini a murit în 2013 și i-a lăsat papucii buclucași fiului său, Jeff. De când a moștenit papucii, Jeff a fost abordat de două organizații istorice, care și-au exprimat interesul de a expune aceste obiecte ciudate care au marcat istoria Floridei.

Totuși, Jeff a refuzat, spunând că tatăl său și-a dorit ca obiectele să rămână în familie.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu