Fantosmia, „nasul-fantomă”. Oamenii care simt mirosuri ce nu există

Fantosmia este o afecțiune bizară, în care pacienții experimentează mirosuri care, de fapt, nu există în câmpul lor olfactiv. Cei mai mulți oameni care suferă de aceste halucinații olfactive nu le asociază cu vreun anumit factor declanșator, însă Max Livesey, un pensionar din SUA, susține că poate prezice vremea cu halucinațiile sale.

În anumite situații, un astfel de fenomen chiar este posibil. O scădere a presiunii barometrice poate avea impact asupra simțului mirosului și, pentru cei care suferă de halucinații olfactive, efectul poate fi și mai puternic.

Pentru cei afectați de fantosmie, apropierea unei furtuni poate mirosi, de exemplu, ca o familie de sconcși. Foto: Getty Images

Max Livesey, fost inginer de software, afirmă că poate prezice vremea folosindu-și simțul olfactiv. Mai exact, poate să își dea seama când se apropie o furtună, uneori și cu zece ore înainte ca aceasta să se producă.

La un moment dat, Livesey a început să observe ceva și mai ciudat: halucinațiile sale se înrăutățeau chiar înainte de o furtună. Cu două-trei ore înainte ca norii să se adune, fantosmia sa se intensifica și persista de-a lungul furtunii.

Prima oară când a observat fenomenul, bărbatul a fost convins că în apropiere se stabilise o familie de sconcși. Cum mirosurile nu au dispărut, bărbatul a apelat la o fundație din Chicago specializată în investigarea și tratarea tulburărilor de miros și gust.

La o primă vedere, lucrurile nu erau prea ieșite din comun. Cum omul suferea de Parkinson, era de așteptat să apară tulburări olfactive. Însă Livesey suferea de o afecțiune mai puțin comună: fantosmia.

Adulmecarea de arome puternice ar putea pune capăt halucinațiilor ciudate asociate cu fantosmia. Foto: Getty Images

Fantosmia este definită, cel mai simplu, prin experimentarea unor mirosuri care, de fapt, nu există. Oricine poate suferi de astfel de halucinații olfactive la un moment dat.

Cele mai multe sunt de intensitate scăzută și dispar repede, însă pot exista și cazuri cronice, cauzate de factori cum ar fi migrenele, infecțiile nazale, accidentele vasculare, vătămările la nivelul capului sau bolile care au un impact asupra sistemului nervos, cum ar fi Parkinson.

Nu s-a confirmat cât de precis este Livesey ca barometru, dar este posibil ca bărbatul să fie destul de exact. Potrivit BBC, cercetătorii de la institutul din Chicago au descoperit că schimbarea presiunii barometrice chiar poate să aibă un impact asupra simțului nostru olfactiv.

Când presiunea scade (așa cum se întâmplă înainte de furtună), simțul nostru olfactiv devine mai puțin acut. În cazul lui Livesey, schimbările presiunii barometrice care însoțesc furtuna pot să înrăutățească fantosmia.

Secționarea nervilor olfactivi ar putea fi cauza pentru care creierul inventează aceste mirosuri-fantomă. Foto: Getty Images

Nu toți cei care suferă de fantosmie asociază boala cu un anumit factor declanșator – lucru care se subînțelege, la urma urmei, din însăși definiția acestei afecțiuni.

Pe de altă parte, parosmia, o afecțiune înrudită, este o halucinație olfactivă legată de un anumit miros. În aceste cazuri, mirosul este experimentat ca fiind neplăcut.

De exemplu, aceste persoane vor simți miros de carne stricată ori de câte ori adulmecă o cafea sau creierul lor interpretează mirosul de banane ca fiind miros de canalizare.

Diagnosticarea celor care simt mirosuri-fantomă poate fi dificilă, deoarece cauzele sunt multiple. Când scriitoarea Jane Andrews, din New York, a început să simtă fără încetare mirosul de noroi – un miros umed, de pământ -, a fost supusă unei serii de RMN-uri, scanări CT, EEG-uri și antibiotice, pentru a se afla dacă există infecții, tumori, epilepsie sau alte afecțiuni medicale care ar putea genera acest miros.

Nu s-a descoperit nimic, așa că femeia a trebuit fie să învețe să trăiască cu aceste mirosuri constante și copleșitoare (noroiul a fost înlocuit de chili ars și, în final, de lavandă), fie să încerce să le îndepărteze cu spălături nazale sau cu antidepresive, sedative ori medicamente pentru epilepsie.


Ți s-a părut interesant acest articol? Iată alte câteva articole pentru tine:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>