„Fantoma” Pontiac, mașina transparentă produsă în 1939

Nu ai cum să te uiți la această mașină transparentă și să nu te impresioneze aspectul, chiar dacă nu te pasionează automobilele. Acest automobil Pontiac a fost cunoscut drept „Fantoma” datorită interiorului expus la vedere.

Pontiac „Fantoma”, prima mașină transparentă din lume, a fost proiectată în 1939 de celebrul designer industrial Norman Bel Geddes, supranumit „omul care a proiectat viitorul”, și produsă de General Motors, conform Design Boom.

„Fantoma” Pontiac, mașina transparentă produsă în 1939
„Fantoma” Pontiac, mașina transparentă produsă în 1939. Foto: Pinterest

A fost prezentată în cadrul unei expoziții din New York despre sisteme de transport inovatoare, eveniment care le-a permis contemporanilor să-și facă o idee despre direcția pe care ar fi putut să o urmeze industria auto.

„Creat pentru a arăta rigiditatea contravântuirii interioare și alte caracteristici, cu ferestre care pot fi ridicate și coborâte și uși care pot fi deschise și închise. Singurul material care lipsește este izolația aplicată în mod normal pe suprafața interioară, lucrată dintr-un nou material, un plastic sintetic cristalin”, se preciza în comunicatul de presă emis de General Motors în 1939.

General Motors a construit mașina transparentă în parteneriat cu Rohm & Hass, companie care producea plexiglas, având un cost de producție de 25.000 de dolari. Plexiglasul a fost folosit la crearea unei replici exacte care a înlocuit tabla exterioară și a făcut ca mașina să fie transparentă.

„Fantoma” Pontiac, mașina transparentă produsă în 1939
Foto: Pinterest

Structura metalică a fost acoperită cu un strat de cupru, iar toate feroneriile au fost cromate pentru a-i oferi automobilului o estetică vizuală mai plăcută, întrucât toate elementele erau vizibile.

Pentru a completa finisajul de cupru și crom, anvelopele și mulajele din cauciuc au fost realizate toate în alb, pentru a-i un aspect general curat.

Pontiacul din 1939 a fost împrumutat Muzeului Smithsonian în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar în zilele noastre, în 2011, a fost vândut la licitație cu 308.000 de dolari.

„Fantoma” Pontiac, mașina transparentă produsă în 1939
Foto: Pinterest

„Ne arată dintr-o privire toată valoarea ascunsă încorporată în mașinile Pontiac”, preciza General Electric într-un alt comunicat de presă.

Pontiac „Fantoma” a fost un produs care a încercat cândva să ghicească viitorul. Chiar dacă mașinile transparente nu au ajuns niciodată o „modă”, acest Pontiac de epocă a fost o adevărată „bijuterie auto” care i-a învățat pe mulți despre despre detaliile complicate ale design-ului și funcționării mașinilor.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu