Cum a fost alungată fantoma lui Grigori Rasputin din Conacul Bântuit

Conacul Bântuit este una dintre cele mai îndrăgite atracții din parcurile tematice Disney, transpunând vizitatorii într-o lume înfricoșătoare, plină de fantome ambulante și efecte speciale fascinante.

Cândva, însă, a existat un spirit atât de înfricoșător, încât Walt Disney însuși i-a interzis accesul: fantoma lui Rasputin.

Grigori Rasputin. Foto: Wikimedia

La 9 august 1969, la Disneyland-ul din California a fost inaugurat Conacul Bântuit, iar publicul a fost încântat.

Artiștii Disney reușiseră să creeze reprezentarea perfectă a unui conac bântuit de fantome, cu toate efectele speciale necesare, cu imagini și lumini înfricoșătoare, ca în cele mai în vogă filme de groază.

Atracția a fost o minune tehnologică la vremea respectivă, oferind un amestec de animatronică de ultimă generație și iluzii teatrale clasice care i-au uimit pe spectatori.

Primul concept de fantomă a lui Rasputin. Foto: Long Forgotten

Însă un detaliu mai puțin cunoscut este că dezvoltarea conceptului de Conac Bântuit începuse cu aproape 20 de ani înainte de lansare și a avut de-a face cu niște fantome celebre.

Walt Disney a început să proiecteze Conacul Bântuit încă din anii ’50, implicându-i în proiect pe cei mai buni artiști din compania sa.

Atracția a fost concepută astfel încât să includă fantomele unor personaje istorice celebre, precum Jack Spintecătorul, Guy Fawkes, Ivan cel Groaznic și multe altele.

Undeva, pe parcursul celor două decenii de dezvoltare a Conacului Bântuit, artistul Disney Marc Davis s-a gândit că Grigori Rasputin, misticul rus cu privire de hipnotizator, se potrivea de minune în rolul de fantomă înspăimântătoare.

La urma urmei, când este nevoie de înjunghiere, otrăvire, patru împușcături, o lovitură la cap și înec pentru a ucide un om, există șanse mari ca victima să bântuie pentru eternitate imaginația publicului.

Marc Davis a început să întocmească un portret înfricoșător adecvat al călugărului, accentuându-i ochii hipnotici prin desenarea unui Rasputin care se transforma treptat într-un glob ocular straniu, atotvăzător.

Conceptul înfiorător a fost bine primit de către ceilalți graficieni, dar când a ajuns pe biroul lui Walt Disney, acesta a respins imediat fantoma lui Rasputin.

„Căpcăunul”, Rasputin transformat, a doua variantă pe care Marc Davis i-a prezentat-o lui Disney. Foto: Wikimedia

Nu ideea de a-l face pe infamul călugăr locatar al Conacului Bântuit l-a speriat pe Disney, ci perspectiva de a ajunge la tribunal. La acea vreme, abia trecuseră 30 de ani de la moartea lui Grigori Rasputin și, ca atare, multe dintre rudele acestuia încă trăiau.

Expunerea portretului lui Rasputin în Conacul Bântuit ar fi deschis ușa proceselor legale. În cele din urmă, Disney a renunțat la ideea de a folosi personaje celebre în Conacul Bântuit, deși ecourile conceptului original există și astăzi în acest stabiliment.

În final, însă, nici măcar Walt Disney nu a putut să-l alunge pe „călugărul nebun” în viața de apoi. Marc Davis a modificat portretul lui Rasputin (reprezentându-l cu mai mult păr, modificându-i linia nasului și redenumind opera „Căpcăunul”) și l-a trimis la Conacul Bântuit, unde este atârnat și astăzi.

Cu puțin „machiaj”, misticul rus a intrat până la urmă ca fantomă în Conacul Bântuit. Greu de ucis, într-adevăr.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu