Privește, dar nu pune mâna! Fântâna de Mercur din Barcelona

La Fundația Joan Miro, un muzeu de pe dealul Montjuic, din Barcelona, se află o operă de artă deopotrivă mortală și fascinantă: Fântâna de Mercur.

Este o creație simplă, aproape copilărească, alcătuită dintr-o singură țeavă care eliberează un șuvoi subțire de mercur într-o serie de tăvi curbate, de aluminiu.

După ce curge prin câteva bazine și trepte, lichidul toxic lovește un obiect asemănător cu o vâslă, după care cade în piscina circulară.

Lichidul care lovește vâsla o face să oscileze ca și cum ar fi mișcată de vânt, iar întregul angrenaj pune în mișcare o serie de pârghii care determină un pandantiv de fier să oscileze ușor. Pe pandantiv stă scris: Almaden.

Almaden este un orășel minier situat la aproximativ 300 de kilometri sud de Madrid. Timp de mai bine de două milenii, minele de cinabru din Almaden au fost cele mai mari furnizoare de mercur din lume.

Metalul lichid cu proprietăți neobișnuite este extras dintr-un mineral roșiatic numit cinabru, care se găsește din abundență în Almaden. Localitatea a fost fondată de romani, care foloseau mineralul pe post de pigment, datorită nuanței sale roșiatice.

Ulterior, mineralul a fost folosit în medicina tradițională chinezească, deoarece se credea că ingerarea lichidului le asigura bărbaților longevitate și chiar nemurire, chiar dacă adevărul era tocmai la polul opus.

Mulți împărați și nobili chinezi au murit din cauza otrăvirii cu mercur, de-a lungul secolelor. Primul împărat al Chinei, Qin Shi Huang, a murit după ce a luat pilule cu mercur pe care doctorii săi i le administraseră ca să aibă viață eternă.

Împăratul Xuanzong, din perioada târzie a dinastiei Tang, a devenit din ce în ce mai irascibil și paranoic – un semn clar al otrăvirii cu mercur – în timpul ultimelor sale zile.

Fântâna de Mercur este o operă de artă creată în contextul Războiului Civil din Spania

fântâna de mercur
Cinabrul, minereul din care se extrage cel mai adesea mercurul. Foto: Pinterest

Conducătorul egiptean din secolul IX Khumarawayh ibn Ahmad ibn Tulu se așeza pe niște perne umplute cu aer, plutind peste o baie de mercur, în timp ce slujitorii săi îl legănau ca să adoarmă.

La acea vreme, natura toxică a mercurului nu era cunoscută. Metalul era folosit frecvent în procesele industriale, precum producția de postav. Apoi, postavul era folosit la fabricarea pălăriilor în Anglia, în secolele XVIII și XIX.

Mulți lucrători din industria de fabricare a pălăriilor au suferit o serie de schimbări de comportament, cum ar fi irascibilitatea, pierderile de memorie, delirul și halucinațiile, dând naștere expresiei „nebun ca un pălărier”.

fântâna de mercur
Alexander Calder, în fața operei Guernica, a lui Pablo Picasso, alături de Fântâna de Mercur, în Pavilionul Spaniol al Expoziției Mondiale din Paris. Foto: University of Chicago

Valoarea mercurului a crescut mult în secolul XVI, când s-a descoperit că aurul și argintul fuzionau ușor cu mercurul și formau un aliaj – o proprietate pe care minerii au găsit-o foarte folositoare la extragerea aurului, argintului și altor metale prețioase din minereu.

Cererea de mercur a crescut și la fel și importanța orașului Almaden ca centru minier. În timpul cuceririi spaniole a Lumii Noi, mercurul extras din minele din Almaden folosind munca silnică a fost trimis în America Centrală pentru a purifica depozitele bogate în argint aflate acolo.

Argintul rafinat a fost apoi expediat în Spania. Atât de îngrozitoare erau condițiile de muncă din mine, încât mulți părinți își schilodeau intenționat copiii, ca să-i ferească să ajungă mineri.

Cinabru
Două vase chinezești fabricate din cinabru. Foto: Pinterest

În 1936, a izbucnit Războiul Civil Spaniol, iar mișcarea falangistă a lui Franco a preluat controlul asupra minei de mercur, după ce a asediat orașul Almaden.

Astfel, guvernul spaniol a fost lipsit de veniturile financiare rezultate în urma exportului de mercur, precum și de accesul la metal, care era folosit la fabricarea armelor de foc.

Pentru a obține sprijin internațional, guvernul republican l-a contractat pe artistul Alexander Calder să creeze un monument care să denunțe asediul orașului Almaden. Fântâna de Mercur a fost prezentată lumii în 1937, la Expoziția Mondială din Paris.

Ulterior, Fântâna de Mercur a fost cedată Fundației Joan Miro, unde putea fi văzută cândva de îndeaproape. Astăzi, se află în spatele unei rame de sticlă, pentru a proteja vizitatorii de vaporii otrăvitori emanați din fântână.


În continuare, te invităm să admiri și Sculpturile de marmură „imposibile” din Capela Sansevero di Sangro. Apoi, vezi cum arată niște adevărate monumente ale răbdării: Sculpturile în vârf de creion ale lui Jasenko Dordevic.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>