10 dintre cele mai bogate și mai influente familii din lume

Probabil că ai auzit teoria conform căreia toți banii de pe planetă sunt controlați de un club extrem de select și foarte discret, din care fac parte cele mai puternice dinastii, familiile care conduc cu adevărat lumea.

Unele cheltuie ostentativ averi pe lucrurile pe care și le doresc, în timp ce altele duc vieți retrase. Însă toate au un lucru în comun: poziția lor în societate este ascunsă sub un strat gros de mister și controversă. În acest articol, îți prezentăm o listă cu câteva dintre cele mai puternice familii de pe Glob.

1

Familia Rockefeller

familii care conduc lumea
Foto: Pinterest

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu familii care conduc lumea. Există mai multe legende legate de averea familiei Rockefeller.

Nimeni nu cunoaște suma exactă, însă, potrivit mai multor surse, aceasta este cuprinsă între 1.000 și 3.000 de miliarde de dolari. Familia a devenit celebră mulțumită lui John Rockefeller, primul milionar al dinastiei.

La sfârșitul secolului XIX, familia controla 90% din întreaga piață a petrolului din SUA. Aproape toate companiile petroliere moderne din SUA au fost fondate datorită familiei Rockefeller.

Cele două războaie mondiale au îmbunătățit situația familiei, care i-a ajutat atât pe germani, cât și pe Aliați. Acum, pe lângă bănci și petrol, familia Rockefeller se implică în acțiuni de caritate și în operațiuni cu criptomonede.

2

Familia Morgan

familii care conduc lumea
Foto: Wikimedia

Unele teorii susțin că familia Morgan hotărăște traseul politic al SUA și controlează toate băncile din lume. Prima persoană notabilă din clanul Morgan, John Pierpont Morgan, a pus bazele unui imperiu financiar în SUA.

A vândut arme în timpul Războiului Civil și a fost la un pas de a fi trimis în judecată pentru asta. În 1907, a oprit prăbușirea sistemului bancar.

Chiar și astăzi, familia Morgan este una dintre cele mai influente din domeniul bancar, având influență atât în SUA, cât și în Europa. Familia a controlat cândva companiile-gigant General Motors și General Electric.

3

Casa Saud

familii care conduc lumea
Foto: The Mirror

Casa Saud este dinastia regală care conduce Arabia Saudită din 1932. „Structura” de conducere a familiei, care numără aproximativ 25.000 de membri, este regele Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Capul familiei deține puterea politică absolută, în timp ce alți membri proeminenți ai dinastiei ocupă funcții guvernamentale și militare importante. De asemenea, familia controlează aproximativ 20% din rezervele globale de petrol.

4

Familia Rothschild

familii care conduc lumea
Foto: Pinterest

Iată încă o mențiune celebră pe lista noastră cu familii care conduc lumea. Pe vremea lui Napoleon Bonaparte, familia Rothschild era una dintre cele mai bogate din lume.

Dinastia a fost fondată de Mayer Amschel Rothschild, care a dezvoltat, în Germania, un adevărat imperiu financiar. Când era pe moarte, Amschel a lăsat un testament în care spunea cum ar trebui condus imperiul, iar familia Rothschild urmează aceste reguli de 200 de ani.

Au existat multe teorii și zvonuri referitoare la această familie. Unii spun că aceasta controlează toți banii din lume și toate instituțiile financiare. Alții cred că familia Rothschild sponsorizează și încurajează toate războaiele.

Averea familiei este estimată la 2.000 de miliarde de dolari. Astăzi, membrii familiei Rotschild fac investiții și au o influență semnificativă asupra tranzacțiilor și operațiunilor bancare. Familia deține și o serie de podgorii, precum și companii care activează în domeniul petrolului și gazelor.

5

Familia Baruch

familii care conduc lumea
Foto: AtomicHeritage.org

Potrivit unor zvonuri, familia Baruch ar avea mai puțini bani decât familiile Rothschild și Rockefeller, dar este posibil să aibă mai multă influență decât acestea.

Bernard Baruch, fondatorul dinastiei, a fost consilierul a cinci președinți SUA și prieten apropiat cu Winston Churchill.

El a fost cel care a inventat termenul „Războiul Rece” și a controlat procesul de dezvoltare a bombei atomice. Unii cred că el a fost cel care a creat guvernul mondial.

Există puține informații despre moștenitorii imperiului Baruch. Cert este că Bernard a avut două fiice și un fiu. Fiul, Bernard Baruch Jr., a murit în anii ’90.

Nu există informații despre nepoții lui Bernard. Unii cred că aceștia se ascund intenționat și că încă au un cuvânt de spus în guvernarea SUA.

6

Familia Walton

familii care conduc lumea
Foto: ANSA.it

În 1962, Sam Walton a deschis primul magazin Walmart, devenind ulterior unul dintre cei mai bogați oameni din lume. În timp, lanțul Walmart a devenit cea mai mare rețea de magazine din SUA.

După moartea lui Sam Walton, compania a fost controlată de soția și de cei patru copii ai săi. Pe lângă supermarketuri, familia controlează Arvest Bank, deține o colecție de opere de artă și conduce un fond de caritate.

7

Casa Windsor

familii care conduc lumea
Foto: Pinterest

Dintre toate aceste familii care conduc lumea, Casa Windsor, familia regală a Marii Britanii, este cea mai mediatizată. Regina Elisabeta a II-a este și conducătoarea bisericii și comandantul suprem al forțelor armate.

Pe lângă Marea Britanie, regina este monarhul altor câteva state independente. Orice politician ar fi gelos pe popularitatea reginei, iar acest lucru nu este surprinzător.

Toți membrii familiei regale încearcă să proiecteze imaginea unei vieți modeste, bărbații fac stagiul militar și se implică în acțiuni de caritate.

8

Familia Murdoch

familii care conduc lumea
Foto: StudentNewspaper.org

Familia Murdoch a început să-și construiască imperiul în Australia. Keith Murdoch era jurnalist la un ziar din Melbourne. Când a ajuns în poziția de editor, a crescut vânzările ziarului și mai târziu a devenit director executiv.

Fiul său, Rupert, a fost, la rândul său, jurnalist. După ce au preluat controlul asupra mass-media australiene, cei doi au creat compania News Corporation.

Acum, familia Murdoch deține companiile 20th Century Fox, Fox News și Dow Jones, printre altele. În urmă cu câțiva ani, News Corporation a fost dată în judecată pentru ascultarea ilegală a telefoanelor familiei regale, ale celebrităților și pentru mituirea poliției și forțelor speciale.

Rupert este foarte popular în cultura populară. A devenit prototipul răufăcătorului din seria TV Tomorrow Never Dies și a fost menționat în filmele The Big Bang Theory și The Simpsons.

9

Familia Oppenheimer

familii care conduc lumea
Foto: Pinterest

Această familie deține cea mai mare parte din rezervele de aur ale lumii. Fondatorul clanului, Ernest Oppenheimer, s-a mutat în Kimberly, Africa de Sud, unde a devenit primarul orașului și capul uneia dintre companiile de diamante.

În scurt timp, a ajuns să dețină monopolul asupra pieței mondiale a diamantelor. Acum, imperiul diamantelor este condus de nepotul său, Nicky Oppenheimer. Familia produce și vinde nu doar diamante, ci și aur, fier, platină și minerale industriale.

10

Familia Pritzker

familii care conduc lumea
Foto: Pinterest

Iată ultimul exemplu de pe lista noastră cu familii care conduc lumea. Această familie de evrei emigranți s-a mutat din Kiev în Chicago în 1881. Deține corporația Hyatt, o rețea de 777 de hoteluri situate în 54 de țări.

Familia Pritzker deține propria școală de arhitectură, sponsorizează anual o competiție în acest domeniu și controlează planificarea urbană din orașul Chicago.

Ca să știi mai mult, citește „Puterea sub influența drogurilor”

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

„Puterea sub influența drogurilor” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

10 comentarii la „10 dintre cele mai bogate și mai influente familii din lume”

  1. Atata timp cat Rusia si China sunt de necontrolat nu cred ca cineva sau ceva poate controla lumea.Nu cred deci nici in teoria conspiratiei nici in controlul acestor familii,decat poate pe anumite segmente economice si nici acolo in totatlitate.

Lasă un comentariu