Familia Likov, pustnicii care s-au izolat în Siberia vreme de 42 de ani

În 1979, o echipă de geologi a pornit într-o expediție de cercetare în îndepărtata Siberie. Cercetătorii nu aveau de unde să știe că erau pe cale să facă o descoperire atât de bizară.

Într-o pădure densă, pe un povârniș, au dat peste o familie care trăia izolată civilizație de peste 40 de ani. Nu mai văzuseră alți oameni și nu știau nici măcar că avusese loc cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cum au reușit să supraviețuiască în condițiile aspre ale Siberiei și ce i-a făcut să se izoleze? Iată cazul ieșit din comun al unei familii care a trăit vreme de patru decenii într-unul dintre cele mai dure medii din lume.

Descoperirea

Familia Likov - Coliba
Coliba în care trăia familia Likov, făcută din lemn și iluminată printr-o singură fereastră minusculă. Foto: Getty

Taigaua siberiană are reputația de a fi un loc periculos. Pădurile de pini și mesteceni se întind pe sute de kilometri. Vara este scurtă și vremea e rece și nemiloasă.

Mai mult, lupii și urșii înfometați sunt o priveliște obișnuită în aceste păduri. Astfel, existența așezărilor omenești în taigaua siberiană este aproape imposibilă.

De aceea, faptul că familia Likov a supraviețuit izolată în condițiile aspre ale Siberiei a surprins o lume întreagă. Pusnicii Likov au fost descoperiți de echipa de geologi care survola zona într-un elicopter.

Familia Likov - cu geolog bun
Karp Likov (primul bărbat de la stânga la dreapta), Dmitri și Agafia, alături de o membră a echipei de geologi (prima din stânga, cu ochelari). Foto: Pinterest

Observând de la înălțime ceva ce părea a fi un adăpost și un teren cultivat, pilotul a decis să aterizeze. Hotărâți să investigheze situația, geologii au pornit la pas spre un luminiș pe care-l zăriseră din elicopter.

Pe drum, au observat urme de activitate umană: o cărare mică și câțiva bușteni tăiați. În cele din urmă, au ajuns la coliba familiei Likov.

Au fost întâmpinați de un bătrân desculț, care purta haine făcute din saci. La început, bătrânul nu a răspuns la saluturile geologilor. Însă mai apoi i-a invitat în locuința sa.

Coliba familiei avea o singură cameră, iluminată de o fereastră mică. Pe podeaua murdară erau împrăștiate bucăți de lemn ars. Încetul cu încetul, discutând cu bărbatul, geologii au pus cap la cap istoria misterioasei familii Likov.

Cum au ajuns oamenii aici?

Familia Likov - Karp si Agafia
Karp Likov și fiica sa, Agafia, purtând hainele primite de la geologi. Foto: Pinterest

Așadar, care era povestea familiei Likov? Ce îi determinase să părăsească societatea și să se izoleze într-o zonă atât de sălbatică?

Totul a început în 1917, odată cu venirea la putere a bolșevicilor. Cunoscuți pentru ideile lor antireligioase, bolșevicii au început să-i persecute pe credincioși.

Lucrurile s-au agravat și mai mult după instaurarea regimului lui Iosif Stalin. Teroarea dezlănțuită în anii ’30 împotriva cultelor religioase a făcut multe victime. Multe culte au fost scoase în afara legii.

Drept urmare, mulți sovietici au fugit din țară pentru a scăpa de persecuții. Printre cei persecutați de regim pentru credința lor se numărau și cei din familia Likov.

În 1936, după ce o patrulă comunistă i-a ucis fratele, Karp Likov a ajuns la capătul disperării. După îndelungi frământări, a decis să-și ia inima în dinți și să plece.

Tot ce-și dorea era să-și ducă familia într-un loc sigur. Astfel, Karp a plecat de acasă împreună cu soția lui, Akulina, și cu cei doi copii, Savin și Natalia.

Savin avea nouă ani, iar Natalia, doar doi. Neavând încotro s-o apuce, Karp s-a hotărât să ia calea pădurilor.

O locuință în mijlocul pustietății

Familia Likov - Agafia si fratii
Agafia și cei doi frați ai săi, Savin și Dmitri. Foto: Pinterest

În anii care au urmat, cei patru s-au aventurat tot mai mult în sălbăticie. În cele din urmă, au găsit un loc izolat, pe munte, la 1.800 de metri altitudine. Timp de 42 de ani, acest loc neprietenos avea să însemne pentru ei „acasă”.

În 1940, celor doi soți li s-a mai născut un fiu, Dmitri. Doi ani mai târziu s-a născut și mezina, Agafia. Familia a rămas în pădurea izolată, fără niciun contact uman.

În timp, și-au făcut o mică grădină în care cultivau cartofi, secară și cânepă. Duseseră cu ei câteva haine și ustensile, dar cu vremea toate s-au uzat.

Povestind cu geologii, Karp a rememorat o iarnă cumplită, de care a crezut că nu vor reuși să treacă. În iarna anului 1961, rămași fără mâncare, cei șase au fost nevoiți să mănânce pielea propriilor bocanci.

În acel an, soția lui Karp, Akulina, a murit din cauza malnutriției.

N-au vrut să-și abandoneze casa

La început, membrii familiei Likov nu au acceptat daruri de la geologi, în afară de sare. Dar, până la urmă, au primit și alte lucruri: cuțite, diverse alte ustensile și cereale.

Familia Likov - Agafia Likov
Agafia Likova trăiește și acum izolată în Siberia. Foto: Pinterest

Însă „pustnicii” au refuzat categoric să părăsească pădurea și să se întoarcă în lumea civilizată. Din păcate, în 1981, la scurt timp după ce au fost descoperiți, trei dintre cei patru copii ai familiei Likov și-au pierdut viața.

Savin și Natalia au murit de insuficiență renală, iar Dmitri, de pneumonie. Se crede că, luând contact cu oameni din exterior, ei au contractat boli pentru care sistemul lor imunitar nu era pregătit.

Așadar, începând cu 1981, la coliba din pădure au rămas doar Karp Likov și mezina Agafia. Geologii le-au cerut să iasă din pădure și să se alăture rudelor lor.

Dar cei doi au rămas neclintiți în hotărârea de a nu părăsi pădurea care le era casă. Șapte ani mai târziu, pe 16 februarie 1988, Karp și-a dat ultima suflare.

Familia Likov - Cruci
Mormintele celor din familia Likov. Foto: Pinterest

Singura rămasă în viață este Agafia. Ea a continuat să locuiască singură în coliba familiei. A plecat de acolo doar de șase ori. În anii ’80, guvernul sovietic i-a plătit un tur de o lună al Uniunii Sovietice.

Astfel, Agafia a văzut pentru prima dată în viață avioane, cai, mașini și bani. După aceea, a părăsit pădurea numai pentru a primi ajutor medical sau pentru a se întâlni cu rudele.


Dacă ți-a plăcut acest articol, citește și despre Nazino, insula canibalilor – Cea mai sinistră creație a lui Iosif Stalin.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu