fbpx

Mărirea și decăderea familiei de Medici, magnații din Italia Renașterii

Familia de Medici este nu doar celebră, ci de-a dreptul emblematică pentru Renașterea italiană. Ascensiunea acestor oameni – de la nivelul de modești negustori de lână până la statutul de mare dinastie politică – a început cu Giovanni di Bicci de Medici.

Fiind, potrivit relatărilor vremii, un om de afaceri viclean și inovator, Giovanni a început prin a da bani cu împrumut în Roma și a folosit zestrea primită în urma căsătoriei sale pentru a fonda o bancă privată în centrul Florenței.

La începutul secolului XV, Giovanni a câștigat favorurile papalității și familia de Medici a preluat controlul asupra trezoreriei papale. Astfel, de Medici deveneau bancherii oficiali ai Papei Martin al V-lea și ai multor papi care au urmat după el.

familia de Medici
Giovanni di Bicci de Medici

Mulțumită legăturii cu Biserica, banca Medici a devenit cea mai importantă și respectată bancă din Europa, gestionând banii fețelor regale și ai negustorilor. Banca a devenit atât de influentă, încât a emis propria sa monedă, florinul, care a fost acceptat în lumea comerțului și a afacerilor.

Familia de Medici era în avangarda inovației bancare, ceea ce a ajutat la ascensiunea sa printre bogații Europei. Banca lor a fost una dintre primele bănci care au implementat contabilitatea dublă (mulțumită amplorii rețelei lor bancare) și puteau să ofere credit pe întregul continent într-o vreme când împrumutul de bani era considerat un păcat.

Banca este considerată una dintre primele multinaționale, având companii în Europa, iar la apogeu avea francize din Londra până în Constantinopol. Operațiunile bancare i-au îmbogățit pe Medici și i-au făcut extrem de puternici.

Giovanni era un bancher versat, însă fiul său mai mare era un politician și mai versat. Cosimo de Medici și-a folosit bogăția și metodele diplomatice pentru a deveni primul dintre Medici care a condus din umbră Republica Florența.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Familia de Medici a patronat câțiva dintre marii artiști ai lumii

familia de Medici
Cosimo de Medici

Cosimo nu și-a asumat niciun titlu politic, însă era larg cunoscut ca fiind „primul între egali”. Un observator al acelor timpuri spunea:

„Chestiunile politice sunt rezolvate în casa lui Cosimo. Cel pe care el îl alege ocupă funcția… Cosimo hotărește pacea și războiul. Este un adevărat rege, chiar dacă nu și cu numele.”

Sub auspiciile lui Cosimo de Medici au fost terminate Palazzo Medici și Duomo di Firenze, și s-a construit prima bibliotecă publică din Florența, unde avea accesul oricine. Cosimo l-a sprijinit, printre alții, pe artistul Donatello și a comandat prima traducere în latină a operelor complete ale lui Platon.

Moștenitorul lui Cosimo, Piero de Medici, era un bărbat bolnăvicios, care nu iubea artele și se afla adeseori căzut la pat, suferind de gută cronică. A reușit să păstreze puterea în Florența timp de cinci ani, după care i-a delegat-o fiului său, Lorenzo, personalitate marcantă din familia de Medici.

Lorenzo de Medici a fost ultimul mare conducător al dinastiei bancare a familiei de Medici și poate cel mai mare patron al artelor al acestei dinastii. Spre deosebire de tatăl său, mulțumită educației oferită de bogăția sa, Lorenzo a fost un mare diplomat și a devenit cunoscut drept „Lorenzo Il Magnifico” („Magnificul”).

Printre succesele sale s-a numărat pacea dintre principatele nordice și creșterea standardului de viață în Florența.

familia de Medici
Ștampila din Evul Mediu târziu a Băncii Medici (Banco Medici), folosită pentru autentificarea documentelor

În timpul domniei sale, Florența a devenit epicentrul artelor. Mari gânditori și pictori ai Renașterii au fost primiți și îngrijiți la Academia Medici, și banii familiei de Medici au finanțat aproape toți marii oameni ai epocii, inclusiv pe Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli și Michelangelo Buonarroti.

Din păcate, Lorenzo nu era la fel de magnific în privința finanțelor sale. După o serie de investiții proaste și afaceri dubioase, Banca Medici a intrat în faliment. În acel moment, dinastia de Medici era atât de puternică, încât se implicase în politica papalității.

Primul dintre cei patru papi din familia de Medici a fost fiul lui Lorenzo, Giovanni, care a devenit Papa Leo al X-lea. La acea vreme, papalitatea era coruptă și avidă de putere. Cuvântul „nepotism” își are rădăcinile în această perioadă a papalității.

Leo al X-lea nu era diferit de tovarășii săi și se pare că a condus Roma ca pe un regat și nu ca pe un tărâm sfânt, implicând papalitatea în războaie nepopulare și acumulând datorii uriașe, care au deschis calea pentru Reforma protestantă a lui Martin Luther.

familia de Medici
Capela Tornabuoni din Florența conține portrete ale membrilor Academiei Medici: Marsilio Ficino, Cristoforo Landino, Agnolo Poliziano și încă un personaj, care este fie Demetrios Chalkokondyles, fie Gentile de’ Becchi

În bună tradiție a familiei de Medici, Papa Clement al II-lea, care făcea parte din dinastie, a comisionat „Judecata de apoi”, a lui Michelangelo, și „Schimbarea la față”, a lui Rafael.

De asemenea, Papa era de acord cu ideile lui Copernic și era considerat, în general, un bun lider. Din nefericire pentru Clement, domnia sa a coincis cu jefuirea Romei și cu separarea Angliei de Biserica Catolică, în timpul domniei lui Henric al VIII-lea în Anglia.

Problemele au început să apară în secolul XVII și declinul inevitabil al dinastiei Medici a început atunci. Chestiunea cea mai celebră în care familia de Medici a fost implicată în această perioadă a fost faptul că l-a patronat pe Galileo Galilei și apoi l-a trădat, la presiunile Inchiziției.

Până la începutul secolului XVIII, lupta pentru putere dusese dinastia la faliment și luptele intestine decimaseră posibilii succesori. Europa fierbea și războaiele necontenite amenințau să copleșească Florența.

familia de Medici
Scenă din „Judecata de apoi”, de Michelangelo Buonarroti

Pentru a salva artefactele adunate de familie de-a lungul secolelor, Anna Maria Luisa de Medici a semnat un pact, predând Republica Florența statului toscan și a primit asigurarea că niciuna dintre proprietățile Medicilor nu avea să fie afectată sau să fie scoasă din Florența.

Spre deosebire de dinastia de Medici, Florența a supraviețuit vitregiei vremurilor și, mulțumită colecției de artă a familiei de Medici, este una dintre principalele destinații turistice din Italia.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>