5 lucruri surprinzătoare care îți subminează inteligența

Anumite activități ne scad capacitățile cognitive (acesta e doar un mod politicos de a spune că ne fac mai proști). E clar că nimeni nu va obține un punctaj bun la un test de inteligență după câteva pahare de whisky sau după ce a fumat marijuana.

Dar, pe lângă acești factori evidenți, există alții, mai puțin cunoscuți, care scad performanțele creierului uman. Unele dintre aceste activități subminează inteligența doar temporar, însă altele au efecte pe termen lung.

În acest articol îți dezvăluim câteva lucruri pe care ar trebui să le eviți pentru a avea o minte ageră.

1

Telefoanele inteligente reduc capacitatea de concentrare

Așa-numitele smartphone-uri ne țin în permanență în legătură cu ceilalți. Drept rezultat, activitățile noastre cognitive au de suferit.

Cercetătorii de la Universitatea din Texas au studiat un grup de aproximativ 800 de utilizatori de smartphone. Participanților li s-a cerut să facă o serie de teste pe calculator, care necesitau întreaga lor atenție.

Unora li s-a cerut să-și lase telefoanele în altă cameră. Celorlalți li s-a cerut să le oprească sonorul și să le pună cu fața în jos, pe masă.

Smartphone
Dependența de smartphone abia începe să fie studiată. Foto: japantimes.co.jp

Cei care și-au lăsat telefoanele într-o altă cameră au avut rezultate semnificativ mai bune decât cei care și-au păstrat telefoanele lângă ei.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că prezența unui telefon reduce abilitatea de concentrare și de îndeplinire a sarcinilor.

Oamenii sunt obișnuiți să-și verifice telefoanele. Astfel, subconștientul lor trebuie să se lupte cu această tentație atunci când ei încearcă să se concentreze la altceva.

Efortul de a evita consultarea telefonului consumă rezervele de energie și atenție care ar trebui alocate sarcinii care trebuie îndeplinită. Astfel, îndepărtarea telefonului îi oferă subconștientului un moment de pauză și crește capacitatea de concentrare.

2

Mâncarea procesată, dăunătoare pentru creier

Mancare procesata
Hrănirea în primii ani de viață cu alimente procesate are efecte negative asupra inteligenței. Foto: barnehage.no

S-a dovedit că o dietă de proastă calitate în copilărie are un impact negativ asupra performanței cognitive. Cercetătorii care au ajuns la această concluzie au examinat deprinderile alimentare și nivelul de inteligență a aproximativ 14.000 de copii.

Rezultatele au fost incontestabile. Copiii hrăniți până la vârsta de trei ani în principal cu mâncare procesată aveau, cinci ani mai târziu, IQ-uri mai mici decât cei care au avut o dietă bogată în vitamine și substanțe nutritive.

O dietă bogată în vitamine și substanțe nutritive încurajează dezvoltarea optimă a creierului, iar mâncarea procesată nu face acest lucru.

Creierul crește într-un ritm accelerat în primii trei ani de viață. De aceea, nutriția din această primă fază a vieții are impact pe termen lung asupra funcțiilor cerebrale.

Îmbunătățirea ulterioară a dietei a avut un impact nesemnificativ asupra punctajelor obținute la testele de inteligență de copiii hrăniți cu mâncare procesată în primii trei ani de viață.

3

Zahărul ne afectează grav memoria

O dietă bogată în fructoză scade capacitatea cognitivă în doar șase săptămâni. Cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles au studiat efectul unei diete bogate în fructoză asupra șobolanilor.

În primă fază, rozătoarele au fost învățate să-și găsească drumul printr-un labirint. Apoi, au fost împărțite în două grupuri. Ambelor grupuri li s-a dat apă bogată în fructoză, dar unui grup i s-au administrat și acizi grași Omega 3, despre care se știe că protejează celulele creierului.

Zahar
Este indicat să avem mai puține dulciuri în dietă. Foto: mirror.co.uk

După șase săptămâni, șobolanii care au primit acizi grași Omega 3 s-au descurcat mult mai bine în labirint comparativ cu ceilalți șobolani. Șobolanii care nu primiseră acizi grași Omega 3 aveau o activitate sinaptică scăzută și nu-și mai aminteau ruta pe care o învățaseră în prealabil.

Ingerarea unor cantități mari de fructoză a afectat nivelurile de insulină ale șobolanilor. Celulele creierului folosesc zahărul drept combustibil. Dar, consumat în exces, zahărul afectează negativ capacitatea cognitivă.

Din fericire pentru iubitorii de zahăr, s-a dovedit că acizii grași Omega 3 previn efectele negative ale fructozei asupra creierului.

4

Obezitatea este dușmanul inteligenței

Obezitate
Obezitatea este o mare problemă a secolului actual. Foto: sbs.com.au

Grăsimea corporală în exces afectează felul în care funcționează organele noastre, inclusiv creierul. Creierele oamenilor obezi procesează zahărul în mod diferit de cele ale oamenilor cu o greutate normală.

Cercetătorii cred că această diferență de procesare cauzează leziuni ale creierului, care afectează performanța cognitivă. Un test realizat pe creierele a 17 femei obeze a demonstrat acest lucru.

Femeilor li s-a testat funcția cognitivă înainte și după ce au trecut printr-un bypass gastric. Rezultatele testelor de după operație și, deci, după pierderea în greutate, au fost semnificativ mai bune decât cele dinaintea operației.

Femeile care fuseseră obeze au dat dovadă de îmbunătățiri cognitive în cazul funcțiilor executive, responsabile pentru planificare și organizare.

Un alt studiu, realizat pe aproape 500 de adulți, a arătat că oamenii supraponderali au mai puțină materie albă decât persoanele cu greutate medie.

Materia albă leagă diferitele zone ale creierului și face posibilă comunicarea între ele. Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii pierd din substanța albă, dar aceasta se deteriorează mai repede la persoanele supraponderale.

Volumul de materie albă măsurat la o persoană obeză de 50 de ani a fost egal cu volumul măsurat la o persoană de 60 de ani, care era în formă fizică bună.

Interesant este faptul că diferența în materie albă dintre persoanele supraponderale și cele cu greutate medie a fost depistată numai la persoanele de vârstă mijlocie sau mai înaintate în vârstă.

Se crede că suntem mai vulnerabili la pierderea de materie albă în această fază a vieții noastre.

5

Producțiile TV de proastă calitate

Pe românește spus, privitul în exces la televizor – ca multe alte apucături – e o crimă împotriva creierului. Cercetătorii au descoperit că, atunci când vine vorba de inteligență, ești ceea ce privești.

Televizor
Show-urile TV cu conținut slab ne influențează creierul în mod negativ. Foto: The TV Page

E adevărat că unele emisiuni TV sunt informative, dar majoritatea nu au nicio valoare educativă. Pe lângă faptul că le lipsește substanța, s-a dovedit că show-urile TV prostești… prostesc oamenii.

Markus Appel, profesor și psiholog austriac, a supus un grup de studenți la teste din diferite domenii. Înainte de testare, unei jumătăți dintre studenți i s-a dat să citească o poveste despre un om prost, care lua tot felul de decizii greșite.

Studenții care au citit despre peripețiile personajului prostuț au avut rezultate mai proaste la teste decât studenții care nu citiseră povestea.

Appel pune aceste rezultate pe seama „condiționării media”. Condiționarea media se referă la efectele reziduale, adeseori neintenționate, ale expunerii la mass-media.

Aceasta poate avea ca rezultat schimbări de comportament, opinie sau inteligență.

Ca să știi mai mult, citește „ABC-ul psihopatului de succes”

Kevin Dutton (profesor de psihologie la Universitatea Oxford) și Andy McNab (fost membru al Trupelor Speciale, decorat cu cele mai înalte dinstincții ale Armatei Britanice) au publicat „ABC-ul psihopatului de succes”, care detaliază motivele și trăsăturile care fac ca acest tip de oameni să aibă atât de mult succes, mai ales în plan profesional. În plus, autorii prezintă un test practic care te poate ajuta să afli dacă ești unul dintre ei – adică unul dintre psihopați.

„ABC-ul psihopatului de succes” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu