„Extratereștrii” din picturile rupestre realizate în urmă cu mii de ani

Cu mii de ani în urmă, cineva a realizat în peșterile din jurul lumii unele dintre cele mai ciudate desene din preistorie. Băștinașii le atribuie astăzi unor ființe extraterestre.

În mijlocul deșertului Sahara, în sud-estul Algeriei, se află un grup de pietre roșii și negre numit Tassili n’Ajjer. Acestea încă prezintă urme ale unuia dintre cele mai mari exemple de artă rupestră din lume, cu peste 15.000 de picturi realizate cu cel puțin 7.000 de ani în urmă, după cum arată specialiștii Unesco.

„Extratereștrii” din picturile rupestre realizate în urmă cu mii de ani
Antropologul Henri Lhote alături de o piatră acoperită cu desene preistorice (1967). Foto: Wikimedia

În 1956, exploratorul francez Henri Lhote, nedumerit de ciudatele figuri antropomorfe cu capete rotunjite și dimensiuni colosale pe care le-a găsit, le-a botezat „picturi de tip extraterestru”, numind-o pe una dintre ele „marele rege marțian”.

Datorită lui Lhote, desenele au devenit atât de populare, încât, odată cu trecerea timpului, tot mai mulți oameni au ajuns să vadă în aceste opere mâna unor ființe venite de pe alte planete.

Ființele fără gură și cu aspect sinistru

La fel de tulburătoare precum picturile din Tassili sunt fețele din Peștera Kimberley, în apropiere de râul Gleneg, în nord-vestul Australiei. Zona are mai mult de o sută de picturi răspândite pe o suprafață de 400.000 de kilometri pătrați (de două ori mai mare decât România).

Printre cele mai tulburătoare figuri se numără umanoizii de până la șase metri înălțime. Aborigenii îi numesc Wandjina, ființe mitologice asociate cu crearea lumii.

„Extratereștrii” din picturile rupestre realizate în urmă cu mii de ani
Unul dintre „zeii marțieni” văzuți de Lhote în peșterile din nordul Africii. Foto: Wikimedia

Legenda spune că Wandjina au fost cei care au creat ploaia și râurile și au ridicat munții. De asemenea, au dat viață primilor oameni și i-au învățat „instrucțiunile de bază” ale vieții.

Când și-au terminat munca, unii dintre Wandjina s-au întors în Calea Lactee, iar alții au rămas printre pietrele din aceste peșteri, veghind asupra evoluției rasei pe care au creat-o.

Înainte de a pleca, însă, și-au desenat autoportretele, cu capetele încoronate cu un fel de aureolă luminoasă. Iată cum relata exploratorul George Grey descoperirea pe care a făcut-o în 1838 în Peștera Kimberley:

„Părea să iasă din stâncă. Am fost uimit când am văzut pentru prima dată acel cap gigantic și partea superioară a corpului aplecându-se spre mine, din întunericul adăpostului stâncos.”

„Extratereștrii” din picturile rupestre realizate în urmă cu mii de ani
„Marele rege marțian” al lui Henri Lhote. Foto: Wikimedia

Cam atât despre poveștile și legendele care se răspândesc din loc în loc.

Uneori este greu să recunoaștem creativitatea altor societăți decât a noastră. Picturile din Peștera Kimberley și figurile de tip Bradshaw, din aceeași zonă, au fost atribuite altor populații decât aborigenii australieni, deoarece pentru coloniștii britanici era greu de acceptat că băștinașii puteau produce o artă atât de sofisticată și de o asemenea calitate.

La fel s-a întâmplat și cu Altamira, Spania, unde era greu de acceptat că oamenii dinaintea noastră aveau capacitatea să comunice prin artă și să realizeze capodopere precum cele din această peșteră.

În ceea ce privește picturile Wandjina și Tassili n’Ajjer, în ambele regiuni există stiluri artistice diferite, care se referă la faze și tradiții distincte, iar arheologii nu au nicio îndoială că toate sunt de origine umană și nu au nimic de-a face cu extratereștrii.

„Extratereștrii” din picturile rupestre realizate în urmă cu mii de ani
Zeii Wandjina reprezentați în peșterile din Australia. Foto: Wikimedia

Ideea originii extraterestre a acestor picturi este atât de răspândită astăzi în special mulțumită unor seriale TV populare precum „Extratereștri antici”.

În epoca în care au fost realizate picturile din Algeria, planeta se afla la sfârșitul ultimei ere glaciare, iar Tassili se bucura de cea mai bună climă posibilă pentru oameni. Unii istorici sugerează chiar că acesta a fost leagănul civilizației egiptene.

Pe lângă numeroasele reprezentări de animale, există figuri antropomorfe extravagante care înfățișează vânători, culegători și chiar și câțiva agricultori care dansează și își venerează zeii în costume ornamentate și colorate.

„Extratereștrii” din picturile rupestre realizate în urmă cu mii de ani
Capetele rotunjite, fără alte trăsături, ale ființelor reprezentate în picturile rupestre i-au făcut pe unii cercetători să creadă că este vorba de imagini de extratereștri îmbrăcați în costume spațiale. Foto: Wikimedia

Cunoașterea cronologiei picturilor Wandjina și Tassili n’Ajjer ne-ar aduce mai aproape autorii lor și ne-ar permite să descoperim cum au trăit ei, dacă ceea ce reprezintă desenele este real sau imaginar, sau dacă au un simbolism comun cu alte culturi.

Cea mai dureroasă constatare este că e aproape imposibil să interpretezi o tradiție artistică după ce autorii săi au dispărut. Același simbol poate avea mai multe semnificații, astfel că este puțin probabil să aflăm vreodată adevărata semnificație a artei preistorice.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu